Linkuri accesibilitate

Moldova pusă la zid de Gazprom (Adevărul)


Ursul de Aur la Berlinală: „Poziția copilului” (Timpul, Kommersant).



Este toi de iarnă, deci miroase a veşti proaste din partea Gazpromului. Adevărul de astăzi anunţă că printr-o decizie a unei instanţe de judecată de la Moscova, Republica Moldova este obligată să achite aproape jumătate de miliard de dolari pentru gaz. De data aceasta, intriga constă în faptul că Moldova este obligată să achite pentru gazul consumat de regiunea separatistă din Est. Datoria totală la gaz a acestei regiuni, vă reamintesc, se ridică deja la trei miliarde de dolari. Despre cum s-a ajuns aici, dar şi ce cred autorităţile şi experţii despre situaţia creată aflaţi din articolul lui Ion Preaşcă.

În acelaşi ziar, citim noi detalii referitoare la valul de arestări care au urmat percheziţiilor de la FISC dar şi la concluziile comisiei parlamentare care a investigat vânătoarea din pădurea domnească. O vânătoare „ilegală”, potrivit autorilor raportului.

Atât Adevărul, cât şi ziarul Timpul dedică fiecare câte un text câştigătorului trofeului principal din acest an al festivalului de film de la Berlin. Este vorba despre filmul românesc – „Poziţia copilului”, în regia lui Călin Netzer, cel care ţine sus stindardul ridicat la începutul anilor 2000 de Cristi Puiu şi Cristian Mungiu – cei mai importanţi regizori ai aşa-numitului „nou val românesc”.

Dacă sunteţi curioşi cum se vede din afară această ultimă victorie a cinematografiei româneşti, vă invit să citiţi articolul criticului rus Andrei Plahov din respectabilul Kommersant de la Moscova. Andrei Plahov, a propos, preşedinte al FIPRESCI (Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film) între 2005-2010, scrie următoarele: „Filmul românesc, pe care nu-l poţi numi o capodoperă, ar fi putut primi în acest concurs aproape orice premiu – pentru scenariu, regie sau actori, a primit un singur trofeu, însă, pe cel principal”.

De la mine, voi adăuga şi prezenţa unui basarabean la Berlinale – este vorba despre operatorul Oleg Mutu, care a semnat imaginea pentru un film georgian prezent în afara concursului, în secţiunea Forum a festivalului.
XS
SM
MD
LG