Linkuri accesibilitate

Moldova e una din primele nouă ţări cu cele mai multe cereri depuse la CEDO (Timpul).Republica Moldova e nepregătită pentru un nou „război al gazelor”, se spune într-un articol din „Adevărul” despre noul conflict energetic ruso-ucrainean. Ion Preaşcă porneşte de la ştirea că gigantul rus Gazprom a înştiinţat, sâmbătă, compania ucraineană Naftogaz că trebuie să-i plătească şapte miliarde de dolari pentru gazul natural pe care nu l-a importat în 2012, în baza unui acord de tip take-or-pay (ia-sau-plătește).

Ucrainenii califică pretenţiile gigantului rus ca pe un şantaj şi o reacţie la începerea explorării resurselor de gaze de şist, care ar putea reduce dependenţa Ucrainei de importurile de gaze ruseşti, notează Ion Preaşcă şi continuă: situaţia creată poate degenera într-un război al gazelor care s-ar putea solda cu sistarea livrărilor, aşa cum s-a întâmplat în ianuarie 2009. În aceste condiţii, ar putea avea de suferit şi Republica Moldova, care deocamdată nu are nici o alternativă, conducta Iaşi-Ungheni fiind blocată de la mai mulţi ani, dar nici stocuri de păcură pentru mai mult de două săptămâni.

Un alt articol din acest ziar este despre conflictul unei companii farmaceutice cu capital românesc, Balkan Pharmaceuticals, cu autorităţile moldoveneşti. Potrivit publicaţiei, conflictul a început de la deputatul liberal moldovean Gheorghe Brega, şeful Comisiei parlamentare de anchetă pentru examinarea situaţiei pe piaţa farmaceutică, care a pornit, din 2012, un tir al declaraţiilor şi plângerilor împotriva firmei. Gheorghe Brega susţine că s-a sesizat asupra companiei după ce a văzut în rapoartele Agenţiei Medicamentului faptul că aceasta a înregistrat 167 de forme medicamentoase pe an, în timp ce alţi producători nu înregistrează mai mult de şase-şapte preparate noi, în acelaşi interval de timp. Silviu Chiru, directorul companiei, este citat cu convingerea că toate atacurile au început pentru că o parte dintre importatorii de medicamente din Moldova au fost deranjaţi, în special cei care aduc produse oncologice. Şi ministrul Sănătăţii de la Chişinău, Andrei Usatâi, este de părere că totul reprezintă „o calomnie” la adresa companiei farmaceutice.

Ala Coica de la „Timpul” scrie, într-un articol despre activitatea CEDO că Moldova e una din primele nouă ţări cu cele mai multe cereri depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În 2012 Curtea a pronunţat 27 de hotărâri, dintre care în 25 de hotărâri a fost constatată cel puţin o violare a Convenţiei, se arată în articol. Cea mai importantă, în cauza Catan şi alţii contra Moldovei şi Rusiei, din 19 octombrie 2012, a fost abordată jurisdicţia Guvernelor R. Moldova şi a Federaţiei Ruse în raport cu politicile de educaţie în regiunea separatistă din Moldova.
Prin hotărârile pronunţate în 2012 guvernul de la Chişinău a fost obligat să plătească compensaţii în mărime de 842,8 mii euro, precizează autoarea.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG