Linkuri accesibilitate

Programa şcolară trebuie să fie dictată de stat nu de biserică


Boris Volosatîi: „tot ce este cu exces poate să aducă nu rezultate scontate, ci invers, o reacţie atât de dură ca să fie interzise definitiv”.


Biserica baptistă „Buna Vestire” afirmă că programele scolare, in special cele de anatomie, biologie, sunt bazate pe teoria darwinistă a evoluționismului, pe care ei o consideră neadevărată. Biserica isi va expune acest punct de vedere zilele următoare la o conferinta de presa pe care a anuntat-o deja. Liliana Barbăroşie a stat de vorbă cu Boris Volosatîi, directorul liceului Gheorghe Asachi din Chişinău încercînd să anticipeze cîteva reacţii la poziția bisericii amintite.

Boris Volosatîi: „Mi se pare absolut ideal să existe. Este o discuţie veşnică între poziţii, curente filosofice diferite, dintre materialism şi idealism, din antichitate şi până astăzi. Nu văd aici nici un motiv de deranj pentru că această teorie a lui Darwin chiar de la începuturile sale, când a apărut la sfârşitul secolului 19, demonstra o lipsă de credibilitate până la sfârşit. Dar materialiştii au luat-o ca bază, ea a fost pe drapelele revoluţiilor burgheze adusă în şcoală, în societate. Biserica nu a insistat chiar şi acolo unde se putea. Dar, deoarece republicile burgheze au declarat biserica aparte de stat, nici nu a mai putut influenţa asupra situaţiei conţinuturilor şcolare. O atare poziţie are dreptul la existenţă. Iar în şcoală statul decide care materie şi care teorii să se pună în baza studierii anumitor materii de curs şcolar.”

Europa Liberă: Dar spuneți-mi, dacă admitem ca acest cult va reuşi să exercite presiunile de rigoare şi să-şi impună punctul de vedere, vă puteţi imagina ce urmări ar putea exista? De pe poziţia unui manager şcolar, ce efecte asupra şcolii ar putea avea?

Boris Volosatîi: „Eu niciodată nu am fost împotriva bisericii. Mai mult ca atât sunt coastă-n coastă cu biserica Sfânta Teodora de la Sihla, suntem o gospodărie, un corp întreg, dar nu ne băgăm în treburile unul altuia. Din experienţă ştiu că se pot organiza în zilele de sâmbătă şi duminică şcoli duminicale unde să se facă teologie. Dar încă o dată spun că sunt reprezentant al statului, sunt director de o instituţie de învăţământ şi cred că programul şcolar trebuie să fie dictat nu de interesele unor sau altor grupuri, ci de stat.

Statul este în drept să determine conţinuturile programului şcolar, curiculei şcolare, numai atunci va fi regulă. Or, această şi este democraţie, dreptul să existe aşa o poziţie, dreptul la discuţie, dar nu dictat, nu sucire de mâini, pentru că noi nu am uitat altă situaţie, când statul poate fi mai puţin democratic, să interzică în general activitatea unor organizaţii de aşa natură, numindu-le extremiste, fasciste ş.a.m.d.

Noi am trecut prin epoci când era un singur partid, era o singură idee, restul toate erau interzise. Şi aceste biserici, aceste poziţii trebuie să-şi dea seama că tot ce este cu exces poate să aducă nu rezultate scontate, ci invers, o reacţie atât de dură ca să fie interzise definitiv. Şi nu vorbesc acum doar despre Republica Moldova, ci în genere vorbesc de tot ce se întâmplă în spaţiul democratic sau mai puţin democratic a societăţii civilizaţiei contemporane.”

Europa Liberă: Din nou de pe poziţia unui manager şcolar vreau să vă întreb, împărtășiți punctul de vedere al acestui cult, că e prea mult evoluţionism în programa şcolară? Există acest exces şi ce materii sunt vizate?

Boris Volosatîi: „Aici cred că este vorba de anatomie, biologie, da materialism poate e mai mult decât idealism. Dar încă o dată vă spun acesta este un rezultat al unei activităţi a dezvoltării societăţii umane şi a democraţiei pe parcursul evoluţiei din perioada burgheză, adică de două, trei, de patru secole e vorba. Nu e vorba de un curent religios care astăzi pune problema revenirii la o altă situaţie. Eu chiar nu cred că aşa e bine să te poziţionezi.

Sunt conferinţe ştiinţifice, sunt zone unde se discută şi în care mai uşor, mai lesne poţi să pătrunzi şi în spaţiul conţinuturilor şcolare, nu în stradă, nu prin proteste, nu prin declaraţii. Or, tot ce se numeşte declaraţie şi se fac aşa gălăgii, de fapt, nu este dorinţa de a găsi adevărul. Aceasta este de fapt dorinţa de a se impune cuiva, de a demonstra că există şi se cheltuiesc nişte bani. Dacă ei sunt într-adevăr credincioşi, să creadă în aceea că tot ce există astăzi este o creaţiune a lui Dumnezeu şi chiar această poziţie, poate mai puţin creativă, ci evoluţionistă care se predă în şcoală este tot o perioadă de dezvoltare a genului uman, a societăţii umane, a culturii, civilizaţiei contemporane şi trebuie picătură cu picătură aşa cum agheasma, cum nafura se dă în biserică, iată aşa să se educe copiii, dacă ei vor acest lucru.”
XS
SM
MD
LG