Linkuri accesibilitate

Borisov încearcă neutralizarea protestelor


Analiștii vorbesc de primavara bulgară – un protest civic fără precedent în estul Europei împotriva păcatelor tranziției și mizeriei.



Guvernul Cehiei a criticat decizia premierului Bulgariei de-a retrage licența companiei energetice cehești CEZ pentru a calma bulgarii care protestează de o săptămână împotriva facturilor facturilor prea scumpe. Ministrul ceh al industriei Martin Kuba a spus că anunțul lui Boiko Borisov este „alarmant” și „fără precedent în UE”. Cel mai mare furnizor de energie din Europa Centrală, CEZ este în proporție de 70% proprietatea statului ceh și are aproape 2 milioane de clienți în Bulgaria, care este a doua sa piață ca profituri, după Cehia. Protestele împotriva scumpetei durează în Bulgaria de aproape o săptămână, iar luni seara s-au soldat la Sofia cu 11 răniți în urma ciocnirilor dintre demonstranți și forțele de ordine. De la Sofia, relatează Petio Petkov.


Ca o reacție – zice opoziția – disperată, la protestele civice, premierul Borisov a anunțat reducerea, cu 8%, a prețului energiei electrice, și cu 30% a adausului pentru energie verde. Energia mai ieftină produsă la Kozludui va fi desfăcută cu precădere pe piața internă și nu va mai fi exportată de companii favorizate. Guvernul a desecretizat contractele în energetică. A fost anulată licența companiei cehe CEZ – unul din cei trei operatori regionali. Borisov însă a respins cererea de naționalizare a regionalelor.

Premierul a discutat problemele energetice cu Vladimir Putin, încercând să obțină retragerea acțiunii în judecată prin care rușii cer compensații în valoare de 1 miliard de euro pentru renunțarea la proiectul Belene.

Din comitetul național de protest au avertizat că acțiunile vor continua și au cerut demisia guvernului și trecerea la sistem uninominal. Cea mai mare parte din scandările de aseară la adresa lui Borisov nici nu pot fi reproduse.

Analiștii vorbesc de primavara bulgară – un protest civic fără precedent în estul Europei împotriva păcatelor tranziției și mizeriei.

Evenimentele din ultimii 25 de ani arată că spre deosebire de alte țări în care în strada ies zilnic - fără efect real - sute de mii de persoane, protestele în Bulgaria încep greu dar mai todeaună dau rezultat. Protestele ecologice din 1987 au subminat regimul comunist, cele din iulie 1990 au condus la demisia președintelui Petăr Mladenov, în urma celor din noiembrie 1990 a căzut guvernul Lukanov, în iarna lui 1997 a plecat guvernul Videnov.

Borisov nu mai este capabil să scoată țara din criză, a spus ex-comisarul european Meglena Kuneva, președinta noului partid „Bulgaria a cetățenilor” creditat cu șanse mari de a trimite în noul parlament un număr mare de deputați. În ultimii ani au dispărut 100 000 de companii iar numărul șomerilor a crescut la 300 000. Președintele Plevneliev a declarat că este de partea protestatarilor iar ei cer demisia guvernului, a constatat Kuneva.

Pe internet a apărut un banc nou: „În 1997 mă credeam democrat. Liderul UFD Kostov m-a făcut socialist. Ex-regele Simeon – antimonarhist. Socialistul Stanișev – GHERB-erist. „Gherberul” Borisov – anarhist.”
XS
SM
MD
LG