Linkuri accesibilitate

„Corupţia nu are culoare politică şi ea trebuie combătută...”


Ana Guțu: „Nu am primit deocamdată nici invitaţie să ne aşezăm la masa de negocieri. Suntem în aşteptare.”



Cum se poate depăși criza din Alianța pentru Integrare Europeană este te,m ainterviului pe care Ana Guțu, deputată din partea Partidului Liberal și membră a delegației moldovene la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei i l-a acordat corespondentei Europei Libere la Chișinău Valentina Ursu.

Europa Liberă: Doamnă Guţu, cât de gravă e astăzi situaţia? S-a ajuns totuşi la o criză profundă în societate, din moment ce vârful puterii nu se înţelege?

Ana Guţu: „Nu cred că am putea vorbi despre o criză profundă în societate. Deocamdată suntem într-un blocaj politic, fiindcă o componentă a Alianţei pentru Integrare Europeană a denunţat acordul care a fost semnat în decembrie 2010. Cred că există şanse de rescriere a acestui acord, din moment ce componenta PLDM – care este cea mai numeroasă – îşi doreşte acest lucru. Cel puţin, din câte ştiu eu, Partidul Democrat este de acord să se aşeze la masa de tratative, Partidul Liberal dintotdeauna a pledat pentru păstrarea Alianţei pentru Integrare Europeană, fiindcă această şansă pentru moment este unica, nu există alternative şi ea trebuie valorificată, cu orice preţ. Adică politicienii sunt obligaţi, în faţa alegătorilor, în faţa proiectului pe nume statul Republica Moldova, să dea dovadă de discernământ şi maturitate politică pentru a merge înainte.”

Europa Liberă: Rescrierea acordului ce înseamnă?

Ana Guţu: „De fapt, acordul care mai era în vigoare nu mai corespundea realităţilor, fiindcă, conform acordului, Marian Lupu trebuia să devină preşedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu trebuia să devină speaker şi aceasta nu s-a întâmplat. Totuşi orice acord scris ajunge, la un moment, să nu mai corespundă realităţilor. S-a mers pe filiera susţinerii în continuare a acestui acord, dar a fost pusă la îndoială şi necesitatea politizării anumitor instituţii ale statului, şi probabil, în urma acestui discurs, care a parvenit, inclusiv de la societatea civilă, totuşi s-a ajuns la acest conflict intern.”

Europa Liberă: Rescrierea acordului ar însemna că totuşi PL-ului trebuie să îi revină o funcţie importantă?

Ana Guţu: „Partidul Liberal nu a formulat anumite pretenţii în acest sens. Suntem, de fapt, în expectativă, fiindcă nu ştim ce vor propune colegii noştri din PLDM. Din câte ştiu, există deja un draft al noului acord. Suntem curioşi să vedem care este conţinutul acestui nou acord. Nu am primit deocamdată nici invitaţie să ne aşezăm la masa de negocieri. Suntem în aşteptare.”

Europa Liberă: Cât timp trebuie ca să se limpezească apele?

Ana Guţu: „Dacă ar fi existat suficientă maturitate politică din partea liderilor politici, aceasta trebuia să se întâmple la weekend, fiindcă – dincolo de animozităţi, pretenţii şi ambiţii care sunt exagerat de mari în condiţiile Republicii Moldova – trebuie să fie mereu loc şi pentru responsabilitate. Nu putem să ne permitem să facem nişte jocuri periculoase şi să vedem cine e mai tare aicea, în Republica Moldova. Mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, am sperat că, la weekend, s-ar fi întâmplat această întâlnire, cu participarea preşedintelui statului, domnul Nicolae Timofti, poate chiar şi cu expertiză internaţională din partea reprezentantului UE şi ambasadorului Statelor Unite, aşa cum a solicitat, de fapt, şi Partidul Liberal, dar nu a fost să fie. Aceasta mă îngrijorează cel mai tare.”

Europa Liberă: Doamnă Ana Guţu, pe de o parte, parcă toate 3 componente ale Alianţei – constituante ale, nici nu ştiu cum să-i zic, fostei Alianţei pentru Integrare Europeană – insistă pe ideea că alegeri parlamentare categoric nu ar fi momentul să se desfăşoare, Alianţa trebuie să se menţină. Pe de altă parte, totuşi fiecare trage jăratec la turta sa şi se lasă impresia că deocamdată rămâne, ca în fabula lui Donici, „racul, broasca şi o ştiucă”.

Ana Guţu: „Nu ştiu dacă am putea spune că fiecare trage la turta sa. Reiterez disponibilitatea Partidului Liberal de a ne aşeza la masa de negocieri. Din păcate, există carenţe pe dimensiunea comunicării între liderii partidului. Şi, în acest sens, am şi avut o iniţiativă – doamnele din PL – un apel către doamnele din celelalte componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană, să temperăm un pic aceste metafore, uneori nelalocul lor, care au fost proliferate din gura tuturor liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană şi, cât de curând, să ne aşezăm la masa de negocieri. Dar nu am primit un răspuns pozitiv şi ne pare rău de acest lucru, fiindcă poate o prezenţă feminină, inclusiv în componenţa consiliului AIE, ar fi stăvilit un pic aceste caractere uneori, care sunt prea aprinse.”

Europa Liberă: Şeful statului a anunţat că, pe parcursul acestei săptămâni, ar putea să convoace dumnealui liderii Alianţei şi poate nu numai liderii Alianţei, într-un format mai extins, reprezentanţii tuturor formaţiunilor care au creat această coaliţie de guvernare, pentru a se identifica o soluţie şi astfel poate se depăşeşte totuşi această stare de spirit.

Ana Guţu: „Sperăm, şi suntem în aşteptare. Eu cred că această procedură de convocare a unei eventuale reuniuni trebuia să aibă deja loc. Suntem în ziua de marţi, totul s-a întâmplat miercuri. Iată e deja o săptămână, cred că e cazul să dăm dovadă de mai mare celeritate şi viteza acestor convocări şi reuniuni să fie mult mai mare.”

Europa Liberă: Între timp, aceste descinderi pe la instituţiile statului, s-au dat publicităţii nişte convorbiri telefonice, ce se întâmplă? Elementele de şantaj sunt puse în funcţiune?

Ana Guţu: „Nu mi-ar place să utilizez acest cuvânt, „şantaj”, probabil că se întâmplă ceea ce trebuia să se întâmple ceva mai demult. Cu toţii ne-am dorit lupta împotriva corupţiei, o luptă sistemică şi nu sporadică, aşa cum se întâmpla înainte. Dar lupta împotriva sistemului este una anevoioasă. Şi nu cred că persoanele, care sunt acum în anumite funcţii şi care şi-au imaginat că pot să subjuge sistemul care a fost pe larg exploatat, în timpul guvernării neo-comuniste a lui Voronin, poate fi păstrat şi în continuare. Este dureros acest fapt, fiindcă e greu peste noapte să începi să respecţi conceptul de integritate. Dar trebuie să se întâmple. Nu cred că este vorba de şantaj.

În faţa legii toată lumea trebuie să fie absolut egală, de la vlădică până la opincă. Legea este una pentru toţi. Şi, dacă cineva a încălcat legea, organele de drept trebuie să-şi facă datoria. Şi nu cred că este cazul să ne împotrivim, şi să ne apărăm exponenţii unui sau altui partid. Şi să spunem că ei sunt curaţi ca lacrima, doar pentru faptul că sunt colegi de partid. Corupţia nu are culoare politică şi ea trebuie combătută pe toate palierele.”

Europa Liberă: Eventual, dacă se ajunge la alegeri anticipate, ce înseamnă pentru Moldova un scrutin parlamentar anticipat?

Ana Guţu: „Încetinirea, dacă nu chiar stoparea cursului nostru european, fiindcă tot aparatul funcţionăresc va fi în aşteptarea rezultatelor acestor alegeri. Înseamnă o campanie foarte dură, în care fiecare partid îşi va revendica un loc sub soare şi va dori să acceadă la putere. Şi este vorba nu doar de actualele partide parlamentare, dar şi de cele extraparlamentare, care se vor cu tot dinadinsul la cârma Republicii Moldova. Cel mai mare perdant în această eventuală campanie de alegeri anticipate va fi cetăţeanul Republicii Moldova. Şi nu ne dorim deloc acest lucru.”

Europa Liberă: Dar sunt voci care spun că va pierde democraţia şi democraţii.

Ana Guţu: „E adevărat. Nu este exclusă o surpriză, adică o ascensiune a forţelor anti-europene. Şi atunci riscăm cu toţii să ne pomenim într-o orientare, pe dimensiunea politicii externe, absolut opusă celei care este astăzi şi care este vectorul european.”

Europa Liberă: Şi unii nu exclud că aţi putea să reveniţi în Legislativ, dacă se convoacă alegeri parlamentare anticipate, exact în aceeaşi formulă.

Ana Guţu: „De fapt, cercetările sociologice despre aceasta şi ne vorbesc, că opţiunile electoratului nu se schimbă foarte des şi foarte brusc. Posibil să repetăm acest scor din 2010 şi să ne pomenim exact în aceeaşi formulă, şi să fim din nou condamnaţi să discutăm. Şi, de fapt, discuţia şi dialogul sunt soluţiile adecvate pentru orice blocaj politic, pentru orice criză politică.”

Europa Liberă: Admiteţi o reformatare a guvernării?

Ana Guţu: „Nu ştiu dacă există cuvântul „reformatare”, nu există aşa termen, „reformatare.”

Europa Liberă: Reconfigurare.

Ana Guţu: „Reconfigurare, după alegerile anticipate?”

Europa Liberă: Până.

Ana Guţu: „Nu cred că va fi o reconfigurare a guvernării. Dincolo de ambiţiile, uneori foarte personale şi personalizate, nu cred că va exista posibilitatea reconfigurării guvernării. Mă refere la accederea la putere a Partidului Comuniştilor. Nu cred.”

Europa Liberă: E nevoie de remanieri guvernamentale?

Ana Guţu: „Dacă unii exponenţi ai deciziilor guvernamentale, care sunt miniştri, viceminiştri, nu fac faţă obligaţiunilor funcţionale, suntem deschişi pentru demiterea cutărui sau cutărui ministru, viceministru, dar să fie puse pe masă şi argumentele care să vorbească împotriva gradului de responsabilitate a respectivului ministru. Remanierile de dragul remanierilor nu dau nimic. Eu înţeleg că este o măsură foarte populară şi populistă în faţa alegătorilor şi cetăţenilor, dar, dincolo de aceste lupte viscerale pe interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană, sunt împotriva personalizării culpabilităţii.

Nu poate o singură persoană să poarte vina pentru toate nevoile şi nenorocirile care se întâmplă în Republica Moldova. Trebuie să fim foarte atenţi, fiindcă există oameni şi oameni, există miniştri şi miniştri, există politicieni şi politicieni, şi, de fapt, responsabilitatea este a noastră, a tuturor celor care suntem la putere. Şi vina o purtăm cu toţii împreună. Să vedem însă cum facem ca să constituim cu adevărat o echipă, care îşi doreşte să aibă nişte acţiuni concertate şi acţiuni direcţionate pe calea cea dreaptă. Şi mă refer la parcursul nostru european.”

Europa Liberă: Din discuţia cu dumneavoastră, înţeleg că arma, securea războiului poate fi îngropată.

Ana Guţu: „Poate fi îngropată şi trebuie să fie îngropată. Şi acest lucru trebuie să-l înţeleagă, în primul rând, liderii din cadrul AIE. Ne dorim pace, ca să facem referire la un dicton latin: „Si vis pacem para pacem”, vrei pace, pregăteşte pace, dar nu securea războiului pe care trebuie să o fluturăm deasupra capului, fiindcă aceasta nu ne va aduce deloc beneficii.”

Europa Liberă: Ce veţi discuta joi şi vineri în Parlament?

Ana Guţu: „Sunt incluse pe ordinea de zi proiecte, care regulamentar au trecut procedura legislativă. Sperăm că se vor desfăşura în condiţii normale aceste şedinţe plenare ale Parlamentului. Dar desigur că, dacă până atunci nu se reuşeşte renegocierea acestui acord, asupra căreia insistă fracţiunea PLDM, cred că vor mai fi şi... vom asista şi la, poate la surprize neplăcute în cadrul şedinţelor Parlamentului.”

Europa Liberă: Surprize neplăcute ar mai include şi?

Ana Guţu: „Poate proceduri de vot, mă refer la coalizarea PLDM-PCRM, nu aş vrea să se speculeze prea mult pe acest fapt, dar să nu uităm că PCRM-ul niciodată nu va juca în favoarea Alianţei pentru Integrare Europeană. Şi eu cred că ei sunt extrem de fericiţi acum, că ceea ce se întâmplă în Alianţa pentru Integrare Europeană, de fapt, se întâmplă fără ingerinţa lor şi ei nu decât să stea deoparte şi să bată din palme.”

Europa Liberă: Şi fericirea lor e adusă pe tava chiar de către AIE.

Ana Guţu: „Exact. Se întâmplă ceea ce se întâmplă şi, de fapt, aceasta le aduce puncte electorale lor şi nu nouă.”
XS
SM
MD
LG