Linkuri accesibilitate

Chiar şi sărăcia pare să fi încremenit aici. Ea e mereu aceeaşi, şi în 1998, şi în 2005, şi în 2013. Nimic nou sub soare.Am aruncat deunăzi o privire peste rezultatele proaspătului sondaj de opinie al Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor. Reieşea din acel sondaj că tocmai 71% dintre cetăţenii chestionaţi consideră că în ţară lucrurile merg într-o direcţie greşită. Şi numai 17% sînt de părere că direcţia e bună. Unul dintre realizatorii sondajului a subliniat că o asemenea împărţire a opiniilor arată atitudinea preponderent negativă a cetăţenilor faţă de direcţia în care se mişcă ţara. Dacă mă gîndesc mai bine, precizarea asta era de prisos. Procentele sus-pomenite sînt mai mult decît grăitoare.

Sondaje asemănătoare au fost făcute şi anterior, şi îmi amintesc că de cele mai multe ori oamenii regretau direcţia greşită a ţării. Mai mereu ne lamentăm că direcţia e greşită şi mărturisesc, stimaţi ascultători, că mă cam nedumereşte faptul acesta. Şi asta pentru că umila mea persoană nu vede nici o direcţie în care s-ar mişca Republica Moldova. Eu am impresia, ani de zile, că Moldova stă pe loc, că nu se mişcă nicăieri.

Problemele invocate de cei chestionaţi – salariile şi pensiile mici, absenţa viitorului, creşterea endemică a preţurilor – sînt mai curînd indicii ale încremenirii, ale absenţei unei mişcări reale. Ar fi fost pesemne mai bine dacă ţara s-ar fi mişcat într-adevăr spre o anumită ţintă. Dar ea nu se mişcă, mişcarea e mai mult slogan clamoros, vorbărie sterilă.

Chiar şi sărăcia pare să fi încremenit aici. Ea e mereu aceeaşi, şi în 1998, şi în 2005, şi în 2013. Nimic nou sub soare.

Numai o colectivitate, unită de un scop, de o idee naţională, se poate mişca într-o direcţie, rea sau bună, europeană sau ceseistă. Aglomerarea de indivizi retraşi în propriile fortăreţe familiale nu se mişcă nicăieri. E un soi de mocirlă care anihilează orice mişcare spre undeva.

Eu iată la ce mă gîndesc, stimaţi ascultători. Chestia asta cu direcţia greşită mi se pare o proiecţie a felului în care sînt chestionaţi oamenii. Oare s-ar mai vorbi de o oarecare direcţie greşită, dacă întrebarea ar suna altfel? Bunăoara aşa: „credeţi că în Moldova lucrurile se mişcă în vreo direcţie sau stagnează?”
XS
SM
MD
LG