Linkuri accesibilitate

Războiul Vlazilor clatină AIE (Adevărul)


Moldova - Newspapers, generic 11Nov2009
Moldova - Newspapers, generic 11Nov2009

Sistemul îşi devorează stăpânii şi slujitorii, ca să supravieţuiască (Timpul)


„Ucraina, care îşi declarase planuri ambiţioase de a asigura un progres în reglementarea transnistreană pe parcursul preşedinţiei sale în OSCE, s-a ciocnit de nişte piedici grave”, scrie Kommersant.md, în contradictie cu ceea ce scriu alte media la acelaşi subiect. În articolul semnat de Irina Ivaşkina şi Vladimir Soloviov se menţionează că „Aflat la Tiraspol, şeful diplomaţiei ucrainene Leonid Kojara nu a reuşit să convingă conducerea transnistreană să treacă la examinarea agendei politice. /…/ A eşuat şi tentativa de a organiza la Chişinău o întrevedere trilaterală - dl Kojara, premierul Vlad Filat şi liderul RMN Evgheni Şevciuk”, mai notează publicaţia.

„Războiul Vlazilor clatină AIE” aşa îşi întitulează Eugenia Pogor şi Anastasia Nani articolul lor din „Adevărul”. „În timp ce liberal-democraţii cer, alături de comunişti, demisia lui Vlad Plahotniuc, liderul democraţilor îi acuză de trădare şi prevesteşte moartea coaliţiei de guvernare. Analiştii nu exclud că vom avea noi alegeri parlamentare”, scrie ziarul şi conchide „Alianţa, cu un picior în groapa anticipatelor”.

Tot „Adevărul” publică o ştire despre faptul că prim-miniştrii României şi Republicii Moldova au stabilit o întrevedere pentru mâine, 24 ianuarie, la Iaşi, când se sărbătoreşte Zilei Unirii Principatelor. Agenda întâlnirii n-a fost făcută publică, scrie „Adevărul”, dar anunţul referitor la întâlnire a fost făcut de primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, care a spus că întâlnirea „nu va avea nicio legătură cu sărbătoarea de 24 ianuarie” şi a precizat că vor mai participa la întrevedere ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă”.

„Mihai Ghimpu compară situaţia actuală din Republica Moldova cu ceea ce s-a întâmplat în anul 1999, când s-a destrămat Alianţa pentru Democraţie şi Reforme, iar la summit-ul UE de la Helsinki nu a fost semnat documentul prin care Republica Moldova urma să fie aprobată ca ţară eligibilă pentru procesul de eurointegrare”, scrie „Timpul”. Editorialul din acelaşi ziar semnat de Constantin Tănase rezumă ceea ce se întâmplă acum în viaţa politică moldovenească la o situaţie în care un sistem care nu a funcţionat „îşi devorează stăpânii şi slujitorii, ca să supravieţuiască”. Primul a fost devorat procurorul Zubco. Va veni şi rândul celorlalţi şi nu contează cine în ce ordine va fi devorat, principalul e ca sistemul să fie păstrat, anticipează Constantin Tănase.

Fracţiunea liberal-democraţilor a ignorat şedinţa de marţi a legislativului. Pus alături de declaraţia premierului că, deşi încă nu are o poziţie clară în subiectul cererii de demisie a lui Vlad Plahotniuc, nu ar exclude că se va ajunge la asta, acest amănunt îi face pe jurnaliştii de la „Panorama” să conchidă: Filat este gata să sprijine demisia lui Plahotniuc.

De ce terenurile agricole sunt obiecte ale speculaţiilor şi nu ale investiţiilor?, se întreabă reporterii de la „Economist”. Pentru că nu se dă undă verde liberalizării pieţei terenurilor agricole, adică nu se permite şi străinilor să cumpere pământ moldovenesc, este răspunsul ce transpare din articol.
XS
SM
MD
LG