Linkuri accesibilitate

Americanii și papalitatea


Președintele Barack Obama și cardinalul Timothy Dolan, arhiepiscop de New York, în 2012

Înați clerici americanii au avut parte de poziții importante în timpul pontificatului actualului Papă.


Anunțul Papei Benedict al XVI-lea că va părăsi poziția din fruntea Bisericii catolice a luat prin surprindere și a generat speculatii cu privire la identitatea viitorului papă. Poate fi acesta un american? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Cei mai multi cred ca nu. Statele Unite au suficienta putere in lume pare sa fie opinia generala, care ar descuraja o astfel de varianta. Dar gestul actualului papa este si el unul neasteptat, poate ca el anunta o noua surpriza.

Ierarhia bisericii catolice are de facut fata unor dileme procedurale cum ar fi convocarea unui conclav, pentru alegerea unui nou papa, fara ca acesta sa fie precedat de o inmormintare. Precedentul este vechi de peste 600 de ani. Papa Ioan Paul al II-lea, predecesorul lui Benedict, a pus capat unei traditii de 455 de ani, timp in care biserica a fost condusa de italieni. Actualul Papă a fost primul nascut in Germania, din secolul al XI-lea incoace.

In aceste conditii, cardinalul de New York, Timothy Dolan, se intreaba ce relevanta mai au obiceiurile. Americani au avut parte de pozitii importante in timpul pontificatului actualului papa. Cardinalul William Levada, fost arhiepiscop de San Francisco a fost primul american in fruntea influentei Comisii pentru doctrina a Vaticanului. Cardinalul Raymond Burke, fost arhiepiscop de St. Louis este primul american la conducerea Tribunalului Suprem al Vaticanului. Benedict a numit alti americani de asemenea in pozitii influente.

Dar, pe de alta parte, biserica catolica americana are si multe probleme, in principal cazurile de molestare sexuala, nu putine la numar. Intre cei 11 cardinali americani, care vor vota pentru viitorul papa, se numara Roger Mahony, fost arhiepiscop de Los Angeles, care de curind a fost sactionat de cel care i-a urmat pentru maniera defectuoasa in care s-a raportat la cazurile de abuz sexual. Va participa de asemenea si cardinalul Justin Rigali, care a parasit pozitia de arhiepiscop de Philadelphia dupa ce s-a dat la iveala ca a mentinut preoti care, cum s-a dovedit, au molestat copii.

In plus, europenii inca privesc America ca pe un tarim prea nou si nesofisticat, pentru a prelua papalitatea. Papa trebuie sa vorbeasca mai multe limbi sau cel putin italiana. Timothy Dolan, care ar avea pozitia cea mai favorabila, vorbeste italiana putina spaniola, dar nu si franceza si latina. Biserica a incercat timp de secole sa tina de-o parte papalitatea de supraputeri statale, fie ca a fost vorba de Imperiul Roman, Franta sau Spania.

Contextul international defavorizeaza eventualitatea unui papa american in conditiile in care Vaticanul are complexe relatii cu lumea musulmana, cu China, in conflictul israeliano-palestinian, iar un sef american al bisericii ar lasa loc la interpretari cu privire la loialitate față de Statele Unite sau lumea catolica. Cardinalii provin din diverse tari ale lumii si aduc cu ei perceptiile respective, ori astfel de indoieli ar putea fi suficiente ca sa nu voteze pentru un american.
XS
SM
MD
LG