Linkuri accesibilitate

Chişinăul cere Moscovei să explice prezenţa deputaţilor ruşi la Tiraspol


Parada militară din Tiraspol, 2 septembrie 2012
Parada militară din Tiraspol, 2 septembrie 2012

Cu două săptămâni înaintea negocierilor în chestiunea transnistreană de la Liov, nu este limpede despre ce se va discuta.

Înaintea primei runde de negocieri in formatul „5+2” din acest an, care va avea loc intre 18 si 20 februarie, la Lvov, Ucraina, declarațiile venite de la Moscova, Chișinău și Tiraspol sugerează că părţile nu au convenit foarte clar asupra agendei. În timp ce vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, crede ca e necesar să fie discutate aspectele politice ale reglementarii, reprezentantul special al ministerului rus de Externe, Serghei Gubarev, a insistat astăzi la Tiraspol că negocierile ar trebui să se rezume la probleme sociale şi economice. Detalii are Diana Răileanu.

În timpul întrevederii de ieri între vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, şi reprezentantul special al ministerului rus de Externe, Serghei Gubarev, reprezentanţii Chişinăului au spus că e timpul ca la negocierile în formatul „5+2” să se discute şi aspecte politice şi de securitate ale reglementării transnistrene.

Poziţia Federaţiei Ruse faţă de iniţiativa Chişinăului, Serghei Gubarev a formulat-o astăzi, la Tiraspol, după ce s-a întâlnit cu şefa diplomaţiei din stânga Nistrului, Nina Ştanski, care este şi negociatoarea regiunii nerecunoscute. Serghei Gubarev a menţionat că „e prea devreme” să se discute pe teme politice şi că acestea ar putea aduce negocierile „în impas” sau chiar „să le compromită”. Reprezentantul special al ministerului rus de Externe a mai spus că despre aspectele politice ale diferendului s-ar putea vorbi doar după ce Chişinăul ar anula legea din 2005 privind statutul raioanelor din stânga Nistrului, care oferă regiunii transnistrene o largă autonomie.

La părerea directorului agenţiei Nika Press, Vladimir Ţesliuk, o astfel de propunere nu poate fi acceptată de autorităţile constituţionale: „Despre statutul regiunii transnistrene se discută de multă vreme. Imediat după adoptarea legii din 2005, Tiraspolul a organizat în 2006 referendumul care a arătat că majoritatea locuitorilor din stânga Nistrului sprijină independenţa regiunii faţă de Moldova şi îşi doresc aderarea la Federaţia Rusă. Era clar încă de atunci că părţile văd diametral opus reglementarea politică a diferendului. În ce priveşte declaraţia dlui Gubarev - în prezent, Chişinăul nu are nicun motiv clar să anuleze legea din 2005, pentru că altfel ar însemna să renunţe la principiul suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale. Asemenea propuneri din partea diplomaţilor ruşi par ofensatoare pentru Chişinău.”

Vladimir Ţesliuk mai observă că declaraţiile din ultima perioadă ale oficialilor ruşi sugerează că Moscova nu îşi doreşte ca Ucraina să aibă un rol activ în rezolvarea conflictului transnistrean. La începutul acestui an, ministrul ucrainean de externe, Leonid Kojara declara în calitate de preşedinte în exerciţiu al OSCE, că va face efoturi pentru a se avansa în negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol.

„Cel mai probabil, gelozia dintre Kiev şi Moscova se va acutiza pe parcursul acestui an ceea ce ar putea zădărnici planurile statului vecin”, a menţionat Vladimir Ţesliuk.

Tot astăzi, la Tiraspol, un grup de deputaţi din Duma de Stat a Federaţiei Ruse au participat la o conferinţă despre „armonizarea legislaţiei din regiunea transnistreană cu cea rusească”. În opinia jurnalistului de la ediţia online de la Chişinău a publicaţiei moscovite „Kommersant”, Vladimir Soloviov, vizita deputaţilor ruşi ar trebui să îngrijoreze autorităţile: „În Transnistria, potrivit datelor de la referendumul din 2006, peste 90 la sută din cetăţeni au declarat că îşi văd viitorul în componenţa Federaţiei Ruse. De atunci, autorităţile din stânga Nistrului îşi argumentează acţiunile ca fiind motivate de „dorinţa poporului”. La fel se întâmplă şi în cazul acestei vizite a deputaţilor ruşi, care este un semnal alarmant pentru Chişinău, în primul rând, pentru că Federaţia Rusă, în calitate de mediator la negocierile în formatul „5+2” şi care în repetate rânduri a declarat că respectă şi recunoaşte suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova îşi permite să „cocheteze” cu regiunea transnistreană, discutând la Tiraspol despre posibilitatea armonizării legislaţiei cu cea rusească.”

Aşa cum a presupus Vladimir Soloviov, vizita deputaţilor ruşi la Tiraspol a stârnit nemulţumirea guvernului de la Chişinău. Astăzi, după şedinţa cabinetului de miniştri, premierul Vladimir Filat a cerut Ambasadorului Federaţiei Ruse să dea explicaţii Ministerului de Externe al Republicii Moldova, de ce prezenţa delegaţiei ruse la conferinţa de la Tiraspol nu a fost coordonată cu autorităţile de la Chişinău.
XS
SM
MD
LG