Linkuri accesibilitate

„Bunul Dumnezeu mi-a ales vocea, iar vocea mea alege partiturile care i se potrivesc”


Diana Damrau în rolul Philiine din opera „Mignon” la Grand Théâtre de Genève. (Foto: Iolanda Bădiliţă)
Diana Damrau în rolul Philiine din opera „Mignon” la Grand Théâtre de Genève. (Foto: Iolanda Bădiliţă)

Iolanda Bădiliță în dialog cu soprana Diana Damrau.


Am avut bucuria si onoarea sa o cunosc pe Diana Damrau la Grand Théâtre de Genève cand pregatea, cu cateva luni in urma, o premiera la „Mignon”, opera comica in trei acte a compozitorului Ambroise Thomas.

Diva Divina, cum o supranumeste presa internationala, avea sa joace o Philline incantatoare, si asta nu doar pentru ca personajul in sine este cuceritor, ci si pentru ca in pielea Phillinei Diana Damrau i-a transferat acesteia exuberanta, veselia si vocea unica a celei mai apreciate soprane de coloratura a momentului.

Philline (sub a carei rochie cu crinolina se ascundea o rotunjime de sarcină de luna a 8-a, caci Diana se afla in asteptarea celui de-al doilea prunc, venit intre timp pe lume) a imprastiat in sala un praf magic al unei voci de cristal, a dansat si a ras iar publicul a recompensat-o cu aplauze nesfarsite.



Insa publicul genevez nu este singurul ingenuncheat de fosta eleva a profesoarei Carmen Hanganu. La ora publicarii acestui interviu Diana joaca pe una dintre cele mai ravnite scene din lume, Metropolitan din New York, implinindu-si visul de a intra in pielea Violettei din „Traviata” de Verdi.

*

Europa Liberă: Dna Damrau, v-am vazut in „Barbierul din Sevilla”, in „Flautul fermecat” si in alte opere, si daca ar trebui sa aleg un cuvant care sa va descrie probabil ca as alege „bucurie”. Pareti optimista, vesela si pare ca scena va apartine. Ati ales dvs aceste partituri pozitive sau ele v-au ales pe Dvs. Altfel spus, vorbim aici de soarta?

Diana Damrau:
Ati nimerit-o cu toate! Sa spunem asa: bunul Dumnezeu mi-a ales vocea iar vocea mea alege partiturile care i se potrivesc, iar ca soprana de coloratura i se potrivesc aceste partituri pozitive cum sunt cele pe care le-ati enumerat. Majoritatea personajelor mele sunt tinere care au chef de viata, sunt jucause si se joaca cu cei din jur. Ma rog … In interpretarea mea Regina Noptii din „Flautul fermecat” face exceptie, dar majoritatea asa sunt.

Europa Liberă: Exista secrete pentru a deveni o mare soprana?

Iolanda Bădiliță și Diana Damrau
Iolanda Bădiliță și Diana Damrau
Diana Damrau: E nevoie de talent desi in timpurile pe care le traim nu e de ajuns sa ai o voce mare. Trebuie sa ai si talent dramatic, putere de munca, sa cunosti foarte bine limbile straine, sa arati bine, (da, este foarte important!) sa ai mare iubire pentru muzica si meserie, sa fii optimist - pentru ca este o meserie care nu decurge atat de usor cum s-ar crede- si sa ai dorinta de a invata. Nu este o meserie in care sa mearga sa fii lenes. Sigur, daca ai o super-voce poti canta numai Verdi, dar … Norocul joaca iar un rol important. Sunt multe talente care se nasc in tara gresita, in care nu exista conditii pentru a studia sau unde femeile nu pot profesa o astfel de meserie. Or, cand ai pregatire, ai alte sanse. Apoi daca ai agentul gresit, nu ai relatiile potrivite. Astazi este foarte dificil: teatrele se inchid, ni se ofera unora dintre noi angajamente pe luna iar uneori chiar si pe acela poti sa il pierzi. Am astfel de colege in Statele Unite. Noi avem aici in Germania, Austria, Elvetia sistemul acesta al ansamblurilor unde cat de cat ni se ofera pe o perioada mai lunga linistea ca sa poti lucra fara sa ne fie teama de concediere.

Europa Liberă: Sunteti casatorita, aveti deja un copil, al doilea este pe drum, totul pare foarte normal in viata Dvs. Cu toate acestea se spune ca nu sunteti o diva normala, caci divele traiesc aventuros, iar viata lor abunda in drame. Cu toate acestea sunteti supranumita Diva Divina.

Diana Damrau:
Trebuie sa te pastrezi cu picioarele pe pamant. Eu am nevoie de centrul universului meu. Eu stiu ca nu se invarte totul in jurul meu, ci mai degraba in jurul vocii mele. Mie nu imi place sa imi traiesc viata privata prin intermediul presei. Sa scrie presa cand ma casatoresc, cand divortez. Nu caut o astfel de notorietate. Desi, as zice ca uneori presa este cea care exagereaza. De pilda s-a scris ca intre Callas si Tebaldi era o mare dusmanie. Pentru ca apoi sa se afle ca nu era deloc asa. Totul a fost doar un business. Stiti eu sunt un om care iubeste linistea si intelegerea, vreau sa traiesc intr-o astfel de atmosfera si sa fac lucruri frumoase pe scena.

-----------

Diana Damrau este nascuta in oraselul bavarez Günzburg din Germania.

Si-a inceput studiul la Hochschule für Musik din Würzburg sub indrumarea fostei soprane romance Carmen Hanganu, care a si descoperit-o pe cand avea doar 12 ani. A avut numeroase angajamente cu numeroase opere din lume, de la Opera din Frankfurt, la Opera de Stat din Viena, Convent Garden, Londra si Metropolitan Opera din New York. Rolul care a consacrat-o este cel al Reginei Noptii din „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart, rol pe care l-a jucat peste tot in lume. Diana Damrau a fost prima soprana care a aparut in doua roluri simultan in „Flautul fermecat” (Pamina si Regina Noptii, intr-un spectacol la Metropolitan, New York) ceea ce i-a adus consacrarea mondiala.
XS
SM
MD
LG