Linkuri accesibilitate

Rasism pe față în România


Autorităților nu le pasă.



Mai multe organizatii din România condamnă gruparea Nationaliștii Autonomi Timișoara, care a anuntat ca ofera 300 de lei fiecarei femei rome care dovedeste cu un act medical ca fost sterilizata in 2013.

Presedintele Consiliului National pentru Combarerea Discriminarii din România, Csaba Asztalos ne-a spus ca a trimis catre Inspectoratul General al Politiei o adresă pentru identificarea celor care au publicat anuntul pe site-ul Nationalistii Autonomi Timisoara (NAT).

Acestia ofereau 300 de lei pentru fiecare femeie romă care ar fi prezentat dovada medicala ca a fost sterilizata. Totul pleaca de la prejudecata ca romii au prea multi copii si nu se ocupa de educatia lor.

Stereotipurile legate de romi, considerati cersetori, lenesi si hoti sint popularizate in exces, in asa fel incit nu este exclus riscul unei miscari impotriva acestei etnii, dupa modelul Jobbik, partidului de extrema dreapta din Ungaria, care la ultimele alegeri a cistigat peste 16 la suta din voturi.

Sterilizarea pe criterii etnice aminteste de edictele naziste si este o idee promovata in continuare in lumea virtuala, pe fondul nepasarii liderilor politici din România si al lipsei de reactie din partea institutiilor menite sa puna in aplicare legea.

Autoritatile nu stiu cine sint cei care au dat anuntul, iar site-ul organizatiei de Timis a fost sters intre timp. Anuntul a ramas insa pe site-urile Nationalistilor Autonomi din Dâmbovița, din Hunedoara, dar si pe alte bloguri care fie evoca nostalgic Mișcarea Legionară, fie promoveaza atitudini neonaziste.

Politia autohtona se mobilizeaza greu atunci cind este vorba despre fapte virtuale si este oricum prea putin sensibila la ceea ce li se intimpla romilor.

Mai multe organizatii ale romilor, dar si Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania au condamnat cu vehementa manifestarile Nationalistilor Autonomi si considera ca sterilizarea femeilor rome este un atentat grav la valorile fundamentale ale democratiei.

Mergind pe urmele blogurilor si site-urilor, chiar si a celor sterse, politistii ar putea sa-i identifice pe tinerii neo-naziști care mizeaza pe rasism, mai ales ca miscarea a pornit din Timisoara, un oras in care este foarte activa si Noua Dreapta, o organizatie ortodoxista, care ii vineaza pe homosexuali.

Nationalistii Autonomi ar fi potrivit descrierilor de pe blogurile proprii „o grupare radical-politica a tineretului”, cu un program care cuprinde „unificarea României dupa modelul german”, rezolvarea urgenta a problemei romilor, “conservarea genotipului rasial, al patrimoniului genetic mostenit de la stramosi”, “desfiintarea cultului vinovatie legat de holocaust-ul care a avut loc in Transnistira”, dar si „eliminarea capitalismului” si inlocuirea acestuia prin „natioanal socialism”.

Odata cu acest scandal prin care un site neonazist ofera bani pentru sterilizarea femierilor rome (re)apar citeva probleme pe care politicienii români nu le-au luat niciodata in serios: accentuarea discriminarii romilor, recrudescența miscarilor extremiste, ineficienta institutiilor statului in monitorizarea gruăurilor radicale, inclusiv in ceea ce priveste activitatea lor virtuala.
XS
SM
MD
LG