Linkuri accesibilitate

Bulgaria: un nou serial al scandalului „Buddha”


Boiko Borisov: „Dacă doresc vă pot orchestra tuturor dosare de genul lui „Buddha”.



Site-ul „Bivol” – filiala bulgară Wikileaks a publicat un nou document datat din 1997 al Serviciului național de combatere a crimei organizate intitulat „Plan de acțiuni pentru stabilirea legăturilor lui „Buddha” cu crima organizată și eventuala sa racolare”. „Buddha” este numele de cod al actualului prim-ministru Boiko Borisov.

Reacția premierului adresată reporterilor ce l-au însoțit în ultima sa vizită la Bruxelles i-a surprinz pe toți: „Dacă doresc vă pot orchestra tuturor dosare de genul lui „Buddha”.

Aceste cuvinte au provocat șeful biroului din capitala belgiană al organizației „Reporteri fără frontiere”, Olivier Basil, care a pus din nou problema libertății de exprimare în Bulgaria și cea a folosirii serviciilor postcomuniste împotriva unor ziariști și politicienilor incomozi.

Au apărut și sunt comentate întrebări de genul – cum funcționează serviciile secrete bulgare în perioada tranziției?; de ce timp de 17 ani partidele de toate culorile aflate la guvernare nu au reacționat la informația despre dosarul „Buddha” în consițiile în care obiectul acestuia a fost numit secretar general al Ministerului de interne, a câștigat de două ori alegerile pentru primaria capitalei și cele parlamentare din 2009 ajungând în fruntea guvernului?; interdependențele și acoperirea reciprocă a păcatelor politicienilor ce reduc la zero eforturile de combatere a crimei organizate și corupției la nivel înalt; rolul securității comuniste în promovarea unor politicieni compromiși ușor de controlat; cariera stranie ale unor înalți ofiteri care trec pe rând de la serviciile secrete la conducerea unor companii private aparținând capilor crimei organizate, ca să fie apoi promovați la posturi și mai înalte în serviciile secrete.

Din nou a apărut și problema autocenzurii în presa scrisă și în mediile electronice. Cu câteva exepțiii, printre care merită menționat radioul public, reacțiile la dezvăluirile șocante au fost de genul soldatului sovietic Matrosov, adică să acoperi cu propriul corp ambrazura din care trage mitraliera nemțească. La efortul oficial de a fi „debbudhizat” premierul au pus umărul mai toți șefii de servicii secrete – de la cele din perioada comunistă pînă la cele democratice. Foștii și actualii generali parcă nu au înțeles că este vorbă de un dosar deschis în scopul clarificării unor prezumptive legături cu lumea interlopă.

Noul procuror șef, Țațarov, a refuzat să se ocupe de „Buddha” pe motiv că nu trebuie să se permită stafiilor trecutului să iasă din dulap la orice moment potrivit din punct de vedere al conjuncturii politice. Mergând mai departe putem trage concluzia că pentru stafia „Buddhei” nici nu vor veni momente potrivite.
Previous Next

XS
SM
MD
LG