Linkuri accesibilitate

Statele Unite, Rusia și Coreea de Nord


Celebrare oficială la Piongjang a celui de-al treilea test nuclear nord-korean
Celebrare oficială la Piongjang a celui de-al treilea test nuclear nord-korean

Secretarul de stat american John Kerry în căutarea omologului său rus, Serghei Lavrov.


Liderii marilor puteri intră în dispută nu doar când stau de vorbă în contradictoriu, ci și când nu stau de vorbă pentru că nu răspund la telefon. Ministrul rus de externe a negat astăzi că noul secretar de stat american ar fi încercat repetat să-l contacteze pentru a discuta noul test nuclear nord-coreean. Dezmințirea vine după o avalanșă de speculații de presă despre faptul că Serghei Lavrov și John Kerry nu au discutat evenimentul imediat. Relatează de la Washington Valeriu Sela.

Secretarul de stat, John Kerry i-a sunat pe ministrii de externe din tari care au interese legate de criza nucleara nord-coreana, toti au raspuns cu exceptia omologului sau rus, Sergei Lavrov.

In legatura cu testul nord-corean Kerry a spus „Cu tot respectul pentru Republica Democrata Populara Coreana, presedintele Obama a lasat sa se inteleaga cu claritate, la fel ca si alte tari, ca programul nuclear si balistic nord-corean reprezinta acum un pericol pentru Statele Unite, din cauza manierei in care se comporta, ca si pentru pacea si securitatea globala”.

Secretarul de stat John Kerry
Secretarul de stat John Kerry
Secretarul de stat a continuat aratind ca dupa provocarea nesabuita a Fenianului, a stat de vorba cu ministrul de externe sud-corean Kim, cu ministrul nipon Kishida si cu cel din China, Yang si ca l-a sunat si pe Sergei Lavrov. Kerry a discutat cu interlocutorii despre pasii de urmat ca raspuns ca actul nord-corean. Seful diplomatiei americane a aratat ca comunitatea internationala trebuie sa raspunda intr-o maniera decisiva si credibila, asa cum s-a angajat in rezolutia 2087 a Consiliului de Securitate.

Membrii grupului de solutionare a crizei nord-coreene din care fac parte Statele Unite, China, Japonia, Corea de Sud, Corea de Nord si Rusia nu mai sint activi, iar dintre acestia Kerry s-a consultat cu toti, cu exceptia Rusiei. La conferinta de presa de la Departamentul de Stat, purtatoarea de cuvint Victoria Nuland a infirmat informatia ca Kerry ar incerca insistent sa vorbeasca cu Lavrov. „Nu e nimic disperat in incercarea respectiva. L-a sunat pe Lavrov ieri si a comunicat ca este gata sa vorbeasca cind ministrul de externe are timp sa o faca.

Marti, Nuland spusese ca Kerry l-a sunat pe Lavrov, care calatoreste in Africa, dimineata si ca spera sa se poata intretine cu oficialitatea rusa, in cursul serii. Fostul secretar de stat, Hillary Clinton a avut si ea dificultati in incercarea de a-l gasi pe Lavrov la telefon, la inceputul lui 2012.

Atunci ministrul rus era in Australia si nu a raspuns la apelul lui Clinton sa stea de vorba despre o rezolutie ONU cu privire la Siria. Un ziarist a intrebat-o pe Nuland daca State Unite au comunicat nemultumirea americana cu privire la intentia Rusiei de a continua livrarile de armament catre regimul sirian. Nuland a spus ca aceasta este o tema constanta in dialogurile bileterale din ultima vreme.
XS
SM
MD
LG