Linkuri accesibilitate

Căutătorii de modele


Cîştigătorii unor asemenea competiţii sînt de obicei cele mai cunoscute persoane, iar cel mai cunoscut nu e mereu cel mai bun.



Am văzut că Publika TV a lansat o campanie numită „10 pentru Moldova”. Se doreşte premierea celor mai de succes moldoveni în cîteva domenii de activitate. Iar populaţia e îndemnată să-şi înainteze preferaţii pentru 10 categorii de premii: oameni politici, oameni de afaceri, jurnalişti, analişti, sportivi, interpreţi de muzică populară, actori şi regizori, branduri moldoveneşti, interpreţi de muzică uşoară şi cel mai iubit moldovean.

Îmi dau seama că e destul de dificil să găseşti categoriile potrivite pentru asemenea topuri. Alea înşiruite de Publika TV mi se par din start inegale. Pentru că două dintre ele – branduri moldoveneşti şi cel mai iubit moldovean – le încorporeză parcă pe celelalte opt. De ce nu am admite, bunăoară, că cel mai iubit moldovean e un om politic sau un interpret cunoscut? La fel, brandul poate fi om de afaceri, actor, sportiv sau interpret.

Altminteri, e bine că există categoria asta – branduri moldoveneşti – , căci fără ea nominalizarea unui Eugen Doga ar fi fost de-a dreptul problematică. Omul nu e nici interpret de muzică populară şi nici de muzică uşoară, ci e reprezentantul compozitorilor, tagmă care nu s-a învrednicit să fie introdusă printre categoriile de premii ale televiziunii.

Şi colegilor mei de breaslă, domnilor scriitori, nu le rămîne decît să spere că cineva dintre ei se va strecura în top prin filiera branduri, deşi le va fi foarte dificil, dată fiind elasticitatea uriaşă a conceptului. Le înţeleg frustrarea, sportivii şi analiştii au categoriile lor, pe cînd scriitorii nu au, dar asta e situaţia. Astăzi scriitorul e un anonim, spre deosebire de mult mediatizaţii analişti.

Un lucru trebui să-l spun neapărat, ca să nu fiu înţeles greşit. Publika TV are tot dreptul să iniţieze asemenea campanii şi pesemne acestea sînt importante. Pur şi simplu, mi se pare că în afara „categoriilor” vor rămîne mereu suficienţi oameni care, prin valoare sau calităţi, servesc ca exemplu. Există instalatori, medici şi profesori respectaţi de oameni, care îşi fac exemplar meseria, doar că nu sînt mediatizaţi ca vedetele recente şi politicienii. Cîştigătorii unor asemenea competiţii sînt de obicei cele mai cunoscute persoane, iar cel mai cunoscut nu e mereu cel mai bun.

Şi mai e ceva. Mi se pare că în situaţia în care se află, Republica Moldova are nevoie mai întîi de o idee naţională. În absenţa ei, oricîte modele am găsi, vom rămîne acolo unde sîntem acum.
XS
SM
MD
LG