Linkuri accesibilitate

In perspectiva unei vizite a președintelui Obama în Israel


Președintele Barack Obama și premierul Benjamin Netanyahu la Casa Albă, în martie 2012
Președintele Barack Obama și premierul Benjamin Netanyahu la Casa Albă, în martie 2012

Administrația americană dorește să revină în regiune cu ambiția de a încerca să obțină rezultate în procesul de pace.


Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, va calatori luna viitoare in Israel, prima sa vizita in aceasta tara. Care sint circumstantele acestei calatorii? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In campania electorala Obama a fost acuzat ca desi s-a aflat in Orientul Mijlociu, in primul sau mandat, nu a vizitat Israelul, tara aliata Americii. Presedintele s-a angajat ca o va face daca va fi reales si acum se tine de cuvint, sperind in acelasi timp ca negocierile de pace in regiune vor fi reluate.

Aceasta vizita da la iveala un presedinte cu ambitii de politica externa, domeniu neglijat in primul mandat Obama. Administratia doreste sa revina in regiune cu ambitia de a incerca sa obtina rezultate in procesul de pace. Dar de cind a vizitat Orientul Mijlociu, acum patru ani, la debutul presedintiei sale, regiunea a cunoscut schimbari importante, provocate de primavara araba, inclusiv de instalarea la putere a unor regimuri islamiste.

Si conflictul israeliano-palestinian a cunoscut schimbari de la convorbirile de pace, initiate de Obama in septembrie 2010, dar care s-au prabusit la citeva saptamini dupa aceea. Recenta confruntare dintre Israel si Hamas a creat temerea ca conflictul s-ar putea extinde si creste in amploare, din cauza adincirii diviziunilor politice in interiorul celor doua tabere.

Jeremy Ben Ami, director executiv al organizatiei J Street, crede ca pentru a obtine un rezultat Obama trebuie sa aiba un plan si sa stabileasca termene ultimative. Casa Alba nu a comunicat data calatoriei, dar presa israeliana a informat ca ea ar incepe la 20 martie. Presedintele va mai vizita Cisiordania si Iordania.

Obama si-a inceput presedintia cu o incercare de a declansa convorbiri de pace intre israelieni si palestinieni. El a pornit de la premiza ca acest conflict stimuleaza radicalizarea celor doua societati si genereaza reactii anti-americane, dat fiind sprijinul traditional al Statelor Unite pentru Israel.

Spre deosebire de predecesorul sau, George W. Bush, Obama a vrut sa demonstreze regimurilor arabe ca Statele Unite vor cere Israelului sa faca sacrificii pe altarul pacii. Acela a fost debutul unor relatii tensionate cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Acum insa ca ambii se afla in fruntea tarilor respective, dupa alegeri, nu le ramine altceva de facut decit sa incerce sa gaseasca solutii.
XS
SM
MD
LG