Linkuri accesibilitate

UE: sprijin timid Franței pentru intervenția în Mali


Lipsiți de un sistem militar comun, europenii sînt nevoiți să improvizeze pentru a împiedica apariția unei entități fundamentaliste islamice la porțile Europei.


De aproape o săptămâna Franța bombardează cu acordul guvernului din Mali pozițiile rebelilor islamiști din nordul țării. Parisul spune că vrea să împiedice crearea unui stat terorist în vestul Africii. NATO a aplaudat intervenția franceză, dar a spus că nu se va implica. Iar poziția partenerilor Franței din UE a fost discutată astăzi la Bruxelles de miniștri de externe. Relatează Dan Alexe.
După o săptămână de inacțiune și tăcere, cei 27 de miniștri de externe ai Uniunii Europene s-au reunit astăzi în regim de urgență la Bruxelles, anunțând un sprijin logistic și financiar Franței în operațiunile sale militare din Mali împotriva milițiilor islamiste care amenințau să transforme această fostă colonie franceză într-o nouă Somalie, sau într-un Afganistan african.
Deocamdată, nicio țară nu a promis o intervenție militară directă, cu trupe, alături de Franța, și asta cu toate că mulți cetățeni europeni se află prizonieri, în Algeria, ai unor islamiști ce au intrat in Algeria din Mali, atacând, ca represalii, o rafinărie a British Petroleum unde lucrau mulți străini.
Sprijinul țărilor UE va fi logistic, constând în transport, iar în cazul Belgiei în detașarea a două avioane de luptă. Franța rămâne însă singura țara care participă activ și care a trimis trupe la sol.
Europa a părut iarăși a fi luată pe nepregătite de un eveniment de o asemenea importanță, lasând să treacă o săptămână între intervenția franceză, care se sprijină pe un mandat al Națiunilor Unite, și reuniunea de astăzi.
Cu totul absentă a fost, de asemenea, Comisia Europeană, precum și șefa diplomației UE, Catherine Ashton, care a fost sever criticată marți în Parlamentul European pentru pasivitatea sa.
In afară de avioane de transport și o participare la costurile operațiunilor militare, miniștrii de externe au mai anunțat și trimiterea în Mali a unei misiuni de antrenare a trupelor locale, sub comanda unui ofițer francez. Misiunea, cu efective de 450 de oameni, dintre care jumătate vor fi instructori militari, era în realitate pregătită de multă vreme, iar miniștrii au decis doar accelerarea trimiterii ei pe teren.
In câteva zile, o echipă tehnică va ajunge deja la Bamako, în Mali, pentru a pregăti terenul. Experții critică însă aceste măsuri insuficiente și tardive. Armata din Mali e dezorganizată și în debandadă, iar regimul care era amenințat de islamiști nu este câtuși de puțin democratic și nu are o legitimitate autentică, nefiind rezultat din alegeri.
Cu toate astea, lipsiți de un sistem militar și de apărare comun și nebeneficiind in acest caz de sprijinul NATO, europenii sînt nevoiți să improvizeze măsuri concrete pentru a împiedica apariția unei entități fundamentaliste islamice în nordul Africii, altfel zis: la porțile Europei.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG