Linkuri accesibilitate

Personaje tipice în situaţii tipice


Premiera mondială a filmului „Poziţia copilului” de Călin Peter Netzer la Berlinală.


În competiţia pentru premiile Berlinalei a avut loc premiera mondială a filmului românesc în regia lui Călin Peter Netzer, „Poziţia copilului”.
Filmul se deosebeşte oarecum de producţiile neorealiste ale colegilor săi de generaţie, printr-o deplasare a accentului de la problematica social-politică pe latura psiho-socială a personajelor.

Desigur aceste personaje nu sunt rupte de realitatea imediată, sunt personaje tipice în situaţii tipice care acţionează în conformitate cu o
Luminița Gheorghiu (Foto: Berlinale)
Luminița Gheorghiu (Foto: Berlinale)
mentalitate tipică. Barbu, băiatul unei arhitecte (Cornelia, interpretată de Luminiţa Gheorghiu) produce un accident, omorînd un copil. Mama alarmată începe imediat să tragă toate sforile, punînd în mişcare plasa ei de relaţii, pentru a-l scăpa pe Barbu de rigorile legii.

Într-o explozie a instinctului matern, dominant şi acaparator, relaţiile între mamă şi fiu se dovedesc a fi mai mult decît fragile. Filmul se desfăşoară pe fundalul unei încleştări între mama - care nu vrea să-i recunoască copilului ei matur emanciparea, adică libertatea de mişcare dorită - şi băiatul care încearcă să se debaraseze de iubirea maternă sufocantă.


La conferinţa de presă care a avut loc după prezentarea filmului, Netzer a făcut cîteva dezvăluiri privind geneza filmului, al cărui scenariu l-a scris împreună cu Răzvan Rădulescu, admiţînd că ficţiunea cinematografică a fost inspirată şi din experienţe personale. Răzvan Rădulescu a completat această explicaţie cu alte detalii.

Comportamentul mamei a fost explicat de Luminiţa Gheorghiu ca unul atipic pentru femeile din România, deşi Netzer susţinea că această cramponare a femeilor de copiii lor ar fi o trăsătură caracteristică pentru clasa de mijloc.

Scenaristul, Răzvan Rădulescu a nuanţat acest punct de vedere, afirmînd că filmul nu este nimic altceva decît un „discurs despre iubirea mamei care poate fi înţeleasă dincolo de abjecţie”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG