Linkuri accesibilitate

Guvernul și primenirea patriei


E normal să fii dezolat atunci cînd guvernul îţi spune că justiţia e coruptă...



Am răsfoit deunăzi o cărţulie curioasă. Titlul cărţuliei e măricel: 7 SOLUŢII PENTRU CREŞTEREA ECONOMICĂ ŞI REDUCEREA SĂRĂCIEI FORMULATE DE GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA. Adevărul e că în anii tranziţiei au mai existat şi alte strategii guvernamentale şi partinice de reducere a sărăciei şi de creştere economică şi numai Dumnezeu pesemne ştie cît de eficiente au fost ele. De aceea, nu avea de-a face cu o chestie insolită. Dar mi-am zis că e bine să văd ce vrea să realizeze guvernul pînă-n anul 2020.

Se doreşte, dacă am înţeles eu bine, făurirea unui adevărat Eldorado. Constatînd că „avem o justiţie coruptă, în care cetăţeanul şi antreprenorul nu au încredere”, guvernul îşi propune să avem de-a face, în 2020, cu o justiţie responsabilă şi incoruptibilă.

Constatînd că astăzi „mai toate drumurile naţionale sau locale sînt asemenea unor bolnavi care necesită de urgenţă reanimarea”, guvernul vrea să avem, în 2020, drumuri bune oriunde.

Constatînd că 8 tineri din 10 nu-şi găsesc un loc de muncă imediat după absolvirea instituţiei de învăţămînt, guvernul vrea studii relevante pentru carieră în 2020.

Constatînd că sîntem dependenţi aproape în totalitate de importul energiei, că un sfert din energia termică se pierde în reţele, că datoriile Termocomului au crescut de două ori din 2011, guvernul vrea să creeze, în 2020, un complex energetic competitiv şi eficient, care va asigura toţi consumatorii cu resurse energetice de calitate.

Constatînd că acum sîntem pe locul 123 în topul mondial al libertăţii economice, guvernul vrea reguli clare de joc pentru business în 2020.

Ce să zic? Scopurile executivului autohton sînt nobile, lăudabile, frumoase, fără doar şi poate. Trist e că punctul de plecare e cam dezolant. Căci e normal să fii dezolat atunci cînd guvernul, nu nişte colegi de breaslă cîrcotaşi, îţi spune că justiţia e coruptă, nu-i aşa? Iar pentru că situaţia actuală e deplorabilă, la fel de firesc e să fii circumspect în ceea ce priveşte rezultatele din 2020. Le putem oare face pe toate în numai 7 ani? Asta după ce am bîjbîit aiurea prin cotloanele tranziţiei mai mult de două decenii...
XS
SM
MD
LG