Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


Liderii Alianței pentru Integrare Europeană vor discuta astăzi la Chișinău scandalul provocat de tăinuirea morții omului de afaceri Sorin Paciu, împușcat la o vânătoare la care participau șefii justiției moldovenești. Săptămâna trecută mai mulți deputați au spus că este necesară organizarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului pentru discutarea felului cum s-au comportat instituțiile statului în urma incidentului.

Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, urmează să dea astăzi explicații despre felul cum va fi repartizată anul acesta asistența financiară pentru fermieri.

Centrul de analiză și prevenire a corupției, o organizație neguvernamentală, va prezenta rezultatele monitorizării parțiale a convorbirilor telefonice în structurile de stat pentru combaterea corupției.

Asociația Promo-Lex promite informații noi despre ceea ce consideră un nou caz de persecuție politică în Transnistria. Conferința de presă se intitulează: „Alexandru Coliban, un nou deținut politic la Tiraspol”.

Parlamentul European se reunește de astăzi până joi în ședință plenară la Strasbourg, așa cum face cam o dată pe lună. Pe agendă se află printre altele o posibil agitată dezbatere despre viitorul UE într-o vreme când criza economică exacerbează tensiunile dintre unele țări membre.

În Tunisia sunt programate pentru astăzi manifestări cu ocazia celei de-a doua aniversări a alungării de la putere a președintelui Zine El Abidine Ben Ali la începutul procesului de reforme numit de unii „primăvara arabă”.

În capitala Cubei, Havana, se reiau negocierile dintre guvernul Columbiei și gherilele marxiste columbiene FARC. Discuțiile ar putea pune capăt unui conflict intern care durează de aproape 50 de ani.

Ministrul apărării din Statele Unite, Leon Panetta, face o vizită de două zile în țara membră în NATO, Portugalia. Vizita la Lisabona este un fel de rămas-bun adresat aliaților europeni de Panetta, care va fi înlocuit pentru al doilea mandat al președintelui Barack Obama de Chuck Hagel.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG