Linkuri accesibilitate

Statele Unite și Rusia au puncte de vedere diferite în ce privește politica externă


Joseph Biden la conferința pe teme de securitate de la Munchen.
Joseph Biden la conferința pe teme de securitate de la Munchen.

Joseph Biden și Serghei Lavrov la conferința pe teme de securitate de la Munchen.




Casa Albă a dat publicității un comunicat în care se spune că vicepreședintele Statelor Unite Jospeh Biden a avut o întrevedere cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Munchen, în cadrul căreia a subliniat ferm diferențele de opinie pe teme de politică externă dintre Statele Unite și Rusia.

Potrivit sursei citate, Biden a spus că în ciuda acestor diferențe, conducerile celor două țări trebuie să ajungă la soluții practice la problemele cu care se confruntă lumea în prezent.


Vorbind în fața participanților la conferința de securitate de la Munchen, Joseph Biden a spus că Washingtonul și Moscova au puncte de vedere opuse în ce privește situația din Siria, apărarea antirachetă, extinderea NATO, democrația și apărarea drepturilor omului.

„Diferențele sînt reale, dar continuăm să credem că există ocazii ca Statele Unite și Rusia să fie parteneri în a apăra interesele noastre de securitate, și interesele comunității internaționale”, a spus Joe Biden la începutul celei de-a doua zi a conferinței de securitate de la Munchen.

Biden a repetat că Washingtonul nu recunoaște sferele de influență, și a dat ca exemplu cele două regiuni separatiste ale Georgiei, a căror independență declarată unilateral a fost recunoscută de către Rusia, după conflictul armat cu Georgia din 2008

„Statele Unite nu vor recunoaște Osetia de Sud și Abhazia ca state independente. Nu vom admite ca nici o națiune să aibă o sferă de influență. America își păstrează opinia că fiecare țară are dreptul de a lua propriile decizii și de a-și alege propriile alianțe”, a spus vicepreședintele american.

Biden și-a temperat însă tonul, spunînd că Statele Unite și Rusia au multe interese comune, inclusiv reducerea arsenalelor nucleare și sporirea schimburilor comerciale și a investițiilor pentru prosperitatea mutuală a celor două țări.

Corespondentul Europei Libere Charles Recknagel notează însă că sublinierea diferențelor dintre America și Rusia de către Joseph Biden e o abordare diferită față de acum patru ani, cînd Biden a cerut la ediția de atunci a conferinței de securitate de la Munchen, și la începutul primului mandat al lui Barack Obama la Casa Albă, o resetare a relațiilor ruso-americane.

Ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov a vorbit și el duminică la Munchen despre diferențele de opinie dintre țara sa și Statele Unite. El atacat Alianța Nord Atlantică, spunînd că NATO încearcă să îmbunătățească securitatea „pe seama altora”, și că această abordare este opusă „sistemelor deschise și securității pentru toți”.

Rusia, a adăugat Lavrov, propune o cale simplă și constructivă, aceea de a accepta garanția că sistemul global de apărare antirachetă al Statelor Unite „nu e îndreptat împotriva niciunei țări din OSCE”, și că puterea scutului propus de americani se potrivește cu scopul său declarat, acela de a neutraliza amenițări cu rachete din afara regiunii euro-atlantice.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG