Linkuri accesibilitate

Ministrul sănătăţii Andrei Usatîi răspunde acuzațiilor care i se aduc în câteva dosare penale


Un interviu realizat de A. Canțîr și L. Barbăroșie.


Ministrul sănătății dar şi premierul liberal-democrat Vlad Filat au susţinut până acum că dosarele sunt clădite nu pe fapte sau ilegalităţi, ci pe indicaţii politice ale unor răzbunători. Până la un eventual final al acestei „dosariade”, cu iz politic sau nu, în care se vor pune punctele pe „i”, societatea nu prea mai înţelege mare lucru. Ce crede ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi despre cele întâmplate până acum şi despre un eventual deznodământ aflăm din interviul pe care domnia sa l-a acordat Europei Libere.

Europa Liberă: Sunteţi direct sau indirect, după caz, vizat în trei dosare penale. Primele două privind ceea ce se crede că ar depăşirea atribuţiilor de serviciu, neglijenţă în serviciu, fals în acte publice la transmiterea spaţiilor destinate farmaciilor din subordinea centrelor medicilor de familie în gestiunea unei societăţi pe acţiuni… Un alt dosar, cel de la CNA, Vă vizează indirect în cazul ce ţine de gajarea, în nişte condiţii ce s-ar regăsi în codul penal, a unor spaţii din cadrul Spitalului Clinic Republican. Aţi spus până acum că în toate cazurile nu sunteţi decât ţinta unor atacuri cu caracter politic şi înţeleg că vă menţineţi această poziţie.

Andrei Usatîi:
Exact. O menţin şi aşa şi este. Permiteţi-mi să dau nişte explicaţii pentru aceste trei întrebări. Doar în câteva cuvinte. Ceea ce ţine de transmiterea spaţiilor pentru farmacii ca să fie gestionate de „Sanfarmprim”, este o hotărâre de guvern din 2008 care în punctul 1 obligă Ministerul Sănătăţii să propună autorităţilor publice locale să transmită aceste spaţii pentru „Sanfarmprim”, în vederea legitimării activităţii farmaceutice din sistemul CMF, sau centrelor medicilor de familie. Pentru că medicii se ocupă de tratament, se ocupă de diagnostic, dar nu şi de vânzarea medicamentelor. Aceasta este una din învinuiri. A doua este precum că nu s-a respectat densitatea populaţiei pentru deschiderea unor farmacii. Vreau să confirm încă o dată că ministrul sănătăţii nu semnează nici o licenţă pentru autorizarea unei farmacii sau alteia. Este doar propunerea ministrului de a menţine accesul populaţiei la preparate farmaceutice şi în cazul când s-au deschis, după cum s-a menţionat, 78 de farmacii, eu nu consider că a suferit cineva din accesul „excesiv” sau mai pronunţat al populaţiei la farmacii.

Europa Liberă: Dle ministru, nu cred că are rost şi justificare să prezentăm acum un inventar al contraargumentelor Dvs., că oricum populaţia nu are încă informarea necesară ca să le poată judeca calificat… Ce v-aş ruga, însă, e să ne spuneţi dacă, din punctul Dvs. de vedere şi al subalternilor Dvs., în toate cazurile v-aţi îngrijit de o acoperire juridică maximă în acţiunile şi deciziile Dvs.

Andrei Usatîi:
Da, exact. V-am zis că hotărârile de guvern din încă 2008. Acum dacă e să trecem la parteneriatul public-privat despre care este vorba mai recent acum, într-adevăr parteneriatul public-privat este o modalitate de a atrage investitorii privaţi în vederea modernizării instituţiilor medicale publice. În acest sens s-a adoptat o lege în 2008, această lege a fost urmată de o hotărâre de guvern care a reglementat implementarea legii. Acesta parteneriat public-privat a fost iarăşi confirmat într-o hotărâre de guvern din 2010 care prevede desfăşurarea a două parteneriate public-privat: unul este la Spitalul Clinic Republican în imagistică şi radiologie, al doilea este în tratamentul radioterapiei la Institutul Oncologic. Acum este vorba despre cel de la Spitalul Clinic Republican. Conform contractului care a fost ghidat de către Federaţia Internaţională Financiară care aparţine Băncii Mondiale. Pe parcursul lansării acestui parteneriat, adică pe perioada de selecţie, s-a folosit experienţa internaţională. Pentru că este primul parteneriat public-privat din Republica Moldova. Au participat agenţia proprietăţilor publice din Moldova, au participat de la Ministerul Economiei, de la CCCEC, cum se numea atunci, de la SIS, adică părţile componente au participat la toate întrunirile care au dus la semnarea acestui contract care a avut loc în anul trecut.

Europa Liberă: Deci, susţineţi că şi reprezentanţii actualului CNA au participat…

Andrei Usatîi:
Da, ei au participat la toate întrunirile, adică a fost totalmente transparent fiindcă a fost prima experienţă în lansarea şi implementarea unui asemenea parteneriat care, de altfel, este foarte şi foarte important pentru sistemul sănătăţii, deoarece permite într-un termen scurt să modernizezi un serviciu de imagistică şi radiologie, care da fapt un spital cum ar fi cel republican nu avea nici un ST, avea la dispoziţie câteva dispozitive radiologice foarte şi foarte depăşite şi o rezonanţă magnetică care funcţiona peste 12 ani. De aceea în termen de opt luni acest parteneriat public-privat a reuşit renovarea spaţiilor şi procurarea echipamentului necesar, adică de peste 5 milioane, să fie plasat în Acest departament de imagistică şi radiologie. Acum în procesul de finalizare a apărut o solicitare din partea partenerului privat de a oferi o garanţie pentru o bancă să-şi obţină un credit pentru a extinde spaţiile de plasare a acestor echipamente. Acest spaţiu care a fost oferit de către Spitalul Clinic Republican conform contractului parteneriatului public-privat de fapt a fost transferat partenerului privat, adică acest spaţiu pentru 12 ani aparţine partenerului privat. Deci, nu este o garanţie oferită cuiva din drum, pe care nu-l cunoaşte nimeni. Este oferit unui partener care este legitimat prin lege şi prin contract. De aceea consider că această învinuire este nefondată. Este oferită unui partener care, împreună cu partea publică, Adică Spitalul republican, au un obiectiv, adică de a îmbunătăţi calitatea serviciilor de imagistică şi radiologie în acest spital. Alt subiect este că garanţia a fost oferită pe un termen scurt, până vor procura echipamentul necesar, şi după aceea să fie ridicată garanţia şi să fie transferată pe bunurile proprii deja ale acestui partener privat. Aceste echipamente au fost deja aduse în proporţie de 90 de procente la Spitalul republican. Acum se va trece la procedura de ridicare şi transferare a acestei garanţii pe echipamentul partenerului privat în sumă de 5 milioane de euro.

Europa Liberă: Cât este vorba de acţiuni de reformă, de decizii ce s-ar realiza prin voinţă politică, nu întotdeauna legislaţia acoperă totul… Întotdeauna rămân locuri neacoperite prin prevederi clare, univoce … De exemplu, relaţia public - privat este bine descrisă în legislaţie şi înţeleasă de cei care trebuie să rezolve anumite probleme de reformă?

Andrei Usatîi:
Tocmai aici să menţionez că legea a fost adoptată în 2008 şi este una bună. Au fost consultaţi specialiştii din corporaţia financiară internaţională a Băncii Mondiale, s-a lucrat mult pentru a se face o lege lucrativă. În procesul de elaborare şi de lansare a acestui parteneriat public-privat eu am participat personal la toate şedinţele şi am considerat că este bună şi reflectă toate rigorile care ar fi pentru un parteneriat public-privat. Mai mult ca atât, este articolul 20 din această lege care spune că partenerul public are dreptul să cofinanţeze o parte din acest proiect de parteneriat public - privat. De aceea şi se numeşte parteneriat public-privat şi nu este doar privat sau doar public. Ambele părţi au nişte drepturi şi nişte obligaţiuni pentru a lansa şi a implementa în lucru un proiect bun. Şi cel mai important fapt este că după terminarea contractului cu partenerul privat, partenerul lasă toate bunurile, toate investiţiile părţii publice. Adică după expirarea a 12 ani Spitalul Public republican va obţine tot ce a investit partenerul privat în posesie publică. Este o condiţie a contractului.

Europa Liberă: Dacă admitem că sunteţi victima unor atacuri politice, că aşa cum spune şi premierul Filat, în modul în care se procedează acum în timpul ciomăgelii politice „orice funcţionar poate fi acuzat oricând la dorinţă” , ce aveţi la îndemână, la dispoziţie pentru a vă reface bunul nume? Adică pentru a arăta că acuzaţiile sau suspiciunile pe care le sonorizează destul de vocal unele instituţii sunt gratuite ?

Andrei Usatîi:
Am o acoperire sau o pârghie, să zic, şi aceştia sunt colegii mei, comunitatea medicală, în primul rând de la instituţiile unde se implementează acest parteneriat public-privat care cunosc şi vor vedea în câteva zile, în două săptămâni va fi lansat acest parteneriat public-privat, şi vor vedea că aceste utilaje sunt, că ele funcţionează, şi vor avea condiţii foarte bune, un salt calitativ de la secolul trecut.
XS
SM
MD
LG