Linkuri accesibilitate

Dumitru Diacov: Nu există alternative pentru o altă guvernare în R.Moldova


Dumitru Diacov
Dumitru Diacov

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat crede că potenţialul actualei coaliţii de guvernare nu a fost epuizat.


Europa Liberă: Domnule Diacov, admiteţi o reconfigurare a puterii, admiteţi alegeri parlamentare anticipate sau rămâne AIE la guvernare, până la finele mandatului?

Dumitru Diacov: „Nu există alternative pentru o altă guvernare în Republica Moldova, pentru o reconfigurare, aşa cum cineva încearcă să prezinte lucrurile. Eu cred că potenţialul acestei coaliţii de guvernare nu a fost expirat. Eu cred că trebuie cumva să liniştim în noi acest cucoşism, fiecare din noi să-l liniştim şi să ne apucăm de lucru. Nu avem alte soluţii.”

Europa Liberă: Dar această rivalitate, această luptă acerbă politică…

Dumitru Diacov: „Rivalitate, concurenţă, încercarea de a te poziţiona mai bine, de a folosi greşelile colegului de coaliţie – toate acestea sunt prezente nu numai în mediul politic moldovenesc. Eu sper că episodul acesta va trece şi vom încerca să ne organizăm mai bine. Nu e exclusă şi o agravare a situaţiei, fiindcă nu depinde numai de unii. Eu personal, colegii de partid cu care am vorbit eu, avem interesul să păstrăm această Alianţă, avem dorinţa să păstrăm această Alianţă şi să mergem înainte.”

Europa Liberă: Am înţeles că nodul gordian ar fi funcţia pe care o deţine astăzi domnul Vlad Plahotniuc, cea de prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Ar putea să se retragă dumnealui din această postură?

Dumitru Diacov: „Nu. Eu cred că este foarte exagerată această apreciere. Funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului nu permite niciun fel de imixtiune în niciun fel de decizii. Este exagerat, este supraapreciat acest rol, demonizat pe alocuri. Şi prim-vicepreşedintele are un singur vot, aşa cum îl are orice deputat. Nu văd de ce noi trebuie să ne concentrăm şi să riscăm mersul lucrurilor din cauza unor aprecieri sau rivalităţi care există în scena politică moldovenească.”

Europa Liberă: Dar dacă PL-ul îşi adjudecă această funcţie de prim-vicepreşedinte al Legislativului?

Dumitru Diacov: „Nu există motive. La momentul creării Alianţei, nu s-a pus problema în felul acesta. A fost o înţelegere, într-un context mai larg, cu formarea Guvernului. Eu nu înţeleg de ce... Printre angajamentele pe care noi le-am discutat şi le-am semnat a fost şi alegerea domnului Lupu în funcţia de preşedinte al ţării, lucru care nu s-a realizat. Nu, eu cred că intrăm în domeniul presupunerilor.”

Europa Liberă: Bine, dar acele angajamente, domnule Diacov, mulţi spun că au dat peste cap acordul de constituire a Alianţei, stipulările din acel acord.

Dumitru Diacov: „Păi da. Dar şi acela a fost un moment de discuţii pentru Alianţă, dar l-am depăşit, am cedat, s-a retras domnul Lupu din acest concurs. Ce vreţi, chiar noi să ne retragem din toate poziţiile, ca să fie linişte sufletească la colegii noştri? Eu cred că trebuie să abordăm mai liniştit lucrurile. Eu propun să facem o listă de persoane care ocupă cele mai importante funcţii şi veţi vedea că această funcţie nu este cea mai importantă în registrul de funcţii din Republica Moldova de astăzi.”

Europa Liberă: Care sunt mai importante?

Dumitru Diacov: „Sunt mai importante în Guvern, în Executiv.”

Europa Liberă: Şi acolo, lăsaţi să se înţeleagă, că PLDM-ul ar avea mai mulţi exponenţi?

Dumitru Diacov: „Păi, aceasta este în realitate.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, poate fi găsit un compromis totuşi, ca AIE să funcţioneze, până la finele mandatului? Şi în ce condiţii se găseşte acest compromis?

Dumitru Diacov: „Noi trebuie să ne liniştim. Trebuie privite lucrurile mai pragmatic. Trebuie puse în prim plan problemele fundamentale ale Republicii Moldova şi atunci vom vedea că avem foarte mult de lucru. Şi această ceartă, şi aceste înghesuieli nu reprezintă priorităţile Republicii Moldova. Şi noi suntem capabili să lucrăm într-o formulă în care am lucrat vreo doi ani de zile. Nu văd mari probleme. Trebuie o discuţie serioasă, trebuie fiecare să-şi spună păsul, până la capăt, liniştit, cinstit şi aşa mai departe. Şi trebuie să recunoaştem că toţi fac greşeli, nu numai unul sau doi, sau trei. Şi mai multe declaraţii s-au făcut aprinse, pe parcursul acestui timp. Şi trebuie să facem un pas înapoi, ca să ne pornim să mergem înainte.”

Europa Liberă: Prezenţa acestui element de şantaj al partenerilor din coaliţie pe cât de mult vă joacă festa în cadrul AIE?

Dumitru Diacov: „Consider că şi această situaţie nu e uşoară, încărcată cu multe emoţii, care revine dintr-o situaţie concretă acum, care s-a consumat cu demisia procurorului. Eu cred că trebuie să ieşim liniştit din această situaţie, din acest impas.”

Europa Liberă: De ce opinia publică a trebuit să afle despre miniştrii corupţi abia după ce a avut loc acest tragic incident în Pădurea Domnească?

Dumitru Diacov: „Dar eu nu ştiu care sunt miniştrii corupţi. Cine a demonstrat acest lucru? Declaraţii se fac la fiecare pas. Dar, dacă vom merge pe calea declaraţiilor, atunci nu ajungem nicăieri. Instituţiile de drept rămâne să-şi suflece mânecile, să se apuce de lucru şi să vină cu fapte şi cu dovezi, nu cu declaraţii care vin ori în şantaj, aşa cum aţi spus dumneavoastră, ori în contrapunere cu alte declaraţii, care vin de la colegii de Alianţă. Nu cred că aceasta este maniera cea mai bună de a lucra împreună.”

Europa Liberă: Pe de o parte, se vorbeşte despre depolitizarea instituţiilor statului, pe de altă parte, totuşi acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană stipulează că PD-ului i-a revenit funcţia de procuror. Acum veţi insista ca acolo să ajungă omul pe care-l va promova Partidul Democrat?

Dumitru Diacov: „Ar fi bine să găsim un compromis, să fie un procuror cât se poate de neutru. Dar trebuie să luăm în consideraţie că orice vot în Parlament dă o conotaţie politică oricărei decizii. Dar deciziile trebuie luate oricum. Aici este vorba mai mult de înţelepciunea partidelor prezente în Alianţă. Şi pe parcurs să obţinem toţi împreună să existe această înţelegere ca instituţia dată să fie într-adevăr depolitizată. Şi trebuie să înţelegem că depolitizarea Procuraturii este în interesul fiecăruia din noi şi în interesul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Şi cine va propune candidatura viitorului procuror?

Dumitru Diacov: „Păi, avem Constituţie care este în vigoare.”

Europa Liberă: Cine-l va propune?

Dumitru Diacov: „Preşedintele Parlamentului. Avem cred că suficienţi oameni în această instituţie care au experienţa necesară şi care pot fi buni organizatori ai acestei instituţii importante.”

Europa Liberă: În cât timp ar putea fi ales noul procuror?

Dumitru Diacov: „Ei, ştiţi că graba strică treaba câteodată. Dar nici nu are rost să tărăgănăm foarte mult. Trebuie să se aşeze lucrurile, să se liniştească spiritele. Fiindcă în această atmosferă, sigur, că este foarte greu să obţii o înţelegere de compromis. Dar eu sunt pozitivist, privesc lucrurile mai optimist şi sper că vom găsi înţelegerea.”

Europa Liberă: Credeţi că AIE îşi va duce mandatul până la fine, până la următoarele alegeri parlamentare?

Dumitru Diacov: „Eu voi fi foarte dezamăgit, dacă lucrul acesta nu se va întâmpla. Eu înţeleg că toţi doresc ca această zarvă să se termine şi să ne apucăm de lucru. Eu rămân optimist şi eu sper că această Alianţă îşi va duce mandatul până la capăt. Eu îmi doresc acest lucru. Şi eu voi face tot ce-i posibil şi în cadrul partidului, şi în cadrul Alianţei ca noi să lucrăm mai departe.”
XS
SM
MD
LG