Linkuri accesibilitate

Guvernul extinde cadrul legal pentru fondurile de pensii facultative


Iurie Filip: „Orice cetăţean trebuie să aibă dreptul, dacă dispune de resurse financiare respective, să-şi mai creeze o pensie suplimentară.”


Guvernul a aprobat astăzi proiectul Legii fondurilor de pensii facultative, în care vede o cale de a ușura presiunea asupra sistemului de stat și de a încuraja în același timp investițiile. Detalii despre acest proiect ne-a oferit într-un interviu cu Valentina Ursu Iurie Filip, președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, care ne-a spus mai întâi că moldovenii au ocazia să intre în rândul lumii.

Europa Liberă: Aţi prezentat astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern acest proiect de lege privind fondurile de pensii facultative. Ce înseamnă acest fond de pensii facultative?

Iurie Filip: „Această practică este omniprezentă, deci, pe lângă pensiile care sunt garantate de stat, orice cetăţean trebuie să aibă dreptul, dacă dispune de resurse financiare respective, să-şi mai creeze această pensie suplimentară.”

Europa Liberă: Pentru ca eu să beneficiez de o asemenea pensie din fondul facultativ, ce trebuie să fac?

Iurie Filip: „Trebuie, în primul rând, să aveţi această posibilitate ca o pare din salariu să-l îndreptaţi în aceste fonduri de pensii, apoi să selectaţi un fond de pensii existent sau să convingeţi mai mulţi cetăţeni şi împreună să creaţi aşa un fond de pensii, să angajaţi un administrator profesionist care dispune de licenţă de administrare a fondurilor de pensii, şi să începeţi să realizaţi acest plan de pensii, alocând lunar, pe parcursul multor ani, până la atingerea vârstei de pensie, o anumită parte în aceste investiţii.”

Europa Liberă: Comisia Naţională trebuie să elibereze acestui fond licenţă, aşa e?

Iurie Filip: „Da, bineînţeles, administratorului fondului.”

Europa Liberă: El trebuie să aibă un capital statutar?

Iurie Filip: „Capital statutar personal, deci nu mai puţin de 100 de mii de euro.”

Europa Liberă: Şi de unde banii?

Iurie Filip: „El trebuie să demonstreze că aceştia sunt banii lui proprii. Şi el poate cu dânşii acoperi eventualele riscuri.”

Europa Liberă: Câţi cetăţeni ar putea să verse bani, într-un asemenea fond în Republica Moldova, unde se zice că sărăcia e la ordinea zilei?

Iurie Filip: „În întrebarea dumneavoastră deja se conţine şi răspunsul. Mai mult decât
În Moldova există Legea cu privire la fondurile de pensii nestatale din ’98. Noi avem 3 fonduri de pensii înregistrate, cu acte în regulă, dar care practic nu au niciun client...

atât, în Moldova există Legea cu privire la fondurile de pensii nestatale din ’98. Noi avem 3 fonduri de pensii înregistrate, cu acte în regulă, dar care practic nu au niciun client.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă cu aceste fonduri, dacă nu au clienţi?

Iurie Filip: „Ca orice agent economic care nu are clienţi.”

Europa Liberă: Falimentează?

Iurie Filip: „Falimentează ori funcţionează fără activitate, aşa cum se întâmplă. Am mai zis, noi avem astăzi 3 fonduri de pensii care formal există, sunt licenţiate. Dar din dările de seamă pe care le prezintă – nu au activitate. Activitatea lor este nulă. Fondurile pot fi create, pot fi necreate. Puteţi să nu aveţi în ţară posibilitatea de a circula cu maşini din cauza, eu ştiu, lipsei de benzină, dar regulile de circulaţie trebuie să le aveţi.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, dacă aţi avea posibilitate, aţi vărsa bani în aceste fonduri?

Iurie Filip: „Da, bineînţeles.”

Europa Liberă: Prin ce v-ar avantaja?

Iurie Filip: „Aceasta nu e atât avantaj. Aceasta este o conştientizare a problemelor care vor surveni în viitor, atunci când vom ieşi cu toţii la pensie şi vom dori să avem nişte resurse financiare mai mari decât cele pe care le oferă sistemul de stat de asigurări cu pensii. Şi dacă eu am astăzi posibilitatea o parte din veniturile pe care le am să le investesc în nişte fonduri de lungă durată şi astfel voi beneficia de acestea peste zeci de ani, evident, voi recurge la aşa ceva. Şi aceasta este o chestie care poate era cazul demult să fie implementată în Moldova. Altceva că faptul că noi mergem numai pe principiul benevol, în condiţiile Moldovei, nu stimulează...”

Europa Liberă: Dar nici nu poţi obliga cetăţeanul, domnule Filip.

Iurie Filip: „Este o altă modalitate. Actualmente, noi cu dumneavoastră susţinem sistemul de pensii de stat, aşa-numit sistemul solidar. Majoritatea ţărilor, care au avut rezultate palpabile în activitatea fondurilor de pensii nestatale sau facultative, au mers puţin pe altă cale. Ei au permis cetăţenilor ca acele alocări care astăzi noi le facem în fondul de pensii – o parte din ele, un anumit procent – să le direcţioneze spre fondurile de pensii private.”

Europa Liberă: Dar aceasta trebuie să fie legal.

Iurie Filip: „Dar aceasta trebuie să fie la nivel, evident, de legislaţie, aceasta necesită o foarte serioasă reformă a sistemului de pensii actual, de calculat impactul care va fi asupra sistemului pentru că astăzi, ştim cu toţii, sistemul reuşeşte cu mare greu să menţină echilibrul între necesităţile de plăţi şi alocările pe care le obţin din sistemul economic. Deci, ei sunt în deficit permanent şi, mai mult decât atât, ei sunt complimentaţi de către bugetul de stat.”

Europa Liberă: Proiectul trebuie să ajungă în Parlament, să fie votat?

Iurie Filip: „Da, da. Eu sunt sigur că el va fi în viitorul apropiat aprobat, pentru că este un proiect care oferă un anumit mecanism de funcţionare, în condiţiile când cineva va dori să funcţioneze în acest model, fondurile de pensii facultative.”
XS
SM
MD
LG