Linkuri accesibilitate

Product of Moldova sau dorul de casă


Cînd ne apucă aici dorul de casă, mergem la un mic magazin din orășelul vecin, unde poți cumpăra produse ucrainești și rusești. Aceste vizite micșorează distanța dintre Moldova și America, și ne fac să ne simțim mai aproape de cei dragi. Cînd însă mai găsim și ceva produse din Moldova, atunci ne simțim cu adevărat fericiți. Unul din produsele moldovenești vîndute în acest magazin, cu marca Product of Moldova, a fost dulceața din gutui, care ne amintește de borcănașele de dulceață din beciul părinților de acasă.

În magazin mai poți găsi brînză de casă care se numește „Творог бессарабский” (chiar dacă e făcut în Philadelphia), roșii marinate, hrișcă, frunze de vie pentru sărmăluțe (strînse în viile din California), salam „Докторский”, halva, ulei de floarea soarelui (americanii folosesc mai mult ulei din soia și măsline), pește sărat (селёдка), biscuiți din ovăz, пряники. Vișinele congelate care se vînd cu 6 dolari pentru jumătate de kg au servit de minune la prepararea tortei „Cușma lui Guguță”.

Chiar dacă aceste produse ne provoacă o plăcere gustativă deosebită și ne alină dorul de casă, nu ni le putem permite decît în zilele de sărbătoare, pentru că prețurile bat la buzunar: brînza „Творог бессарабский” o cumpărăm cu 5.5 dolari pentru 450 de grame, același preț îl plătim pentru cele 480 de grame de dulceață de gutui, un pește sărat (селёдка) costă 4 dolari, borcanul de roșii marinate de 1 litru costă 4 dolari, ardeii copți costă 5 dolari pentru 540 grame, iar pentru un borcan de frunze de vie de 900 grame plătim 6 dolari.

Ultimul produs moldovenesc descoperit la un magazin specializat de băuturi alcoolice este vodca Exclusiv. În Statele Unite băuturile alcoolice nu se vînd în magazinele de produse alimentare. Am fost surprins de prețul mic în comparație cu alte brand-uri de vodcă ($ 9.99 pentru 750 ml) și de calitatea înaltă a produsului, dar și de popularitatea de care se bucură pe piața americană. Fiind pe piață de aproape 10 ani, a reușit să cîștige multe premii internaționale și și-a demonstrat competitivitatea printre cele mai faimoase brand-uri de vodcă. În 2012 a obținut medalie dublă de aur la Festivalul Internațional de băuturi spirtoase din San Francisco, unde au participat mai mult de 1200 de producători de vodcă.

Așa cum vodca Exclusiv și-a făcut un nume și un loc pe piața americană - tot așa cred că au șanse și alte produse moldovenești să cîștige inima americanilor.
XS
SM
MD
LG