Linkuri accesibilitate

Conflicte de interese şi Fondul Ecologic (Adevărul)


Mai are Rusia dreptul de mediator în problema transnistreană? (Ziarul de Gardă)


„Centrul de Investigaţii Jurnalistice” publică în „Adevărul” investigaţia cu titlul „Conflicte de interese la alocarea banilor din Fondul Ecologic”. Reporterii „CIN” au stabilit că ONG-urile fostului viceministru al Mediului Alexandru Jolondcovschi au primit din Fondul Ecologic trei milioane de lei, în timp ce acesta era în Consiliul de Administrare a fondului. Şi o asociaţie care-ar fi fost fondată de fiul actualului ministru, Gheorghe Şalaru, a luat granturi de peste 1,5 milioane. Faptele demnitarilor contravin unei legi din 2008, se arată în investigaţie, care obligă funcţionarii şi persoanele cărora le-a fost delegată temporar o calitate publică să depună, în scris, o declaraţie cu privire la situaţiile în care interesul lor personal contravine celui public. Contractele semnate dintr-o asemenea poziţie pot fi declarate nule, precizează „CIN”.

Tot „Adevărul” notează că directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, îşi susţine o teză de doctor în drept, dar la o temă surprinzătoare pentru o persoană care în ultimii trei ani conduce o instituţie specializată în combaterea actelor de corupţie. Cercetarea sa ştiinţifică este despre evadările din închisoare. Citat de autorul articolului, Veaceslav Ceban, şeful Departamentului Instituţii Penitenciare, s-a arătat puţin surprins de această alegere, mai ales că numărul cazurilor de evadare din penitenciare este foarte mic. „Avem deţinuţi foarte disciplinaţi. Anul trecut, au fost doar trei cazuri de evadare”, a menţionat Veaceslav Ceban.

„Cultura e ruinată de indiferenţă”, este o concluzie formulată de Nicolae Roibu în „Timpul”. Semnele ruinării sunt găsite de autor în instituțiile de cultură din localitățile rurale, toate degradate sau chiar dispărute definitiv. „Case de cultură, luminițe, biblioteci, considerate pe timpuri leagănul vieții culturale de la sate, s-au transformat în baruri, cafenele, săli pentru ceremonii de familie sau în niște localuri cu o destinație cu totul deocheată. Unele cămine culturale au intrat, la voia primăriilor, în cota valorică a acestora, altele s-au ruinat sau stau cu ușile ferecate de ani de zile,” se arată în articol.

Pentru că Federaţia Rusă a ignorat decizia CEDO în problema şcolilor de limbă română din Transnistria, reporterii săptămânalului de investigaţii „Ziarul de Gardă” au căutat răspuns la întrebarea mai are Rusia dreptul de „mediator” în problema transnistreană? În opinia analistului politic Oazu Nantoi, profitând de slăbiciunile autorităţilor R. Moldova, în anul 1990, Rusia a impus o schemă eronată a conflictului transnistrean, precum că acesta ar fi unul intern şi că Rusia ar avea un rol inocent, de împăcare a părţilor. „Responsabilităţile sunt ale Chişinăului, pentru că tolerează pe rol de mediator un stat agresor”, e de părere analistul.
XS
SM
MD
LG