Linkuri accesibilitate

Ambasadorul britanic recită din Mihai Eminescu (Hotnews)


Tabloidizarea presei din România (A.Plesu/Adevărul)


Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a tinut sa omagieze figura poetului Mihai Eminescu postand pe internet un videoclip in care recita, in romaneste, poemul Revedere. Site-ul Hotnews anunta initiativa si pune linkul la dispozitia cititorilor sai.

In presa scrisa, ziua culturii nationale si evocarea poetului national au mai degraba ton de ingropaciune. Paul Rogojinaru, de la Jurnalul National, verifica printre pensionarii unui bloc bucurestean cine cate versuri eminesciene mai stie, ca sa-si verifice concluzia ca numai cei varstnici au facut carte la scoala. Despre cei tineri, autorul relateaza indignat cum a raspuns un elev de gimnaziu solicitarii profesorului de romana de a formula o propozitie cu Eminescu. El a scris: „Eminescu taie lemne”.

Ziarul Adevarul preia o consemnare pe blog a scriitorului Alex Stefanescu. Criticul isi relateaza experienta de a deschide cateva manuale de limba romana la capitolul Eminescu. In poezia Floare albastra, copiilor li se cerea sa indentifice „actanţii în această reprezentare epico-dramatică a erosului”, sa stabileasca „diegeza poemului” şi sa gaseasca „arhaismele şi neologismele instrumentate de poet”. In alt manual, sonetul Afara-i toamna are parte de urmatorul comentariu al profesorului-autor: „Strofa a doua se dovedeşte astfel a fi un macrohiperbat, care conţine tmeze şi hiperbaturi puse în abis. (...) Enunţiatorul textului îşi afirmă «preferinţa» pentru «ordinea inversată» din strofa a doua, care manifestă moduri verbale ale ipoteticului.”

In aceste conditii, nu mai trebuie sa surprinda ca editia de astazi a ziarului Evenimentul zilei aminteste aniversarea nasterii poetului national citand copios dintr-o proza erotică. Desigur, neinclusa in programa scolara.

Andrei Plesu scrie in Adevarul despre tabloidizarea presei din Romania. El considera ca „fenomenul este simptomul unei primejdioase degradări sociale, morale şi intelectuale. Bunul gust şi buna cuviinţă sunt în comă”, spune Plesu, adaugand ca „de o bună bucată de vreme, pe toate canalele televizuale, se trăieşte din dejecţie”.

Presa nu face insa decat sa se puna in acord cu atmosfera generala. Sorin Ionita remarca in Evenimentul zilei ca e deja greu sa tii pasul cu ritmul „călcatul în străchini al guvernului Ponta, care bate record după record”. Dupa anuntul ca spitalele private nu vor mai putea incheia contracte cu Casa nationala de Asigurari de Sanatate, a venit cel cu armata, care ar urma sa detaseze oameni la fisc ca sa combata evaziunea fiscala, precum si cel despre introducerea impozitului forfetar pe profit. Clasa pregatitoare se muta cand la scoala, cand la gradinita. Pensiile cand se maresc, cand nu, TVA-ul la paine ba ramane la fel, ba scade la 9% s.a.m.d.

In timp ce pe forumul publicatiei gandul.info, un cititor se intreaba daca cumva s-a declansat un concurs cu prosti la Palatul Victoria, un comentator de la ziare.com estimeaza ca apropiata eliberare din penitenciar a fostului premier Adrian Nastase, condamnat pentru coruptie, va fi primita cu surle si trambite.
XS
SM
MD
LG