Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi a publicat copii ale unor documente din care reiese că Pehtin și fiul lui au două apartamente la Miami și o vilă în stațiunea Ormond Beach din Florida.În Duma de Stat a Rusiei un deputat influent dintr-un partid pro-Kremlin și-a depus mandatul după ce un activist anti-corupție l-a acuzat că are proprietăți de milioane de dolari în Florida. Detalii are Mircea Țicudean.

Vladimir Pehtin, președintele Comisiei de etică din Duma de Stat, a anunțat astăzi Parlamentul că-și dă demisia pentru a-și feri partidul Rusia Unită de scandal. Pehtin a spus că nu are să-și reproșeze nimic, dar nu va permite „adversarilor politici lipsiți de scrupule să întineze reputația partidului Rusia Unită”.

Deputatul a intrat în atenția publică săptămâna trecută, când activistul anti-corupție Alexei Navalnîi a publicat copii ale unor documente din care reiese că Pehtin și fiul lui au două apartamente la Miami și o vilă în stațiunea Ormond Beach din Florida. Navalnîi spune că valoarea de piață a unuia dintre cele două apartamente este de 1,3 milioane de dolari.

Demisia lui Pehtin vine la câteva zile după ce președintele Vladimir Putin a propus o lege care ar interzice oficialilor ruși să dețină conturi bancare în străinătate. Pehtin a negat că ar avea proprietăți în Florida, dar a recunoscut să semnatura sa de pe documentele prezentate de Navalnîi este autentică. Săptămâna trecută a spus ziarului „Izvestia” că „practic” nu are proprietăți în străinătate.

Într-un interviu cu televiziunea NTV la sfârșitul săptămânii trecute, deputatul a spus că apartamentele și vila aparțin fiului său de 35 de ani, Alexei. Pehtin a mai spus că el însuși nu vorbește engleza și credea că semnează doar în calitate de garant. În opinia lui, tot scandalul se bazează pe o „neînțelegere juridică”.

Legea rusească nu interzice oficialilor să dețină proprietăți în străinătate, dar ei sunt obligați să declare toate proprietățile și conturile bancare în declarația de impozit. Pehtin nu a declarat niciodată nicio proprietate în străinătate.

Vladimir Vasiliev, coleg al lui Pehtin în fracțiunea parlamentară a „Rusiei Unite”, a declarat agenției Interfax după ședința de astăzi a Dumei că Pehtin va merge în Statele Unite ca să demonstreze că nu are acolo proprietăți. Navalnîi, care a făcut dezvăluirile pe blogul său săptămâna trecută, a salutat demisia lui Pehtin, adăugând că îi pare rău că a plătit 189 de dolari pentru copii de documente care încă urmează să-i parvină din Statele Unite.

Agenția France Presse scrie că Pehtin a devenit cea mai ilustră victimă a campaniei anti-corupție a lui Navalnîi. El și alți reprezentanți ai opoziției față de Kremlin spun că una din dovezile ipocriziei deputaților puterii este că votează mereu legi anti-occidentale, se laudă cu patriotismul lor, dar au interese financiare mari în țările pe care le acuză de amestec în treburile interne ale Rusiei.
XS
SM
MD
LG