Linkuri accesibilitate

Bulgaria: succese și probleme cu absorbția fondurilor europene


200 de milioane de euro nu vor ajunge la agricultori din cauza întîrzierii procedurale.


Din cauza, în primul rând, a unor întârzieri procedurale, dar și a lipsei de interes fața de o serie de măsuri din programul de dezvoltare a regiunilor rurale Bulgaria a pierdut prima suma importantă din programele operaționale ale Uniunii europene. 200 de milioane de euro nu vor ajunge la agricultorii, recunoaște ministrul însărcinat cu gestionarea fondurilor europene, Tomislav Doncev. Urmările se vor face simțite și în perioada 2014-2020 pentru că orice reducere în perioada precedentă reflectă asupră mărimii subvenționării.

Sunt probleme grave cu realizarea programelor agroecologice. Fermierii întămpină greutăți cu elaborarea de proiecte în acest sector nou.

2013 se conturează cu probleme la programul „Mediu” unde pierderile vor putea depăși 300 de milioane de euro. Nivelul de absorbție este foarte mic și la programul „Dezvoltarea resurselor umane”.

În perioada 2007-2012 Bulgaria a primit din fondurile Uniunii 1,23 de miliarde euro destinate agriculturii. Numai în decembrie anul trecut au fost plătite beneficiarilor 293 de milioane de euro. Au fost aprobate 26000 de proiecte, cea ce reprezintă un succes în comparație cu blocajele de fonduri în perioada guvernării foștilor comuniști.

Cea mai buna apare realizarea în cadrul programului „Transport” – copilul îndragit al primului ministru Boiko Borisov. În ajunul alegerilor parlamentare din luna iulie 2013 vor fi inaugurate 5 tronsoane noi cu care vor fi încheiate autostrăzile Sofia-Burgas și Sofia-frontiera cu Turcia și vor fi adăugate câteva zeci de kilometri la cele în direcția Greciei și Sofia-Varna. Cu bani europeni cu o viteză de 6 kilometri pe an se extinde metroul din Sofia.

Tomislav Doncev apreciază că Bulgaria poate spera să primească din Uniunea Europeană circă 8 miliarde euro pentru perioada 2014-2020.
Previous Next

XS
SM
MD
LG