Linkuri accesibilitate

Impozitul pe răutate şi prostie ar salva bugetul ţării (Timpul)


Sincope în dialogul moldo-român: întâmplătoare sau nu?



Cotidianul „Adevărul” scrie în articolul întitulat „Vânătorii, audiaţi de comisia parlamentară” că primul chemat de deputaţii care urmează să elucideze modul în care instituţiile statului au gestionat incidentul de la Fălești este fostul procuror general Valeriu Zubco. „Adevărul” observă că după câteva zile de audieri la Făleşti, deputatul comunist Grigore Petrenco, membru al comisiei, şi-a făcut propriile concluzii. Potrivit acestuia, Procuratura Generală şi Serviciul de Informaţii de Securitate ar face presiuni asupra martorilor. SIS însă respinge acuzaţiile într-un comunicat de presă al instituţiei.

„Sincope în dialogul moldo-român: întâmplătoare sau nu?” se întreabă editorialistul de la „Jurnal de Chişinău”, Petru Bogatu, făcând referire la amânarea vizitei preşedintelui român, Traian Băsescu, la Chişinău. „Fără a pune la îndoială faptul că preşedintele Nicolae Timofti s-a simţit rău, am impresia că atmosfera vizitei pe care Traian Băsescu nu a mai întreprins-o la Chişinău, a fost otrăvită de declaraţiile necugetate ale lui Marian Lupu la Comrat. Atacul preşedintelui Parlamentului de la Chişinău asupra „istoriei statului vecin”, cu puţin timp înainte de sosirea programată a preşedintelui român, n-avea cum să cadă bine la Bucureşti”, e de părere dl Bogatu.

Reporterii ziarului „Kommersant Plus” se referă în articolul „Băieţi de treabă”, la felul în care este investigat accidentul de la finele anului trecut, din rezervaţia Pădurea Domnească. „Un incident tragic care are loc la vânătoare trebuie cercetat de organele competente, iar cei vinovaţi să fie pedepsiţi. Acest lucru se întâmplă în orice ţară normală, indiferent dacă cei care au participat la această vânătoare sunt demnitari de stat. În Republica Moldova lucrurile însă stau altfel: unii politicieni şi funcţionari moldoveni se cred o castă privelegiată, care nu se supun legilor”, conchid ziariştii de la „Kommersant Plus”.

Editorialistul Constantin Tănase de la „Timpul” sugerează ironic că impozitul pe răutate şi prostie ar salva bugetul ţării. Autorul a ajuns la această concluzie după ce a tras cu ochiul la comentariile pe care le fac cititorii la unele articole de pe unele site-uri. „Păcat că guvernul nu folosește această oportunitate. De ce să nu o folosim, dacă Dumnezeu, în loc să ne dea petrol și gaze, ne-a dat prostie și răutate?”, se întreabă dl Tănase.

„Testarea simulată a lui Viorel Chetraru cu detectorul de minciuni, care a avut loc la 24 ianuarie, s-a făcut cu încălcarea tuturor standardelor în domeniu și a fost un show de ochii lumii”, susține Sergiu Banari, membru al Ligii Internaționale a Poligrafologilor într-un interviu pentru cotidianul „Timpul”. Dl Banari dă de înțeles că, dacă angajații organelor de drept din RM vor fi testați în același mod, Departamentul de Stat al SUA a cheltuit în van 60 mii USD pentru cinci poligrafe donate Republicii Moldova.
XS
SM
MD
LG