Linkuri accesibilitate

„Majoritatea în R. Moldova îşi doreşte integrarea europeană”


Eurodeputata Elena Băsescu cu Cristofor Aldea-Teodorovici
Eurodeputata Elena Băsescu cu Cristofor Aldea-Teodorovici

Elena Băsescu: „R. Moldova este subiect de interes maxim în plenul Parlamentului European”.


Valentina Ursu a vizitat zilele trecute sediul de la Strasbourg al Parlamentului European și a stat de vorbă cu unul din legislatorii români cei mai cunoscuți pentru luările de poziție în favoarea integrării europene a Moldovei: Elena Băsescu, fiica președintelui României. La 15 ianuarie, la sediul Parlamentului European din Strasbourg, a avut loc o manifestare culturală. Iniţiat de Elena Băsescu, evenimentul a reunit numeroşi tineri din Republica Moldova, printre care s-a aflat şi Cristofor Teodorovici - fiul regretaţilor artişti Doina şi Ion Aldea Teodorovici. Europarlamentara Elena Băsescu a rostit un discurs. Au participat mai mulţi deputati din Parlamentul European.



Elena Băsescu: „Am o legătură foarte strânsă cu Republica Moldova, pentru că suntem două state, un singur popor. Avem un trecut comun şi un viitor comun în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Cum se vede acest parcurs european al Republicii Moldova?

Elena Băsescu: „Aşa cum spune toată lumea, Republica Moldova este campionul Parteneriatului Estic, este povestea de succes a Parteneriatului Estic.”

Europa Liberă: Şi când ziceţi „istorie de succes”, la ce vă duce gândul, în primul rând?

Elena Băsescu: „În cadrul Parteneriatului Estic deocamdată Republica Moldova este singura ţară cu orientare. Ultimele alegeri au avut loc în Georgia anul trecut, o ţară din cadrul Parteneriatului Estic, unde la guvernare s-a întors „Georgia Dream”, o alianţă de orientare prorusească.”

Europa Liberă: E suficient doar să declari că opţiunea prioritară rămâne a fi integrarea europeană sau totuşi..?

Elena Băsescu: „Da, pentru că sunt ţări şi din cadrul Parteneriatului Estic, care nu-şi doresc neapărat o orientare proeuropeană şi de care Uniunea Europeană trage cu forţa. Republica Moldova chiar îşi doreşte integrarea în Uniunea Europeană şi face paşi în acest sens.”

Europa Liberă: Paşii cum sunt văzuţi? Reformele zic unii că trenează.

Elena Băsescu: „Reformele sunt lăudate. Pot să vă spun că reformele pe care le întreprinde guvernul de la Chişinău sunt lăudate la Bruxelles, sunt lăudate de comisarul Fule, sunt lăudate de preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso. Şi dacă sunt lăudate de dânşii aceste reforme, înseamnă că administraţia chiar face un lucru foarte bun. Mai sunt probleme ca lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii, dar sunt probleme care se vor rezolva.”

Europa Liberă: O Moldovă pe calea eurointegrării cu sau fără Transnistria?

Elena Băsescu: „Aşa cum am afirmat, atâta timp cât conflictul de la porţile Uniunii Europene nu va fi soluţionat, acest lucru va ţine, probabil, Republica Moldova departe de Uniunea Europeană. Preferabil ar fi – şi aceasta ne dorim toţii – soluţionarea conflictului transnistrean. Probabil că fără soluţionarea acestui conflict Republica Moldova nu va putea intra în Uniunea Europeană, aşa cum ne dorim cu toţii. Şi, din păcate, negocierile în formatul „5+2” nu avansează aşa cum speram cu toţii.”

Valentina Ursu la Strasbourg
Valentina Ursu la Strasbourg
Europa Liberă: În calitate de europarlamentar, să ne spuneţi: Moldova ar avea nevoie mai mult de UE sau Bruxelles-ul de Republica Moldova?

Elena Băsescu: „Cred că şi Moldova şi Bruxelles-ul ar avea.”

Europa Liberă: Ce ar avea de câştigat şi unii, şi alţii?

Elena Băsescu: „Nu aş şti neapărat să detaliez acuma. Dar vreau să spun pentru noi, ca români, limba pe care o vorbiţi dumneavoastră în Republica Moldova este limba oficială a Uniunii Europene. Noi ne dorim foarte mult să ne unim cu Republica Moldova, dar în Uniunea Europeană. Şi de aceasta pentru noi, românii, ar fi un mare avantaj integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pentru că ne-am întâlni cu fraţii noştri de peste Prut.”

Europa Liberă: Pe cât de mult contează pentru UE relaţia bună dintre Chişinău şi Bucureşti?

Elena Băsescu: „Contează foarte mult pentru că România şi, cel puţin, guvernul Emil Boc şi Ungureanu au sprijinit întotdeauna foarte mult guvernul de la Chişinău, întotdeauna, dar şi preşedintele României în procesul de acordare a cetăţeniei. În mandatul preşedintelui Traian Băsescu s-a trecut de la politica Podului de Flori la o politică mult mai pragmatică pe proiecte comune şi proiecte concrete.”

Europa Liberă: Am reţinut un gând care-l exprima cineva că, de când ar fi venit Alianţa pentru Integrare Europeană la putere, despre Moldova nu se discută doar în culise…

Elena Băsescu: „Se vorbeşte în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European. Republica Moldova este luată în calcul ca subiect de interes maxim în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Republica Moldova contează.”

Europa Liberă: Aceasta încurajează, să zic, cetăţenii şi statul Republica Moldova, iar pe de altă parte, şi vocile de la Chişinău sunt împărţite. De ce se zbate Moldova între Est şi Vest?

Elena Băsescu: „Pentru aceasta, probabil, că n-au explicaţie nici cetăţenii Republicii Moldova. Ştiu că societatea este divizată. Mai mult de jumătate îşi doreşte integrarea europeană, cealaltă jumătate îşi doreşte întoarcerea la comunism, probabil.”

Europa Liberă: Îşi doreşte integrarea în spaţiul euroasiatic.

Elena Băsescu: „În spaţiul euroasiatic, îşi doreşte întoarcerea la Mama-Rusie, dar contează majoritatea. Iar majoritatea a decis deocamdată în Republica Moldova că îşi doreşte integrarea europeană.”

Europa Liberă: Avantajele unei eventuale aderări care ar fi pentru stat şi cetăţeni?

Elena Băsescu: „În primul rând, stabilitate. Şi aceasta contează foarte mult. Stabilitate. Alinierea legislaţiei la legislaţia europeană, care este un avantaj pentru populaţie. Fonduri europene. Sunt foarte multe avantaje. Toată lumea se luptă să aibă răbdare, să înţeleagă măsurile pe care le ia administraţia de la Chişinău, chiar dacă de foarte multe ori nu sunt cele mai bune pentru cetăţeanul de rând, dar cu siguranţă…”

Europa Liberă: Sunt dureroase azi şi bune mâine.

Elena Băsescu: „Sunt dureroase şi bune pentru viitor, cu siguranţă. Să aibă răbdare şi să aibă încredere că se acţionează în beneficiul lor şi pentru viitorul lor.”

Europa Liberă: Când veniţi la Chişinău, vedeţi Moldova ca un potenţial candidat, aspirant la UE?

Elena Băsescu: „Eu văd cum… Eu văd cum se schimbă Chişinăul, de fiecare dată când mă întorc în Republica Moldova. Şi vin destul de des, şi mi se pare că ceva este îmbunătăţit, că arată şi mai bine. Aceasta se datorează, cu siguranţă, şi primarului Dorin Chirtoacă, un tânăr foarte ambiţios.”
XS
SM
MD
LG