Linkuri accesibilitate

Bulgarii au boicotat refrendumul Belene


Analiştii consideră că întrebarea referendumului a fost prost formulată.


Primul referendum naţional în istoria postcomunistă a Bulgariei s-a încheiat cu un semieşec pentru iniţiatorii săi - partidul socialist şi naţionaliştii din Ataka şi VMRO.

Conform rezultatelor finale, peste 60% din participanţi au răspuns cu DA la întrebarea să fie dezvoltată sau nu energetica nucleară prin construirea unei noi centrale.

La o participare de numai 21 la sută însă acest DA este insuficient pentru relansarea proiectului nuclear Belene oprit în aprilie 2012 de către guvernul Borisov din lipsă de bani şi în absenţa unui investitor strategic.

Concernul german RWE s-a retras din proiect cu trei ani în urmă iar Borisov a respins oferta Moscovei de a finanţa integral cea de a doua centrală bulgară în schimbul profitului în următorii 19 ani.

Premierul a declarat că referendumul a pus capăt definitiv proiectului Belene.

Este adevărat depăşirea pragului de 20 de procente impune rediscutarea problemei în parlament în care însă oponenţii proiectului - centriştii din GHERB şi Coaliţia albastră, dispun de majoritate absolută.

Pentru a deveni obligatoriu răspunsul pozitiv a fost nevoie de o participare egală cu cea de la ultimele alegeri parlamentare - adică peste 61% - imposibil de realizat în timp de iarnă.

Analiştii consideră că întrebarea referendumului a fost prost formulată. 55% din cei care au votat cu DA au considerat că se pronunţă în favoarea proiectului Belene, 20% - au sprijinit nu Belene ci eventuala extindere a centralei de la Kozludui cu 1 sau 2 reactoare de 1000 de megawaţi, despre care a vorbit în ajunul referendumului premierul Borisov.

Sprijinul pentru Belene este cel mai mare la pensionari. Cei sub 30 de ani sunt împărţiţi în două grupuri aproape egale.

Fostul preşedinte Gheorghi Părvanov a declarat că rezultatul referendumului reprezintă cel mai mare eşec al lui Borisov. El a amintit că participarea de 27% la referendumul local pentru proiectul petrolier Burgas-Alexandroupolis în care 90% au votat cu NU a fost considerată suficientă de Borisov pentru a renunţa la acest proiect.

Iniţial premierul a sprijinit proiectul Belene avertizând că fără cea de a doua centrala nucleară preţul energiei electrice va creşte de 18 ori.

Pe data de 6 ianuarie fără explicaţii premierul a dat comanda să se voteze cu NU. O treime de simpanizanţii săi însă au spus DA ca de alfel şi un sfert din cei care votează cu dreapta tradiţională.

Marele cîştigător al votului de duminică este însă noul partid al fostului comisarului european Meglena Kuneva care a cerut alegatorilor să boicoteze votul.

Politigraf

XS
SM
MD
LG