Linkuri accesibilitate

Rusia și Jocurile Olimpice de la Soci


Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci vor fi probabil cele mai costistioare din istorie: actuala notă de plată de peste 50 de miliarde de dolari.


Rusia a început numărătoarea inversă înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, până la care a mai rămas un an. Președintele Vladimir Putin a spus aseară la Soci că îi invită pe toți pasionații de sport la competițiile de anul viitor și a promis că ele vor fi fără egal în istorie. Declarația liderului rus a fost făcută la puțin timp după ce tot el s-a arătat uluit de costul unora dintre construcțiile de la Sochi. Detalii are Mircea Țicudean.

Găzduirea Jocurilor Olimpice pentru prima oară în istoria independentă a Rusiei este o chestiune de mândrie națională și una din prioritățile președintelui țării, Vladimir Putin, căruia îi place să se prezinte ca un sportiv trup și suflet. Pentru Rusia, Jocurile Olimpice din 2014 vor fi și un test înaintea unui eveniment sportiv încă și mai mare, Cupa Mondială la Fotbal din 2018.

O problemă specială pentru Rusia este că Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci vor fi probabil cele mai costistioare din istorie: actuala notă de plată de peste 50 de miliarde de dolari le depășește pe cele ale Jocurilor Olimpice de vară de la Londra și Beijing. AP scrie că pe de o parte, rușii sunt mândri că efortul lor olimpic este neegalat și spun că acest lucru
Vicepremierul Dmitri Kozak și președintele Vladimir Putin la o întîlnire pregătitoare a JO de la Soci
Vicepremierul Dmitri Kozak și președintele Vladimir Putin la o întîlnire pregătitoare a JO de la Soci
este explicabil: vicepremierul Dmitri Kozak a spus că este nedrept să compari Jocurile de la Soci cu altele, de pildă cele de la Londra, pentru că în orașul rusesc, spre deosebire de metropola britanică, totul a trebuit construit de la zero, inclusiv infrastructura rutieră și feroviară.

Vicepremierului rus i-a fost însă mai greu să-i explice președintelui Putin, venit în vizită pe șantier, de ce costul unora din obiectivele de la Soci a crescut așa de mult, față de faza de proiect.

Putin a fost vizibil înfuriat când oficialii olimpici i-au prezentat costul trambulinei de schi, planificată inițial să coste ceva mai mult de un miliard de ruble, dar care va costa până la urmă 8 miliarde. Imediat după
Akhmed Bilalov
Akhmed Bilalov
izbucnirea sarcastică, Putin a cerut demiterea lui Akmet Bilalov, vicepreședintele Comitetului olimpic din Rusia, iar vicepremierul Kozak s-a declarat întrutotul de acord.

Kozak a spus că oamenii care nu-și fac datoria cum trebuie nu pot conduce mișcarea olimpică și nici administra stațiunile montane din zona Caucazului de Nord.

În afara costului uriaș, Jocurile Olimpice de la Soci se confruntă cu altă amenințare: vremea cam blândă pentru o competiție hibernală. Ieri, temperatura în stațiunea Krasnaya Polyana era de 15 grade cu plus, iar ceva mai la vale, în Soci, erau 19 grade. Oficialii ruși au dat însă asigurări că pentru la anul garantează funcționarea tuturor instalațiilor olimpice dacă temperatura nu va depăși 15 grade. Dmitri Cerinșenko, șeful comitetului de organizare, a spus că Soci are unul din cele mai mari sisteme de producere a zăpezii tehnice, artificiale, ca și echipamente speciale de conservare a zăpezii peste vară și de protejare a pârtiilor și pistelor împotriva ploii și ceții.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG