Linkuri accesibilitate

În ciuda strategiilor oficiale şi raţiunilor fiscale, Kremlinul cultivă populismul şi xenofobia.

Când vine vorba de politica faţă de forţa de muncă străină, autorităţile ruse nu reuşesc că ţină echilibrul între o strategie fiscală raţională şi naţionalism: pe de o parte, ar vrea să legalizeze milioane de emigranţi, pentru a colecta mai multe taxe. Pe de altă parte, cedează în faţa resentimentelor unui electorat, care şi din motive economice, devine din ce în ce mai xenofob. Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondentului Europei Libere de la Moscova, Tom Balmforth:

Numai 2 milioane de străini, majoritatea cetăţeni ai fostei Uniunii Sovietice, care lucrează în Rusia sunt acolo legal. Numărul imigranţilor este însă estimat de la zece, până la 12 milioane.

„An de an devine mai greu să găseşti de lucru”, declară Europei Libere Beh Takhirov, un tânăr de 33 de ani din Uzbekistan. Dar cel mai greu este să obţii actele pentru a-ţi legalizarea şederea în Rusia”, mai declară Takhirov.

De multe ori, salariile nu sunt plătite la timp. Pentru a găsi în zilele acestea de lucru trebuie plătite sume exorbitante, iar în lipsa actelor ruseşti, - mai povesteşte Takhirov, - eşti mereu în pericolul de a fi reţinut de poliţie. Pe care trebuie să o mituieşti.

Politica Rusiei, când vine vorba de muncitori străini, este contradictorie: pe de o parte, autorităţile ar vrea să strângă impozite de la cât mai mulţi, dar xenofobia este în creştere, între ruşi, pe fundalul crizei financiare.

Vasili Kravtsov, de la Centrul „Secolul 21 pentru imigranţi” de la Moscova crede că situaţia va deveni din ce în ce mai complicată, deşi oficial politica administraţiei de la Kremlin este de deschidere. Poate numai pentru mari actori, cum este Gerard Depardieu.

Kravtsov este unul din autorii unei strategii privind muncitorii străini, care explică avantajele pentru economia rusă, dar şi problemele care ar putea să apară, dacă migraţia este oprită sau obstrucţionată. Tot Vasili Kravtsov remarcă faptul că, în pofida acestei strategii, nu este mai uşor să-ţi legalizezi şederea în Rusia sau să fii integrat. În ultimă instanţă, crede el, nimic nu s-a schimbat în bine.

Iar preşedintele Vladimir Putin pare decis să dea curs sentimentelor xenofode din societate. Anul trecut, în campania pentru prezidenţiale, a promis că va lupta împotriva migraţiei ilegale şi va înăspri măsurile împotriva muncii la negru. Mai ales dacă este vorba de străini.

Mai mult, în decembrie, în discursul asupra stării naţiunii, Putin a declarat că străinii nu vor mai putea intra în Rusia decât cu paşaport, nu cu buletin.

Un sondaj făcut de Centrul independent Levada, în noiembrie, arată că 65 la sută din ruşi vor mai puţin străini în ţară, iar 73 la sută sunt de acord ca cei aflaţi ilegal în Rusia să fie expulzaţi.
XS
SM
MD
LG