Linkuri accesibilitate

Criza politică trezește suspiciuni de îmbogățire ilicită în sânul guvernării


Presa de la Chișinău a publicat ceea ce par să fie înregistrări de convorbiri telefonice între șeful Fiscului, Nicolae Vicol și câțiva șefi ai instituțiilor puterii.

Premierul Vlad Filat a anunțat astăzi că fracțiunea sa parlamentară liberal-democrată nu mai are încredere în Viorel Chetraru, șeful Centrului Național Anticorupție, CNA, apropiat democraților. Este un nou episod al crizei politice declanșate săptămâna trecută, când PLDM s-a retras din alianța de guvernare și a votat alături de opoziție pentru demiterea prim-vice spicherului democrat, Vlad Plahotniuc. Criza de la guvernare a dat la iveală averile unor familii de bugetari, inclusiv mașini luxoase, case cu mai multe etaje și garaje, construite pe terenuri sechestrate, sertare și poșete cu zeci de mii de dolari și lei. Astăzi, tabloul a fost completat cu o serie de convorbiri telefonice între demnitari scurse în presă. Relatează Liliana Barbăroșie:

În una dintre înregistrările trimise de anonimi în posta câtorva redacţii, premierul pare să-i dea indicaţii şefului Fiscului numit de partidul său în funcţie în urmă cu câteva luni, să revadă amenda aplicată companiei germane Draexlmaier. Se întâmpla după scandalul în urma căruia investitorul se arătase hotărât să-şi mute o fabrică în România.

În alte convorbiri, vicepreşedintele PLDM Valeriu Streleţ pare să-l consulte pe Vicol cu privire la demisia sau numirea unor şefi ai inspectoratelor fiscale din teritoriu, iar ministrul de Interne şi şeful CEC s-ar interesa de soarta unor agenţi economici.

Nici premierul, nici ceilalţi trei nu au comentat deocamdată pretinsele interceptări despre care nu se ştie clar dacă fac sau nu parte din dosarul pe numele lui Vicol de la CNA.

Fără a preciza acest lucru, şeful CNA, Viorel Chetraru, a declarat totuşi astăzi că deţine probe incontestabile împotriva şefului de la fisc şi că pentru a limpezi lucrurile urmează a fi audiaţi mai mulţi politicieni de frunte, printre care şi premierul Filat:

Viorel Chetraru
Viorel Chetraru
„Mă pot demite pe mine şi pe unii colegi, pot distruge instituţia, dar nu şi probele,” a declarat şeful de la CNA, pe care premierul l-a acuzat astăzi iarăşi că execută o comandă politică a democraţilor lui Vlad Plahotniuc.

Declaraţia lui Chetraru a urmat anunţului liberal-democraţilor că-i exprimă vot de neîncredere centrului proaspăt reformat de luptă cu corupţia, pentru că s-ar fi implicat în lupta politică.

Liberal-democraţii au spus asta după ce CNA-ul a descins săptămâna trecută la guvern și a găsit zeci de mii de dolari în biroul unui consilier al premierului. De asemenea, l-a reţinut chiar sub ochii presei pe șeful fiscului, Nicolae Vicol, acuzat de abuz și mită. Imagini ce sugerează averea acestei familii de angajați bugetari au fost date la televizor, inclusiv casa cu trei etaje și două garaje. Publicul a putut vedea și casa lui Chetraru însuși, estimată la milioane de lei și construită pe un teren ce ar fi sechestrat mai demult urmare a unui dosar penal.

Unii analişti, printre ei Anatol Ţăranu, cred că dincolo de anumite fapte din toate aceste bătălii care ar fi trebuit analizate la rece, povestea nelinişteşte poate în primul rând prin faptul că telefonul premierului a ajuns să fie ascultat, aproape sigur în mod ilegal:

Anatol Ţăranu
Anatol Ţăranu
„Decăderea umană nu are nici fund, nici margine. Desigur că deja intrăm într-o zonă a inacceptabilului, dar asta e ţara noastră. Cred că sunt veridice aceste interceptări. Problema este cine le-a făcut. Şi dacă în această ţară prim-ministrul este ascultat, asta e grav de tot. E o convorbire semi-privată între şeful executivului şi subalternul lor. Da cum să nu dea indicaţii? Este şeful lui. Eu nu cred că aici este buba. Dar cel mai grav este că interceptările au fost făcute. Dacă interceptarea s-a făcut ilegal, e o catastrofă. Că prim-ministrul a fost interceptat ilegal,” crede Anatol Ţăranu.

Între timp CNA insistă că acţionează fără a fi teleghidat politic şi revendică să fie lăsat să ducă la bun sfârşit investigaţiile pentru a fi judecat după rezultate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG