Linkuri accesibilitate

Scandalul declanşat de omorul din Pădurea Domnească putea fi stins într-o singură zi (Jurnal de Chișinău)


În Moldova ajung filmele americane pe care le cumpără ei (Adevărul)



„Despre situaţia anormală din cinematografele din Republica Moldova se vorbeşte de ani de zile, dar toate discuţiile despre necesitatea de a schimba starea de lucruri rămân la faza intenţiilor”, scrie cotidianul „Adevărul”. Ziariştii se referă la legislaţia imperfectă care nu obligă agenţii economici care proiectează filme să păstreze coloana sonoră originală, ci doar să asigure subtitrarea în limba de stat. „Tot din cauza golurilor legislative, distribuitorii nu sunt înregistraţi în Moldova, iar drepturile pentru distribuţia filmelor în ţara noastră sunt vândute ruşilor. Fox, Universal sau Disney semnează contracte pentru drepturile de distribuţie în CSI în care automat este înclusă şi Moldova. Astfel, la noi ajung numai filmele pe care ruşii le cumpără pentru ei”, explică producătorul Dumitru Marian.

În opinia editorialistul Nicolae Negru de la „Jurnal de Chişinău” scandalul declanşat de omorul din Pădurea Domnească putea fi stins într-o singură zi, dacă liderii PD şi PL ar fi reacţionat aşa cum se cuvine într-un stat democratic. „Şi mai bine ar fi fost dacă persoanele care au participat la vânătoarea „boierească” ar fi demisionat din proprie iniţiativă, dar până la o asemenea „performanţă” mai e mult. Aceasta e de fapt adevărata „dimensiune umană” a cazului, pe care unii încearcă să o înlocuiască cu o făţarnică preocupare pentru sentimentele familiei îndoliate a lui Sorin Paciu”, e de părere autorul.

La acelaşi subiect, Petru Bogatu de la „Jurnal de Chişinău” observă că unii colegi de breaslă fac haz pe seama afirmaţiilor lui Marian Lupu şi Mihai Ghimpu care sugerează că aşa-zisul „caz Zubco” e provocat de Rusia. „Eu unul admit că vânătoarea clandestină din Pădurea Domnească a fost organizată în scopuri subversive de serviciile secrete ruse. Nici nu-i mare scofală să faci asta, având în vedere faptul că petrecerile copioase în plin codru, cu arma într-o mână şi cu paharul în alta, au devenit o uzanţă arhicunoscută în mediile noastre politice”, conchide dl Bogatu.

„Schimbarea procurorului general nu va influența situația din procuratură atâta timp cât instituția rămâne a fi o armă politică” - de această părere sunt atât persoane care au lucrat în procuratură și alte instituții de drept, cât și actualii procurori, cu care a stat de vorbă Pavel Păduraru de la „Timpul”. „Toți însă consideră că noul șef trebuie să fie o persoană din sistem”, observă ziaristul. El aminteşte că restructurarea Procuraturii Generale este singurul angajament pe care Republica Moldova și l-a asumat în 1995, când a aderat la Consiliul Europei, dar pe care nu l-a realizat nici până astăzi.

Editorialistul Constantin Tănase de la „Timpul” consideră că războiul Filat – Plahotniuc (PLDM – PDM) are și o latură pozitivă despre care nimeni nu vorbește: rivalitatea dintre cei doi asigură un anumit echilibru politic și un anumit grad de transparență a unor lucruri ce se petrec în culisele Puterii. „Dacă tragedia din Pădurea Domnească s-ar fi întâmplat pe timpul lui Voronin, n-am fi știut nimic”, observă autorul. „Astfel, „partea bună” a războiului dintre Filat și Plahotniuc constă în aceea că nu este posibilă concentrarea întregii puteri în mâinile unui singur om”, e de părere Constantin Tănase.

Publicaţia de limbă rusă „Kommersant Plus” scrie că în cea mai săracă ţară din Europa creşte importul de maişini scumpe. Astfel, în anul 2012 au fost vândute 88 maşini de marca Porche, adică cu 35 la sută mai mult decât în anul 2011. Ziariştii de la „Kommersant Plus” notează că printre proprietarii acestor maşini se numără politicienii moldoveni şi, mai exact, rudele acestora: „În acelaşi timp, începutul de an a fost marcat de noi scumpiri. În primul rând au crescut preţul la produsele de primă necesitate, iar cheltuielile pentru serviciile comunale de mult timp au depăşit mărimea unei pensii medii. Oamenii de rând nu prea au dorinţă şi nici posibilitate să-şi cumpere maşini scumpe.”
XS
SM
MD
LG