Linkuri accesibilitate

„Din păcate, legea în activitatea organelor Procuraturii a devenit un lucru secundar”


Stanislav Pavlovschi
Stanislav Pavlovschi

Stanislav Pavlovschi: „Organele Procuraturii s-au autodiscreditat în ochii societăţii. Şi vor fi necesari ani şi ani de zile, mari şi mari eforturi pentru reabilitarea imaginii acestei instituţii.”


Fostul judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu experienţă de peste două decenii în organele procuraturii Republicii Moldova, Stanislav Pavlovschi, răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.

Europa Liberă: Cum ar trebui să arate o procuratură modernă, la 21 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova? Ce-i lipseşte astăzi acestei instituţii?


Stanislav Pavlovschi: „Una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă Procuratura este că acest organ se ocupă de nişte lucruri de care prin definiţie nu trebuie să se ocupe. La concret, Procuratura trebuie să se ocupe numai de urmărirea penală în formă de instituire a urmăririi penale şi efectuarea controlului asupra urmăririi penale. Ideea de bază este că Procuratura, fiind organul de urmărire penală, trebuie să fie responsabilă pentru urmărirea penală. Eu am în vedere şi elaborarea politicilor statului în domeniul urmăririi penale. La noi, în general, s-a uitat ce este politica penală, nivelul pedepselor este extraordinar de înalt.”

Europa Liberă: Ce aveţi în vedere spunând că nivelul pedepselor este extraordinar de înalt? Nu e conform buchii şi spiritului legii?

Stanislav Pavlovschi: „Pedeapsa se aplică în unele situaţii conform buchii legii, dar nu conform spiritului legii. Sensul pedepsei este reeducarea omului care a comis o încălcare în domeniul dreptului penal. Reeducarea... Despre ce fel de reeducare poate fi vorba, dacă omul primeşte pedeapsa pe viaţă? Sau ce fel de reeducare poate fi, când omul primeşte pedeapsa de 20 de ani privaţiune de libertate? Eu înţeleg, sunt unele crime grave, cum ar fi omorul comis în nişte circumstanţe agravante, crimele de acest gen. Dar sunt unele crime mai puţin semnificative, pentru un sac de cartofi omul primeşte 5-6 ani privaţiune de libertate. Eu nu cred că această pedeapsă este de natură să îl corecteze. Plus la aceasta, omul, care nimereşte în subcultura criminală, în locurile de ispăşire a pedepsei, el acolo nu se reeducă. El se întoarce de acolo, dobândind nişte deprinderi criminale mai grave decât acelea pe care le avea, atunci când a nimerit la închisoare.”

Europa Liberă: Deci devine un criminal mai periculos?

Stanislav Pavlovschi: „Eu sunt ferm convins. Noi trebuie să vedem câţi oameni, care au nimerit acolo, în locurile de detenţie şi s-au întors acasă, în familie, câţi oameni au fost reintegraţi în societate? Cum stau lucrurile cu familia? Cum stau lucrurile cu angajarea în câmpul muncii a celor care s-au întors din închisoare? Şi multe, multe, multe alte lucruri conexe.”

Europa Liberă: Să ne referim totuşi la reforma Procuraturii, care, în opinia unora, ar însemna… şi în subordonarea cui ar trebui să fie această instituţie? Pentru că chiar din rândul procurorilor, foştilor angajaţi ai Procuraturii, spun că această instituţie a devenit şi ea un obiect de târg în rândul celor care guvernează ţara.

Stanislav Pavlovschi: „Este foarte regretabil că acest organ a devenit obiect de târg. În lume există câteva modele de activitate a Procuraturii. Dacă de luat, de pildă, Statele Unite, acolo Procuratura face parte din puterea executivă clasică. Şi atunci organul executiv, folosind aceste pârghii, poate influenţa asupra situaţiei în ţară. Organul executiv, care este responsabil pentru promovarea politicilor în ţară. În alte ţări, ca de pildă, ţările europene, există şi situaţii când procurorii devin magistraţi. Care model este mai convenabil pentru Moldova? Depinde. Aceasta iarăşi ţine de elaborarea politicilor statului în acest domeniu. Ambele modele sunt bune. Problema constă în felul cum va fi implementat în practică acest model. Şi acuma, dacă noi ne întoarcem la practica activităţii Procuraturii, eu trebuie să spun că, în mare parte, organele Procuraturii s-au autodiscreditat în ochii societăţii. Şi vor fi necesari ani şi ani de zile, mari şi mari eforturi pentru reabilitarea imaginii acestei instituţii. Şi eu sunt ferm convins că reabilitarea imaginii, de dragul imaginii, nu are sens. Deci reabilitarea imaginii Procuraturii poate să aibă loc numai prin perfecţionarea activităţii acestui organ. Pe timpurile mele, când eu am lucrat în organele Procuraturii, respectarea strictă şi univocă a legii a fost principiul de bază în activitatea acestui organ. Din păcate, acuma legea în activitatea organelor Procuraturii a devenit un lucru secundar: procurorilor le încurcă să bage oamenii la închisoare.”

Europa Liberă: Unii spun că din contra, prioritatea Procuraturii Generale ar fi dosarele la comandă politică care se fac.

Stanislav Pavlovschi: „La aceasta şi mă refer. Deci ei folosesc legile în interesele lor. Deci procurorul trebuie să vegheze, să asigure regimul legalităţii la noi în ţară. Când procurorul începe să calce legea în picioare, când procurorul începe să utilizeze legea în calitate de bâtă, inclusiv în lupta politică sau în scopurile de corupţie, sau în interesele personale, acest procuror începe să prezinte un pericol social. Nu ştiu statul poate sau nu poate tolera mai departe o astfel de situaţie.”

Europa Liberă: Domnule Pavlovschi, cum să fie altfel, dacă procurorul până acum a fost candidatura partidului „X” sau „Y”? În cadrul Alianţei pentru Integrare Euroepană-1 a fost din partea AMN-ului. Acuma, până nu demult, domnul Zubco ar fi fost candidatura PD-ului. Nu se ştie următorul procuror din partea cărei formaţiuni va fi înaintat la această funcţie.

Stanislav Pavlovschi: „Una dintre cele mai importante calităţi ale procurorului trebuie să fie verticalitatea. Mai puţin contează cine l-a propus. Contează că omul trebuie să fie vertical. El trebuie să aibă principii în viaţă. Şi el trebuie să procedeze în conformitate cu aceste principii. Deci dacă omul este vertical, dacă omul cunoaşte legea, dacă omul are pârghii necesare pentru elaborarea şi implementarea politicilor statului, el va fi în stare să schimbe situaţia.”

Europa Liberă: Bine, domnule Pavlovschi, dar partidul care îl înaintează crede că procurorul mănâncă pâinea datorită faptului că a fost promovat de către respectiva formaţiune…

Stanislav Pavlovschi: „Aceasta e deja problemă de altă natură. Noi ne confruntăm cu lipsă de experienţă şi lipsă de decenţă în rândurile politicienilor noştri. Cei care pretind a fi politicieni nu au nici cea mai vagă idee despre rolul partidelor politice în societatea modernă, despre rolul Parlamentului în societatea modernă. Deci faptul că ei l-au propus pe cineva în funcţia de procuror – sau în alte funcţii, nu contează – defel nu înseamnă că acest om le este dator cu ceva. Deci care este procuror, el trebuie să procedeze conform legii. Foarte des se vorbeşte despre independenţa organelor Procuraturii. Şi este corect acest lucru. Dar haideţi să nu uităm de alt lucru, că independenţa fără imparţialitate este cea mai sigură cale spre arbitrarietate. Independenţa fără imparţialitate nu are niciun sens. Şi noi trebuie să schimbăm accentele.”

Europa Liberă: Cât de uşor va fi acuma să fie desemnată o nouă candidatură pentru funcţia de procuror general al ţării?

Stanislav Pavlovschi: „Candidatura pentru funcţia de procuror este propusă de către preşedintele Parlamentului. Deci aceasta este puterea exclusivă a acestui funcţionar. Deci această întrebare trebuie adresată domnului Lupu, în cazul dat. Dacă domnul Lupu va avea curajul să înainteze candidatura omului decent care într-adevăr este capabil să facă faţă acestei funcţii, atunci va fi şi rezultat.”

Europa Liberă: Bine, dar ea trebuie să întrunească voturile necesare în cadrul Legislativului. Iar în Legislativ sunt mai multe formaţiuni politice şi iarăşi, dacă îl înaintează domnul Lupu care este speaker, dar mai este şi lider al Partidului Democrat, planează suspiciuni.

Stanislav Pavlovschi: „Altă cale nu există. La noi aşa e procedura. Noi nu putem să o schimbăm. Alta e problema: dacă candidatura propusă de domnul preşedinte va fi sau nu va fi votată de către Parlament. Dar noi reieşim din principiul decenţei forţelor politice. Deci noi nu putem să reieşim din prezumţia că partidele politice la noi sunt nişte nemernice care se gândesc numai la bunurile lor şi habar nu au de interesele ţării. Noi reieşim din prezumţia că politicienii noştri vor binele acestui popor.”

Europa Liberă: Cine ar merita să fie procuror?

Stanislav Pavlovschi: „Foarte mulţi oameni sunt.”

Europa Liberă: Ce calităţi ar trebui să aibă persoana respectivă?

Stanislav Pavlovschi: „Verticalitate. Trebuie să aibă poziţie şi să aibă experienţă de lucru în acest organ. Deoarece activitatea de procuror este extraordinar de specifică. Şi cazul domnului Zubco este un caz foarte elocvent, când omul departe de acest sistem a fost practic aruncat. Şi situaţia a ajuns la ceea la ce a ajuns. Trebuie să fie adeptul legalităţii. Deci legalitatea trebuie să fie pusă înainte de toate. Procurorul trebuie să activeze strict imparţial. Şi atunci va fi succes în această activitate.”

Europa Liberă: Unde a greşit domnul Zubco?

Stanislav Pavlovschi: „Cât priveşte domnul Zubco, poate el a fot profesor bun la universitate…”

Europa Liberă: Faptul că a tăinuit acest caz tragic de la vânătoare din Pădurea Domnească i-a afectat imaginea grav?

Stanislav Pavlovschi: „El l-a muşamalizat – acesta e cuvântul mai potrivit în cazul dat. Eu cred că dosarul acesta nu mai are nicio perspectivă judiciară. De la bun început, nu s-au făcut mai multe lucruri care trebuiau să fie făcute. Şi dosarul acesta practic deja este îngropat, deja este distrus. Urmărirea penală nu a mers aşa cum ea trebuia să meargă pe calea normală. Eu pot să vă spun că aceasta poate fi atât lipsă de profesionalism, cât şi activitate intenţionată, îndreptată spre muşamalizarea acestui caz. Ce a avut loc în realitate? Iată comisia parlamentară, care acuma lucrează sper că va scoate la iveală aceste elemente. Eu nu ştiu dacă vor reuşi şi ei să facă.”

Europa Liberă: În concluzie, pentru că Procuratura e datoare să fie de partea cetăţeanului, căruia îi sunt lezate drepturile, mai poate fi această instituţie de partea acestui cetăţean?

Stanislav Pavlovschi: „Din punctul meu de vedere, la etapa de faţă, Procuratura nu-şi îndeplineşte obligaţiunile vizavi de acest subiect. Apărarea drepturilor omului este o sarcină constituţională a Procuraturii. Din păcate, Procuratura nu îndeplineşte această atribuţie şi funcţie.”

Europa Liberă: Corupţia a şi făcut ca cetăţeanul să îţi piardă încrederea inclusiv în Procuratură?

Stanislav Pavlovschi: „Corupţia a pătruns foarte adânc în activitatea Procuraturii. Uneori şi eu primesc reproşuri la adresa mea, că activez şi eu ca avocat acuma: „Dar ce Pavlovschi acesta nu ştie cum la noi se rezolvă problemele?” Eu primesc aşa reproşuri de la procurori. Şi aceasta este groaznic. Deoarece oricum am şi eu un statut oarecare în sistemul acesta juridic. Dar ce să vorbim noi despre oamenii tineri, specialiştii tineri, care se tem să intre pe uşa procurorului? El bate în uşă şi stă acolo ca „bednîi rodstvenik”, cum se numeşte, procurorul nu-i permite să intre pe uşă.”

Europa Liberă: Deci e ca „sărmanul Dionis”.

Stanislav Pavlovschi: „E oribil. Avocatul trebuie să fie mai combativ. Avocatul trebuie să aibă o poziţie. Avocaţi trebuie să fie acei care apără interesele oamenilor.”

Europa Liberă: Domnule Pavlovschi, e ratată şansa unei reforme veritabile în Moldova? Sau încă se mai poate de sperat?

Stanislav Pavlovschi: „Desigur că nu, nu este ratată. Nu este ratată. Chiar dacă noi vom vrea să o ratăm, noi nu vom reuşi. Deoarece noi avem partenerii noştri externi care ne vor presa. Ei vor face totul ca la noi ţara să fie ţară. Alt lucru e că aceasta va fi făcut în perioada de un an, doi ani, sau va fi făcut în perioada de 10 ani. Dar noi nu avem altă ieşire din situaţie.”

Europa Liberă: Nu e o ruşine ca partenerii din exterior să vrea mai mult bine decât cei din interior să facă bine în ţară?

Stanislav Pavlovschi: „Da, eu sunt de acord. Este o mare ruşine. Din păcate, forţele politice de la noi nu de fiecare dată îşi fac treaba. Şi dacă dumneavoastră veţi lua programele politice ale partidelor cu care ei au ieşit la alegerile trecute şi veţi compara cu activitatea lor zi de zi, veţi vedea că e diferenţă foarte mare, din păcate. Dar oricum donatorii noştri externi au şi ei programele lor strategice. Şi, spre deosebire de politicienii noştri, ei activează strict în conformitate cu aceste strategii. Şi noi nu avem altă ieşire din situaţie decât să procedăm în conformitate cu aceste standarde general recunoscute. Altfel, pur şi simplu, vom fi obstrucţionaţi.”
XS
SM
MD
LG