Linkuri accesibilitate

Houlin Zhao: „Tehnologiile informaţionale pot să elimine sărăcia din ţară”


Interviu cu Secretarul general al Uniunii Internaționale a Telecomunicaţiilor, în finalul unei vizite la Chişinău.



La Chișinău a început un for regional despre dezvoltarea comunicațiilor în spațiul CSI, la care ia parte și Houlin Zhao, secretarul general al Uniunii Internaționale a Telecomunicaţiilor. Într-un interviu acordat Valentinei Ursu el a vorbit despre beneficiile pe care introducerea noilor tehnologii le poate aduce unei societăți, între acestea – diminuarea corupției prin eliminarea factorului uman din tot mai multe activități.

Europa Liberă: Republica Moldova se consideră un stat în curs de dezvoltare. Să facem o paralelă între sărăcie şi nevoia dezvoltării tehnologiei informaţiei. De ce este important să dezvoltăm acest domeniu?

Houlin Zhao
Houlin Zhao
Houlin Zhao: „Tehnologiile informaţionale într-adevăr pot să elimine sărăcia din ţară. Sunt foarte multe istorioare cu succes, de exemplu, dacă ne referim la agricultură. Sigur că prin intermediul tehnologiilor informaţionale ţăranii pot învăţa noi aptitudini de a lucra cu noile tehnologii, dacă ne referim la prelucrarea pământului; sau, de exemplu, pescarii, utilizând ultimele tehnologii informaţionale, pot detecta mai simplu peştii în apă; de exemplu, în zonele muntoase sau în zonele depărtate, unde este foarte greu de găsit o şcoală sau este foarte greu într-adevăr de a-ţi trimite copiii în şcoală, utilizând tehnologiile informaţionale şi, în special, utilizând e-educaţia sau educaţia electronică, vom putea acorda studiile necesare sau vom putea acorda educaţia necesară copiilor. Deci tehnologiile TIC nu sunt beneficii doar pentru zona propriu-zisă sau pentru domeniul propriu-zis, ele sunt într-adevăr benefice pentru întreaga economie a ţării. Pentru că astfel noi vom putea ridica productivitatea economiei, vom putea găsi careva metode de a îmbunătăţi eficienţa, vom putea găsi careva pârghii de a îmbunătăţi întreg procesul economic.”

Europa Liberă: Investiţiile bănuiesc că nu sunt mici. De unde bani?

Houlin Zhao: „Da, într-adevăr noi avem circa 7 miliarde de populaţie şi circa 5,9 miliarde de populaţie au deja acces la telefonia mobilă. Ceea ce trebuie să facem e să lucrăm împreună, pentru a putea să-i conectăm pe oamenii care nu au acces, să reuşim să-i conectăm la tehnologiile moderne şi la telefonia mobilă. Dar mai rămâne şi procentul de populaţie, circa 10% din populaţie, care sunt persoane cu dizabilităţi, ce facem cu ei? Iarăşi este nevoie de lansat careva programe pentru ca şi aceste persoane, şi aceste pături sociale să aibă posibilitatea să beneficieze de tehnologiile informaţionale. Şi, dacă ne referim la investiţiile în sector, este, în primul rând, nevoie sigur şi de asistenţa internaţională, dar este nevoie de iniţiativele locale, în acest sens. Deci în momentul în care vorbim despre investiţiile în domeniul TIC, poate ar trebui să punem un accent mai mare pe aceste investiţii, pentru că, prin intermediul tehnologiilor informaţionale, noi putem să ridicăm şi nivelul altor ramuri economice, de exemplu, dacă ne referim la educaţie. Deci investeşte în domeniul TIC şi vei putea obţine succese mari în domeniul educaţiei, neinvestind atât de mult în domeniul educaţiei.”

Europa Liberă: Pentru că foarte mult se discută acuma despre combaterea corupţiei, un flagel care a afectat mai multe ţări, spuneţi, vă rog, această tendinţă de dezvoltare a tehnologiei informaţiei, ar putea să curme respectivul fenomen negativ?

Houlin Zhao: „Sigur, într-adevăr pot să ajute. Dacă oferim populaţiei sau chiar tuturor cetăţenilor pârghiile necesare pentru a aduce informaţia la nivelul de mai sus referitor la crimele sau la cazurile de corupţie, această problemă se poate rezolva, prin intermediul tehnologiilor informaţionale, ca într-adevăr să fie asigurată o transparenţă şi ca fiecare cetăţean, în cazul depistării unui act de corupere, să poată transmite această informaţie mai sus.”

Europa Liberă: Domnul ministru Filip amintea despre Strategia 2020. Cum vedeţi Moldova în 2020 dezvoltată, din punct de vedere al tehnologiei informaţiei?

Houlin Zhao: „Dacă privim cu 10 ani înapoi şi dacă ne uităm la ceea ce avem în prezent, sigur că nivelul de dezvoltare în domeniul tehnologiilor informaţionale a crescut considerabil. Am fost foarte încurajat să aud care sunt viziunile, să aud care sunt planurile, care sunt propunerile. Deci sper că într-adevăr, până în anul 2020, cetăţenii Moldovei să poată beneficia din plin de tehnologiile moderne apărute. Eu sper că se va ridica nu doar standardul vieţii fiecărui cetăţean, dar şi economia în ţară. Moldova, fiind o ţară mică, utilizând tehnologiile moderne şi utilizând noile infrastructuri, utilizând telefonia mobilă sau internetul, se va putea conecta la întreaga lume. Deci nu contează cât de multă infrastructură tu ai să implementezi în ţară sau de cât de multă tehnologie ai să aduci, cât de multe noi idei ai să implementezi, este important cum populaţia sau chiar şi guvernul va face uz sau cum va aborda, sau cum va implementa această infrastructură. Deci este foarte important, de exemplu, cum Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei vor putea utiliza la maxim această nouă infrastructură. Nu este vorba despre cantitate, dar este vorba despre calitatea utilizării şi calitatea implementării corecte. Cetăţenii Republicii Moldova, guvernul Republicii Moldova, nu doar implementaţi Strategia 2020, dar şi folosiţi-o.”
XS
SM
MD
LG