Linkuri accesibilitate

Câtă putere de mediere între liderii guvernării poate avea șeful statului


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: Toţi înţeleg că au nimerit într-o situaţie dificilă, care poate avea un sfârşit fericit, cu ajutorul preşedintelui Timofti şi cu izbăvirea de politizare a instituţiilor.

Președintele Nicolae Timofti spune că liderii alianței de guvernare i-au promis să se întâlnească săptămâna aceasta la convorbiri pe care el ar vrea să le medieze. Dar nu și-a asumat vreun alt angajament. Vasile Botnaru a discutat cu analistul Igor Boțan de la Asociația pentru Democrație Participativă despre puterea șefului statului de a media între partidele care l-au ales.

Igor Boţan: „Domnul preşedinte a explicat foarte clar că a acceptat să devină preşedinte într-un moment de criză. Prestaţia pe care a avut-o, în cadrul acestei adresări către naţiune, a fost una foarte corectă. Domnia sa a spus un lucru pe care eu îl înţeleg în felul următor: „V-am salvat Alianţa şi pe voi, atunci când a fost criză politică şi nu puteaţi alege şeful statului; mi-am sumat această sarcină. În situaţia care s-a creat, de acum înainte, nu mă simt obligat faţă de voi şi nu am acest sentiment de gratitudine, ci voi acţiona doar în limitele constituţionale, şi reieşind din situaţia creată”. Nu cred că poate fi un mesaj mai răspicat că nu se va angaja în jocurile componentelor Alianţei, de o parte sau alta. Şi acest lucru este foarte important.”

Europa Liberă: Dar preşedintele Timofti este bănuit de nişte simpatii.

Igor Boţan: „Bănuieli în societatea noastră există cu duiumul, aşa e societatea noastră.”

Europa Liberă: Dar le-a infirmat sau nu? Aceasta e întrebarea.

Igor Boţan: „Eu cred că le-a infirmat. Mai mult decât atât, pentru radioascultători, vreau să le amintesc că, în 1994, când a fost numit preşedinte al Comisiei Electorale Centrale, domnul Timofti a avut un comportament excepţional de corect, deşi putea avea sentimentul gratitudinii faţă de cei care l-au numit. Deci are caracter, acum este momentul propice ca să-şi demonstreze aceste calităţi.”

Europa Liberă: Unii spun că domnul Timofti nu este suficient de dur şi nu ar fi în stare să forţeze mâna, ca să salveze Alianţa.

Igor Boţan: „Eu nu cred că domnul Timofti trebuie să forţeze mâna şi trebuie să manifeste duritate în atitudinile publice. Este important, aşa cum spunea, să fie consecvent, în urmărirea scopurilor pe care le-a declarat. Eu cred că domnul Timofti înţelege că situaţia în care se află Republica Moldova, nu lasă câmp de manevră foarte mare pentru componentele Alianţei. Componentele Alianţei trebuie să fie responsabile pentru ceea ce fac. Şi dacă componentele Alianţei au transformat instituţiile statului, instituţiile de ocrotire a normelor de drept în pârghii – care se activează atunci când vrea nervul unui lider din Alianţă – acest lucru trebuie combătut. Şi domnul Timofti a spus foarte clar: cei de la CNA, care au iniţiat aceste acţiuni împotriva miniştrilor PLDM-işti, vor trebuie, în consecinţă, să răspundă.”

Europa Liberă: Aceasta înseamnă să dea dreptate domnului Filat, care, de fapt, acelaşi lucru a spus.

Igor Boţan: „Nu cred. Nu cred că dă dreptate domnului Filat. Doar le aminteşte că, dacă aceste instituţii, care au fost partajate pe criterii politice, sunt acum utilizate ca pârghii de şefii acestor partide, oricum vor purta răspundere. Şi a spus foarte clar: vor fi pedepsiţi cei care vor fi depistaţi că folosesc aceste instituţii în scopuri politice. Iar noi vedem un lucru foarte straniu, vedem că, într-un anumit context, instituţii ale statului s-au mobilizat şi, din punct de vedere statistic, au demonstrat că lucrurile nu sunt tocmai clare, nu sunt obişnuite.”

Europa Liberă: Să vă mai întreb ceva: de ce ar trebui neapărat preşedintele Timofti să salveze Alianţa? Dacă s-ar dezagrega actuala guvernare, dânsul ar rămâne la putere bine-merci.

Igor Boţan: „Eu cred că a existat o înţelegere între domnul Timofti şi liderii Alianţei. Şi domnul Timofti a confirmat acest lucru, că ar putea să-şi dea demisia, înainte de termen, pentru a sincroniza, la următoarele alegeri parlamentare, alegerea Parlamentului şi a şefului statului. În anexa la acordul Alianţei din 16 decembrie 2011, există această clauză referitoare la sincronizarea alegerilor parlamentare.”

Europa Liberă: Dar nu în situaţia în care ei se ceartă.

Igor Boţan: „Exact, exact.”

Europa Liberă: Acuma are prilejul foarte bun să zică: „Domnilor, voi plecaţi, dar eu rămân”.

Igor Boţan: „Tocmai acum este momentul ca domnul preşedinte să le spună: „Această luptă politică intestină între voi aduce prejidicii statului. De aceea, mă simt liber de acel acord, pentru că nu eu vă datorez vouă stabilitatea şi rămânerea la guvernare, ci dimpotrivă, voi îmi datoraţi mie, pentru că am acceptat să vă salvez atunci, la 16 martie 2012”. Eu cred că domnul preşedinte poate spune acest lucru răspicat, dar deocamdată preferă să îl transmită aşa, pe ocolişuri. Dar cred că ar fi cea mai corectă poziţie a domnului preşedinte.”

Europa Liberă: Ce pronosticuri, pe termen lung aveţi?

Igor Boţan: „Pe termen lung, probabil, nimeni nu poate face pronosticuri. Pe termen mediu, eu cred că situaţia este una de revenire la normalitate. De acum înainte, prim-ministrul se poate ocupa de Guvern, poate avea mână liberă la numirea viceminiştrilor, la numirea conducătorilor instituţiilor subordonate Guvernului, fără să apeleze la Consiliul Alianţei, care era o frână.”

Europa Liberă: Aceasta însemnând că trebuie renegociat acordul?

Igor Boţan: „Aceasta poate însemna renegocierea acordului. Dar dacă nu se renegociază – lucrul acesta este evident – potrivit Constituţiei. Pe de altă parte, se poate reveni la normalitate şi în Parlament. În sfârşit, Parlamentul şi şeful Parlamentului pot reveni la funcţiile de control, adevăratele funcţii de control ale Parlamentului, care, în ultimii 3 ani de zile, pur şi simplu, au fost ignorate. Această situaţie poate avea un sfârşit optimist pentru că am văzut: nici prim-ministrul nu doreşte să-şi prezinte demisia; pe de altă parte, Marian Lupu exact acelaşi lucru l-a transmis: să-şi pună pofta în cui cei care cred că domnul preşedinte al Parlamentului este gata să-şi prezinte demisia. Deci nimeni nu vrea demisii. Toţi înţeleg că au nimerit într-o situaţie dificilă, care poate avea un sfârşit fericit, cu ajutorul preşedintelui Timofti şi cu revenirea la normalitate, izbăvirea de politizare a instituţiilor ocrotirii normelor de drept, şi ocupându-se în cadrul constituţional premierul de Guvern, preşedintele Parlamentului – de controlul parlamentar.”

Europa Liberă: Dar cu rânza ce fac ei?

Igor Boţan: „Rânza este o problemă mare, iar rânza are şi ea limite de manifestare, pentru că Republica Moldova este o ţară dependentă de suportul internaţional, european, american şi aşa mai departe. Iar emisarii europeni şi americani cred că şi-au exprimat foarte clar mesajul.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG