Linkuri accesibilitate

La Lvov încep primele negocieri din acest an în formatul 5+2


Pe o stradă din Lvov

După refuzul liderului transnistrean Evghenii Şevciuk de a se întâlni la Lvov cu premierul Vlad Filat, analiştii spun că primele discuţii din acest an în formatul 5+2 au pornit „cu stângul”.

La Lvov, începe în această seară prima rundă de anul acesta a negocierilor în format 5+2 în problema transnistreană, organizată de președinția ucraineană a OSCE. În ciuda speranțelor exprimate luna trecută de ministrul ucrainean de externe, Leonid Kojara, la Lvov nu se startul discuțiilor despre aspectele politice și de securitate ale unei soluții în Transnistria. Diplomația rusă s-a opus, iar liderul transnistrean Evgheni Șevciuk și premierul moldovean Vlad Filat nu se mai întâlnesc la Lvov, după cum își propunea țara gazdă. Ce a mai rămas pe agenda acestor convorbiri? Relatează Diana Răileanu:

După zădărnicirea probabilei întâlniri între liderul de la Tiraspol Evghenii Şevciuk şi premierul Vladimir Filat, analiştii politici de la Chişinău tind să creadă că prima rundă de negocieri în formatul „5+2” a pornit „cu stângul”.

La părerea expertului Institutului „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, negocierile care au început astăzi în Ucraina nu vor influenţa evoluţia diferendului transnistrean şi iată de ce:

„Nu putem vorbi despre nişte negocieri reuşite ale conflictului transnistrean în momentul în care nu sunt puse în discuţie şi problemele politice. Se vede că e o tactică a şantajului sau a intimidărilor din partea liderilor de la Tiraspol, care le putem defini în felul următor „dacă nu vreţi să negociaţi probleme care ne interesează doar pe noi, altceva nu negociem.” Ei cer foarte multe dar nu sunt gata să meargă la compromisuri pe mai multe subiecte şi anume încearcă doar să profite pe subiecte care îi avantajează doar pe ei.”

Negocierile de la Lvov au fost umbrite în ajun de un şir de acţiuni ale autorităţilor din stânga Nistrului. Bunăoară, sovietul suprem de la Tiraspol a decis că poliţiştii Ministerului de Interne al Republicii Moldova, care locuiesc în regiunea transnistreană vor plăti pentru serviciile comunale după tarifele stabilite la Chişinău şi nu cele locale, care sunt de patru, cinci ori mai mici.

Un alt caz s-a întâmplat săptămâna trecută, la 6 februarie. Patru angajaţi ai Institutului de Politici Publice au fost reţinuţi la Tiraspol şi intervievaţi de aşa-numita securitate transnistreană. Toate aceste acţiuni, crede redactorul şef al publicaţiei „Moldavskie Vedomosti”, Natalia Uzun, ar demonstra că liderii din stânga Nistrului se simt „stăpâni pe situaţie”:

„Atunci când nu există o comunicare permanentă şi nu se lucrează în comun asupra problemelor, una dintre părţi începe să se simtă prea sigură de sine şi uită că se află, de fapt, într-un proces de negocieri şi începe să forţeze nota.”

Am insistat să aflu de la Natalia Uzun în ce măsură negocierile în formatul „5+2” ar putea fi afectate de neînţelegerile mai vechi între Kiev şi Moscova, mai ales că odată cu preluarea preşedinţiei OSCE, Ucraina a promis să aibă un rol activ în rezolvarea conflictului transnistrean:

„Nu putem spune că negocierile ar putea fi afectate de rivalitatea între Kiev şi Moscova, mai ales că administraţia ucraineană va încerca să scoată anumite dividende politice de pe urma preşedinţiei OSCE. Ucraina vrea să recupereze timpul pierdut în procesul de aderare la UE, de aceea clasa politică de la Kiev va încerca să demonstreze că între timp s-a maturizat şi că poate contribui la soluţionarea anumitor probleme.”

Într-un interviu pentru postul nostru de radio, vicepremierul Eugen Carpov, a declarat în ajunul plecării în Ucraina că la Lvov se vor discuta aspecte ce ţin de libera circulaţie, posibilitatea deplasării pe trasee internaţionale a autoturismelor din regiunea transnistreană şi situaţia şcolilor cu predare în grafia latină.
XS
SM
MD
LG