Linkuri accesibilitate

În România are loc „un război instituţional civil” (România liberă)


Justiţia îşi pierde bruma de încredere câştigată la Bruxelles (Evenimentul zilei)

„Justiţia îşi pierde bruma de încredere câştigată la Bruxelles prin eforturile depuse în ultimii ani pentru reformarea sistemului judiciar românesc după standarde europene”, scrie Violeta Fotache in editorialul ziarului Evenimentul zilei. Ea avertizeaza ca Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justitie, care va fi dat publicităţii la sfârşitul acestei luni, va consemna negativ ultimele evoluţii din Romania. Raportul a fost anume amanat de catre Comisia Europeana, ca sa nu interfereze cu campania electorala pentru legislativele romanesti din decembrie anul trecut. Intre timp insa, justitia romaneasca a primit o puternica lovitura chiar din interior: o parte dintre magistrati au cazut prada citam ”oportuniştilor din rândurile breslei, iar pe de altă parte manipulărilor mediatice şi efectului de turmă”. Consecinta: membri ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt pe cale de a fi revocati din functii pentru ca asa au votat instantele din tara.

Intr-un articol din Romania libera, Ovidiu Pecican argumenteaza insa ca in Romania are loc mai mult decat un razboi pentru subordonarea justitiei, si anume, „un razboi institutional civil”, care ar fi inceput chiar pe vremea presedintelui Emil Constantinescu, adica in perioada 1996-2000. Atunci, spune autorul, ”venirea opoziţiei la putere a asmuţit împotriva Convenţiei Democratice şi a guvernelor ei tot ce se putea asmuţi: de la influenţa lui pesedistilor Viorel Hrebenciuc şi Octav Cozmâncă asupra organelor de conducere din teritoriu până la mineriada de la Costeşti, adevărat „marş asupra Romei" întreprins de liderii minerilor manipulaţi politic, cu complicităţi parlamentare ştiute sau intuite, prin anihilarea forţei legale a Ministerului de Interne condus de Gavril Dejeu” . Astazi, continua Ovidiu Pecican, ”poliţia şi jandarmeria, ba chiar şi serviciile secrete se dezvăluie profund subminate, interesate şi înfeudate de cei plătiţi pentru a le da forţa de execuţie” (am incheiat citatul). Convingerea comentatourlui este totusi ca in Romania vor invinge treptat fortele pro-europene, fie si numai pentru ca Europa nu poate tolera la infinit derapaje anti-democratice intr-un stat membru.

Mai presanta pare insa situatia noilor regulamente de functionare ale celor doua camere ale Parlamentului, pe care alesii se pregatesc sa le discute chiar maine in sesiune extraordinara. Rodica Ciobanu observa in gandul.info ca, din proiectele de regulament, lipseste o precizare-cheie: ce se va intampla cu parlamentarii anchetati penal sau chiar condamnati. Mandatele lor (si sunt 23 in actualul legislativ) ar trebui sa inceteze de drept si imediat, considera comentatoarea de la Gandul.
XS
SM
MD
LG