Linkuri accesibilitate

A. Reniță: e nevoie de o componentă educativă a strategiei, care să ofere garanţia că principalul partener este cetăţeanul.
Ministerul mediului a pregătit o strategie de gestionare a deșeurilor care prevede colectarea separată a deșeurilor de plastic, hârtie, sticlă. Dar documentul este criticat de organizații ale ecologiștilor care spun că nu prevede mecanisme adecvate de aplicare. Printre critici se află și Alecu Reniță președintele Mișcării Ecologiste, căruia Tamara Grejdeanu i-a luat un interviu.

Alecu Reniţă: „Strategia Naţională de gestionare a deşeurilor pretinde a fi principalul document de planificare strategică pe termen lung, deci o planificare până în anul 2027, ca element nou aduce regionalizarea gunoiştilor, nu o să mai fie fiecare sat sau mahala cu gunoiştea sa, dar va trebui ca să existe poligoane regionale care urmează să corespundă unui standard, şi de sortare, şi de selectare şi de depozitare a deşeurilor în funcţie de felul de deşeu. Cum va reuşi implementarea acestei strategii este cu totul altceva decât elaborarea ei, aici apar marile probleme. Părerea mea personală este că ea trebuia să fie făcută într-un termen mult mai restrâns, acest proces a început în 2009, a mers foarte lent şi foarte anevoios elaborarea aceste strategii, a fost mai puţin discutată şi, de aceea, am impresia că în mare măsură,că această strategie este mai mult un produs de birou decât un produs generat de realităţile triste din Republica Moldova referitor la managementul deşeurilor.”

Europa Liberă: Domnule Reniţă, de ce ar fi nevoie pentru ca obiectivele trasate în această strategie să se regăsească şi în practică, presupun că e nevoie nu doar de resurse umane dar şi de cele financiare?

Alecu Reniţă:
„Acum trebuie să recunosc că sunt de părerea că dacă s-ar oferi foarte mulţi bani în Republica Moldova, nu ştiu dacă aceste miliarde ar schimba imaginea Republicii Moldova. Cred că accentul poate nu atât de mult trebuie de pus pe resursele financiare, cât pe resursele umane care o să beneficieze de bani, şi mai important este cum vor fi utilizaţi aceşti bani. De aceea problema de bază cred că ţine în primul rând de comportamentul colectiv, deci asta este o problemă cheie, ce facem noi cu aceste deşeuri, le reciclăm, mergem pe tehnologii non-poluante, aducem alte unităţi economice care furnizează mai puţine deşeuri, problema cea mare nu este să ne luptăm cu deşeurile care s-au produs, poate că trebuia multe lucruri să le anticipăm, să nu producem atâtea deşeuri.”

Europa Liberă: Ţinând cont de realităţile despre care ne vorbiţi, ce ar însemna un management eficient de gestionare a deşeurilor, sau cum ar trebui să arate acesta în Republica Moldova?

Alecu Reniţă:
„Cred că ar trebui să pornim poate de la lucruri mai puţin teoretice, poate să nu preluăm nişte modele care foarte greu pot deveni realităţi în Republica Moldova. Clar că este o aberaţie să ai în fiecare mahala câte o gunoişte sau în fiecare localitate. Acest principiu pe care ei îl pun în această strategie, de regionalizare, crearea asociaţiilor inter-raionale sunt idei bune, urmează să vedem dacă aceste propuneri o să aibă şi o finalitate, fiindcă dacă vreo trei ani s-a elaborat strategia, mă gândesc în câţi ani ea o să aibă finalitate şi o să dea rezultate.”

Europa Liberă: Până a adopta practicile internaţionale despre care se insistă şi în această strategie, ce mai au de învăţat moldovenii, sau ce pot face acum pentru a ameliora situaţia din acest domeniu?

Alecu Reniţă:
„Un accent deosebit trebuia să fie pus anume pe relaţia cetăţeanului cu tot ceea ce înseamnă economisirea resurselor şi generarea de deşeuri. Aceste prevederi în strategie legate de o educaţie, ele sunt atât de modeste încât este greu să îţi dai seama cum va creşte nivelul de cultură şi cum se va schimba atitudinea cetăţeanului, şi dacă el va începe această sortare de la dânsul din bucătărie sau se va comporta la fel, face un cocktail, şi îl aruncă la groapa comună. Cred că pe lângă partea tehnică a strategiei, trebuia să fie şi partea educativă care să ofere o garanţie că principalul partener în implementarea acestei strategii va fi cetăţeanul, va fi omul responsabil.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG