Linkuri accesibilitate

De ce nu mai au încredere românii în Biserica Ortodoxă


Încrederea românilor în Biserica Ortodoxă a scăzut constant în ultimii ani, deși propaganda ortodoxă s-a inmultit si modernizat.


Potrivit unei cercetari facute de CCSB, Compania de Cercetare Sociologica si Branding, in februarie 2009, 84 la suta dintre romani aveau incredere in Biserica Ortodoxa Română, in vreme ce acum au ramas doar 66 la suta.

Ar putea fi prima scadere progresiva si constanta a Bisericii si Armatei in constiinta publica autohtona, desi cele doua institutii sacrosante erau cotate cu scoruri de aproape 90 la suta chiar si dupa aderarea României la Uniunea Europeană. Acesti indicatori aratau cit de putin modernizata era România in 2007 cind a intrat in rindul statelor comunitate.

Lucrurile s-au schimbat, intre timp, iar socilogul Mirel Palada, seful CCSB sustine ca acest trend descrescator al Bisericii Ortodoxe Române se va mentine, mai cu seama ca e pentru prima data cind increderea cade sub 70 la suta. In plus avem de-a face cu o modificare sociala care se poate observa pe mai multe paliere paliere:

i) in primul rind este vorba despre un efect punctual, determinat de dezbaterile intense, mai ales in zona virtuala, cu privire la alocarile bugetare destinate Bisericii.23 de organizatii neguvernamentale au cerut oprirea acestor finantari explicnd ca statul ofera annual cultelor religioase 540 de milioane de euro, adica 0,4 % din Produsul Intern Brut al României, o suma relativ egala cu cea destinata cercetarii;

ii) exista pe de alta parte o multime de subiecte care sugereaza ca descresterea increderii in Biserica se va pastra si in urmatorii 2 pina la 5 ani, deci pe termen mediu, mai ales din cauza cheltuielilor extravagante ale Bisericii Ortodoxe Romane in plina criza. De pilda, Primaria din Mioveni, judetul Arges a decis sa plateasca 217 mii de euro (1,3 la suta din bugetul anual al orasului) pentru un ansamblu de cinci clopote plus un ceas analogic pentru catedrala urbei;

iii) pe termen lung, adica in urmatorii 10-20 de ani ar putea fi insa vorba despre o schimbare de generatie, la fel cum s-a intimplat deja in statele din centrul si vestul Europei, unde cei care se declara atei formeaza majoritatea.Oricum la decredbilizarea Bisericii au contribuit din plin si inaltii ierarhi, majoritatea cu dosare de colaboratori ai politiei politice din perioada comunista

Scaderea increderii in Biserica Ortodoxa Româna are loc, intimplator sau nu dupa moartea Patriarhului Teoctist, cel care a acceptat in tacere demolarea lacaselor de cult ordonate de Ceausescu. In locul lui a venit un monah modern, un intelectual cu doctoratul obtinut in Franta, dar care pare sa-si fi trasnformat fotoliul dintr-unul clerical, intr-unul managerial. Asadar odata cu venirea lui Daniel in fruntea ortodocsilor romani, Patriarhia s-a dotat cu un post de televiziune, inclus in programele obligatorii ale cablistilor, Trinitas tv, o retea de radiouri, pentru care a primit 42 de licente, dintre care una prin satelit si 41 locale plus un cotidian cu un tiraj de 22 de mii de exemplare, din care insa doar 40 sint scoase la taraba, restul fiind distribuite prin abonamente obligatorii.

Aceasta trust mediatic nu l-a ajutat totusi prea mult pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Corelind banii alocati cu propaganda cu scaderea increderii romanilor in Biserica s-ar putea chiar spune ca investitia mediatica gindita de patriarh este nerentabila, cu atit mai mult cu cit, prin comparatie cu posturile americane protestante, difuzate si in România, programele Trinitas TV sint neatragatoare si neinteresante.
XS
SM
MD
LG