Linkuri accesibilitate

Ecourile întâmplării din Pădurea Domnească


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: Dacă acest caz nu va fi investigat astfel încât cei vinovaţi să fie pedepsiţi, eu cred că Alianţa pentru Integrare Europeană riscă să piardă puterea la următoarele alegeri.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Dirk Schuebel a îndemnat, joi, demnitarii care au participat la vânătoarea din Pădurea Domnească să se autosuspende din structurile de drept pe perioada anchetei. Diplomatul i-a vorbit într-un interviu la Europa Liberă Valentinei Ursu în contextul reformelor în justiție pe care Uniunea Europeană le așteaptă din partea Moldovei anul acesta. Vasile Botnaru a discutat despre poziția ambasadorului cu analistul de la Chișinău Igor Boțan, de la Asociația pentru Democrație Participativă, ADEPT:

Igor Boţan: „Ecourile întâmplării din Pădurea Domnească au ajuns peste hotarele Republicii Moldova. Am văzut reacţii în presa internaţională, iar aici, în Republica Moldova, am văzut reacţia domnului Dirk Schuebel, care este reprezentantul Comisiei Europene aici, la Chişinău, şi a ambasadorului Statelor Unite, cu sugestii foarte, foarte clare. Eu înţeleg mesajul domnului Dirk Schuebel că de investigarea acestui caz depinde soarta Acordului privind regimul liberalizat de vize. Şi această declaraţie a domnului Schuebel se înscrie perfect în rezultatele conferinţei „Republica Moldova-Uniunea Europeană” care a avut loc, la sfârşitul lunii octombrie, la Berlin. Înalţi demnitari germani atunci au transmis un mesaj autorităţilor moldovene. Ei spuneau foarte clar: doar 10% din deputaţii germani se interesează, în general, de situaţia din regiunea în care se află şi Republica Moldova. Chişinăul trebuie să producă evenimente pozitive, pentru ca cei care susţin Republica Moldova la Berlin, Paris, Londra, în alte capitale, să poată convinge colegii lor, care sunt sceptici, pentru a putea promova interesele Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Bine, deputaţii din Bundestag nu ştiu ce se întâmplă în Moldova, dar Dirk Schuebel, care a mai stat în Est, oare chiar nu-şi imaginează că aici, în spaţiul postsovetic, una se vorbeşte şi alta se fumează?

Igor Boţan: „Cu certitudine, şi Dirk Schuebel, şi alţi diplomaţi europeni, şi americani cunosc foarte bine ce se întâmplă în Republica Moldova. Totuşi ei au susţinut ceea ce numim astăzi povestea de succes, parcursul Republicii Moldova în cadrul procesului de integrare europeană. Datorită lor, Chişinăul a fost vizitat şi de Joe Biden, şi de Angela Merkel, şi de domnul Barroso. Şi acum, după această întâmplare, care a pus în evidenţă că instituţiile statului nu pot coopera între ele, nu pot activa de o manieră coerentă, iată că toate reformele despre care s-a vorbit în termeni pozitivi despre Republica Moldova, sunt puse acum sub semnul întrebării.”

Europa Liberă: Şi Schuebel vrea peste noapte să se schimbe situaţia?

Igor Boţan: „Domnul Schuebel a făcut o sugestie ca investigaţia acestui caz să fie efectuată astfel, încât să nu existe ulterior niciun fel de semne de întrebare, lucru practic imposibil în Republica Moldova. Deci este mai degrabă problema noastră, a cetăţenilor Republicii Moldova, şi a autorităţilor moldovene. Noi înţelegem că Alianţa pentru Integrare Europeană are acum nevoie de o purificare, de un catharsis, dacă îi putem spune aşa. Şi acum este momentul de răscruce. Dacă acest caz nu va fi investigat astfel încât cei vinovaţi să fie pedepsiţi, iar cei care au greşit, fie şi din punct de vedere moral, să-şi dea demisia, eu cred că Alianţa pentru Integrare Europeană riscă să piardă şi puterea la următoarele alegeri, care or fi ele, ordinare sau extraordinare, şi să submineze dramatic parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova, lucru care este foarte, foarte periculos.”

Europa Liberă: Multă lume, care urmăreşte acest spectacol, implicându-se sau desolidarizându-se, se teme că această ocazie va fi folosită pentru o rocadă ordinară: o partidă perdantă să fie înlocuită de o gaşcă de câştigători, care, Doamne, fereşte, la o întâmplare similară, va acţiona exact la fel.

Igor Boţan: „Acum Alianţa pentru Integrare Europeană trebuie să răspundă la întrebările la care nu a putut răspunde în cei 3 ani de zile: depolitizarea instituţiilor de ocrotire a normelor de drept. Acum este tocmai cazul.”

Europa Liberă: Spuneţi că Alianţa ar trebui cu mâinile lor să rupă în bucăţele acordul de constituire a Alianţei, mai cu seamă anexa unde scrie despre partajarea funcţiilor?

Igor Boţan: „Acum este momentul potrivit să se întoarcă la acele clauze şi, în special, la hotărârea Curţii Constituţionale din 21 decembrie 2010, când Curtea a adoptat o decizie potrivit căreia conducătorii anumitor instituţii publice sunt persoane cu funcţii de interes public deosebit. Deci aceste funcţii nu trebuie în niciun caz să fie politizate. Alianţa pentru Integrare Europeană înţelege: sondajele de opinie arată că nu are credibilitate această Alianţă, nu au credibilitate instituţiile publice din Republica Moldova. Acest scandal adânceşte şi mai mult această neîncredere a cetăţenilor. Deci este momentul potrivit pentru a se autosalva. Cred că simţul acesta de autoconservare a elementelor Alianţei trebuie să prevaleze asupra încăpăţânării şi asupra intereselor foarte, foarte înguste personale şi de partid.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG