Linkuri accesibilitate

Săptămâna neagră a puterii de la Bucureşti (Adevărul)


Metamorfoza premierului Victor Ponta (22)


Pentru puterea de la Bucuresti, este ”saptamana neagra”, crede Grigore Cartianu, de la ziarul Adevarul. El leaga reactia de enervare - chiar daca bine camuflata diplomatic - a sefului troicii finantatoare a Romaniei (Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana) de continutul Raportului de monitorizare pe justitie facut public de Comisia Europeana. Amandoua ar semnala ca Occidentul este la limita rabdarii fata de Romania. Cartianu remarca referirea in Raport la acordul de coabitare pe care actualul premier social-democrat Victor Ponta l-a semnat la sfarsitul anului trecut cu presedintele Traian Basescu. Referirea ar confirma că respectivul document cantareste mult mai mult decât şi-ar dori liberalii si conservatorii, partenerii de guvernare, mult mai putin pro-europeni, ai social-democratilor.

Premierul pare intr-adevar interesat de imaginea sa in ochii Ocidentului, arata si Armand Gosu in revista 22, unde se ocupa de apetitul clar al lui Ponta pentru reprezentarea in strainatate. Spre deosebire de predecesorul sau, Emil Boc, el se intalneste frecvent cu ambasadori ai statelor europene, iar la guvern se pregatesc intens vizite cu miza mare: la Bruxelles, Paris si Berlin.

Seful executivului e indemnat direct in Romania libera, de Cristian Campeanu, sa se delimiteze de parteneri. „Dacă vrea să îşi consolideze imaginea atât de greu construită de partener viabil şi raţional al Occidentului atunci trebuie să se lepede de Voiculescu şi de Antena 3”.

In revista 22, Andreea Pora ajunge si ea la concluzia ca poate fi vorba de o „metamorfoza”. Ponta vrea sa rămână la putere cat mai mult timp. A inteles ca Occidentul il percepe inca pe Basescu ca pe un aliat si a pre­ferat ”să îngroape securea războiului”. „Pactul de coa­bitare este rezultatul acestor constrângeri şi condiţionalităţi externe puse în mo­men­tul numirii în funcţia de premier”, mai scrie jurnalista. Ipoteza s-ar verifica prin atitudinea premierului fata de aliatii din Uniunea Social-Liberala. Aparent, se declara solidar cu ei. In realitate, ii luxeaza de cate ori poate. Liberalilor, de pilda, refuza sa le faca pe plac in chestiunea numirii sefilor de la Parchetul General si Anticoruptie. ”Joacă duplicitar, spune Pora. Îl lasă pe An­to­nescu să bată câmpii cu „antibăsismul“ ex­pirat şi cu alegerile prezidenţiale an­ti­ci­pate, plasându-l în postura ridicolă a unui ahtiat după scaunul de la Cotroceni, iar pe Voiculescu - să se apere furibund cu An­tena 3 ”, cu costuri severe la capitolul credibilitate.

Mai multi comentatori de presa tind, in ultima vreme, sa crediteze ipoteza unei schimbari de profil a premierului. Iata ca nici Andreea Pora n-o mai respinge cu totul. O considera insa strict proba de abilitate si o conditioneaza de confruntarea reala, cu „sistemul”. Adica, se mai spune in articolul ei din 22, Ponta ar trebui sa faca ce-a facut Basescu.
XS
SM
MD
LG