Linkuri accesibilitate

„Şantajul lipsei de alternativă” (V. Ciobanu/Adevărul)


Baby box-uri la Chişinău, Bălţi şi Cahul (Jurnal de Chișinău).



„Şantajul lipsei de alternativă” – astfel îşi întitulează Vitalie Ciobanu articolul din Adevărul, referindu-se la şantajul electoral practicat de politicienii moldoveni. Cu alte cuvinte, cei cu retorica pro-europeană sperie electoratul cu revenirea comuniştilor. Efectul, constată comentatorul, ar fi: „te simţi tras pe sfoară, batjocorit, şi în acelaşi timp neputincios, pentru că ei sunt „trup din trupul nostru“, nu-i aşa, oglinda „în mic“ a societăţii basarabene. Câţi moldoveni ajunşi în fruntea bucatelor s-ar comporta altfel, adică mai demn, mai responsabil, mai civilizat?...” În acelaşi text, urmează o radiografiere a întregii faune, dar şi flore politice moldoveneşti, făcută într-un stil laconic şi precis, cu care ne-a obişnuit Vitalie Ciobanu.

Tot Adevărul relatează un caz uluitor de reţinere a unui cetăţean al Republicii Moldova şi anchetator din Râbniţa de către angajaţi ai Centrului Naţional Anticorupţie din Chişinău. Nimic ciudat, în aparenţă, în afara faptului că persoana reţinută a fost predată autorităţilor separatiste din stânga Nistrului, care între timp l-au şi condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare. Potrivit martorilor, cetăţeanul ar fi fost încătuşat de către Andrei Mejinschi, şeful direcţiei anti-crimă de la Tiraspol şi fratele lui Valentin Mejinschi, ex-ministru de interne pe malul drept al Nistrului.

Reporterii de la „Jurnal de Chişinău” scriu că în curând, în maternităţile din ţară, ar putea fi instalate aşa numitele baby box, destinate femeilor care vor să-şi abandoneze copilul. Este vorba despre nişte cutii dotate cu un pătuţ cu încălzire automată şi un semnal de alarmă, de obicei montate în pereţii unor instituţii medicale sau religioase. „Anul acesta, ne-am propus ca obiectiv să deschidem baby box-uri la Chişinău, Bălţi şi Cahul. Bineînţeles că am putea fi acuzaţi de organizaţiile nonguvernamentale şi religioase că promovăm abandonul, dar consider că e primordial să salvăm vieţile copiilor. Cadrul legal este un aspect procedural care se va rezolva cu timpul. Nu cred că cineva se va opune acestei idei”, declară Ştefan Gaţcan, directorul Centrului Mamei şi Copilului, unde ajung anual cel puţin şase nou născuţi găsiţi în diverse locuri.

Şi, în Timpul de astăzi, Dumitru Crudu descoperă o nouă stea a scenei locale de teatru – Viorica Severin se numeşte ea. Citez din textul lui Dumitru Crudu: „Ea poate salva până şi un spectacol făcut după o piesă execrabilă. Văzând-o în rolul chelneriţei, mi-am dat seama că este o actriţă de cursă lungă. Iar cursa déjà a început”. Nu avem motive să nu-l credem pe Dumitru pe cuvânt şi ne alăturăm recomandărilor călduroase ale acestuia. Viorica Severin poate fi văzută în spectacolul „Consumatorul de onoruri” la teatrul Luceafărul.
XS
SM
MD
LG