Linkuri accesibilitate

Depolitizarea structurilor de forţă. D-zeu ne-a mai dat o şansă


Ghenadie Cosovan
Ghenadie Cosovan

Ghenadie Cosovan: Succesul reformelor va fi atunci când, indiferent de schimbarea guvernării, vom crea astfel de mecanisme, ca organele de drept să nu fie schimbate peste noapte.


Scandalul politic generat de tragedia de la sfârșitul anului trecut, de la vânătoarea din Pădurea Domnească în care a fost împuşcat omul de afaceri Sorin Paciu continuă la Chişinău. După demisiile anunţate deja, cea a procurorului general Valeriu Zubco şi a directorului de la Moldsilva, politicienii caută să folosească prilejul pentru noi confruntări. Nu numai între putere şi opoziţie, dar şi între liderii Alianţei de guvernare. Se vorbeşte chiar despre posibilitatea unor alegeri anticipate. Problemele care rămân însă în urma acestei întâmplări şi a zgomotului mediatic ce o însoţeşte sunt legate de reforma instituţiilor statului şi, nu în ultimul rând, despre reforma din justiţie, procuratură şi ministerul de interne. Valentina Ursu a stat de vorbă cu fostul ministru adjunct de interne din perioada comunistă, Ghenadie Cosovan:

Europa Liberă: Domnule Cosovan, pentru că se pune accent, îndeosebi acum, pe depolitizarea instituţiilor de forţă, cum s-a reuşit politizarea Ministerului de Interne, pe timpul când eraţi dumneavoastră acolo?

Ghenadie Cosovan: „Este o problemă destul de serioasă nu numai pentru Ministerul de Interne, dar pentru întreg sistemul organelor de drept. Politizarea nu s-a început numai cu venirea comuniştilor.”

Europa Liberă: Totuşi apogeul politizării a fost pe timpul guvernării comuniste.

Ghenadie Cosovan: „Într-adevăr, aşa a fost, deoarece era numai un partid la putere şi practic de către conducătorii de verigă înaltă, de către miniştri era dusă politica Partidului Comuniştilor, care în întregime, totalmente era implementată în organele de drept.”

Europa Liberă: De ce angajaţii Ministerului de Interne au acceptat această politizare?

Ghenadie Cosovan: „Nu au acceptat toţi.”

Europa Liberă: Există legea, buchia legii şi trebuie respectată de către toţi.

Ghenadie Cosovan: „Cei mai periculoşi pentru întreaga societate sunt traseiştii. În organele de drept sunt persoane, care venind la funcţii, se bazează, în primul rând, pe interesele proprii, dar nu pe interesele statului. Şi noi observăm aceşti traseişti începând cu anii ’90 şi până acum. Ei au tot migrat sub tutela diferitor partide. Şi cel mai interesant e că unele persoane care au îndeplinit comenzi criminale, în timpul guvernării comuniste, acuma le vedem iarăşi în unele funcţii-cheie. Chiar unii sunt avansaţi în posturi.”

Europa Liberă: Când aţi spus „criminali”, aşa parcă m-au trecut fiorii.

Ghenadie Cosovan: „Da. Nu sunt vorbe goale. Sunt dosare penale pornite cu filarea ilegală, cu ascultarea ilegală a telefoanelor, care au fost comise în acele timpuri. Aceste comenzi au fost îndeplinite de către unii conducători şi unii ofiţeri, care, neavând verticalitate şi vrând să pară frumoşi în faţa şefilor, îndeplineau orice comandă.”

Europa Liberă: Şi această comandă era aşteptată de cineva, ca să i se aducă elemente de şantaj pentru anumiţi concurenţi?

Ghenadie Cosovan: „Întocmai. Întocmai. Chiar şi eu am primit indicaţii, însă am refuzat să le îndeplinesc. Şi din funcţia de şef al Departamentului Servicii Operative am fost am fost transferat ca viceministru pe efectiv. În comparaţie: un aviator de o înaltă calificare care a fost transferat să zboare pe un „kukuruznik” ori cum spunem noi, un biplan.”

Europa Liberă: Domnule Cosovan, eu îmi amintesc acum aşa, repejor, câteva cazuri: reţinerea fiicei fostului preşedinte Mircea Snegur, incidentul cu ginerele domnului Diacov, ceea ce s-a întâmplat cu fiii lui Sergiu Mocanu. Cazurile pot fi continuate. Toate erau pe masa şefului statului pe atunci, Vladimir Voronin?

Ghenadie Cosovan: „Eu nu vreau să răspund pentru preşedintele ţării. Dar anume unele cazuri erau pornite la insistenţa conducerii de atunci. Şi acestea pe care dumneavoastră le-aţi enumerat sunt floricele.”

Europa Liberă: Dar mai mult decât floricele ce ar însemna?

Ghenadie Cosovan: „Preşedintele Voronin şi-a schimbat totalmente viziunile lui democratice şi proeuropene, după pierderea alegerilor locale din 2007. Anume atunci persoanele acestea care sunt traseiste l-au influenţat şi au spus că vina o poartă conducătorii care au tendinţe democratice. Primul care a căzut în acest lanţ, primul disident politic a fost Pasat, al doilea a fost domnul Andronic. Se propunea chiar şi falsificarea unor probe în dosarele respective. Pe urmă am avut un şir întreg de infracţiuni ale conducătorilor din primăria municipiului Chişinău. Dosarele sunt pierdute la CEDO.”

Europa Liberă: Domnule Cosovan, eu vă întreb despre lege, respectarea buchiei şi spiritului legii şi angajatul structurii de drept... Cum să încalci tu legea, în favoarea unei comenzi politice?

Ghenadie Cosovan: „Să facem o analiză să vedem câte persoane au primit grade de generali în perioada de 8 ani. Dacă vom face o analiză a succeselor în combaterea criminalităţii de către aceşti generali, singurul este cred că ministrul de interne, care a destrămat totalmente crima organizată. Dar restul practic nu au ce raporta. Luăm Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei – niciun caz cu rezonanţă. Dar dacă vom face o analiză a dosarelor pierdute la CEDO, statului i-au fost aduse prejudicii enorme. Şi noi tăcem până acum. Conducerea de atunci bine mersi continuă să activeze în diferite posturi. Avem aşa-numitele infracţiuni din primăria municipiului Chişinău. Cu ce s-au soldat? Cu nimic. Şi pentru aceste fapte conducătorii de atunci erau avansaţi şi în posturi, li se dădeau gradele de generali. Părerea mea este totuşi că anume persoanele, care încearcă să-şi slujească stăpânii, sunt cele mai periculoase pentru Republica Moldova. Şi din 2007 în anturajul preşedintelui Voronin au venit nişte aventurieri pe care acum el îi dojeneşte, spune că ei unt trădători. Dar anume pe timpurile lui ei au apărut în cercurile politice ale Republicii Moldova. Şi acum au emigrat deja în rândurile Alianţei pentru Integrare Europeană. Anume prezenţa lor strică şi imaginea acestei Alianţe.”

Europa Liberă: Domnule Cosovan, dar această cârdăşie între omul legii şi puterea politică mai poate lăsa loc pentru o depolitizare a structurilor de forţă?

Ghenadie Cosovan: „Dacă principiile de bază ale restructurării organelor de drept vor fi: omul profesionist, profesionalismul şi devotamentul faţă de patrie. Numaidecât în funcţiile-cheie în instituţiile de drept trebuie să fie testate persoane destoinice. Dar nu aventurieri.”

Europa Liberă: E gravă situaţia?

Ghenadie Cosovan: „Desigur. E destul de gravă.”

Europa Liberă: Şansa ca să fie îmbunătăţită această situaţie, totuşi să se facă acest pas important de a depolitiza instituţiile de drept există, o vedeţi?

Ghenadie Cosovan: „Statul, sistemul organelor statale sunt falite, au dat faliment. Nimic nu s-a schimbat din timpurile sovietice. Ministerul Afacerilor Interne... acum se fac careva încercări de reformare. Procuratura Generală... principiile de activitate au rămas tot aceleaşi. Şi mai mult ca atât, epoleţii ofiţerilor şi ai Armatei şi ai Ministerului de Interne sunt steaua cu opt colţuri, iar în Procuratura Generală a rămas steaua cu cinci colţuri.”

Europa Liberă: De pe timpul URSS.

Ghenadie Cosovan: „De pe timpul URSS-ului. Şi nu numai atât. Unele acte sunt din cele traduse pe timpurile Uniunii Sovietice, traduse în limba română. Numai am schimbat denumirile, le-am tradus din rusă în română. Dar reforme esenţiale nu au fost. Succesul reformelor va fi atunci când, indiferent de schimbarea guvernării, vom crea astfel de mecanisme, ca organele de drept să nu fie schimbate peste noapte.”

Europa Liberă: Să existe o continuitate.

Ghenadie Cosovan: „Să existe o continuitate. Prima persoană este persoană politică.”

Europa Liberă: Prima persoană din fruntea instituţiei de drept.

Ghenadie Cosovan: „Persoană politică, restul, începând cu viceminiştrii, sunt funcţionari profesionişti şi nu au tangenţă cu politicul. Sunt unele semnale că totuşi politicul influenţează organele de drept.”

Europa Liberă: Şi aceasta numai pe simplul motiv că există o coaliţie de guvernare formată din trei partide şi atunci fiecare are interesul său de partid, în primul rând?

Ghenadie Cosovan: „În istoria modernă a Republicii Moldova au fost procurori generali, vor fi mulţi procurori generali, au fost mulţi miniştri, vor fi mulţi miniştri. Şi chiar dacă acum procurorul Zubco va fi schimbat cu alt procuror general, eu cred că dacă nu vor fi schimbate principiile...”

Europa Liberă: Cine schimbă principiile, domnule Cosovan?

Ghenadie Cosovan: „Totuşi sper că Dumnezeu ne-a mai dat o şansă, Republicii Moldova să facem schimbările respective. Dacă nu, ne vom duce de-a dura. Va falimenta statul şi există pericolul transnistrizării Republicii Moldova.”
XS
SM
MD
LG