Linkuri accesibilitate

Numele lui Valeriu Zubco nu figurează în dosarul morții lui Sorin Paciu


Noi date despre dosarul vânătorii din Pădurea Domnească.



De cinci zile în Moldova nu se vorbește de altceva decât de vânătoarea de la 23 decembrie din Pădurea Domnească, unde a fost împușcat mortal omul de afaceri de 34 de ani Sorin Paciu. Incidentul a fost făcut public la 6 ianuarie de Sergiu Mocanu, care a spus că autorul omorului ar fi fost procurorul-general Valeriu Zubco. Acuzația a fost respinsă în aceeași zi de Procuratura Generală, iar după alte două zile de însuși Zubco. El nu a spus însă dacă a fost sau nu la vânătoare. Între timp s-a aflat cu siguranță că a fost, iar premierul Vlad Filat și alții i-au sugerat să-și dea demisia. Corespondenta noastră Alla Ceapai a aflat însă că nici acum numele lui Zubco nu figurează în dosarul morții lui Paciu.

Procurorul general Valeriu Zubco, care continuă să se afle în concediu, nu figurează ca martor în dosarul morţii lui Paciu, a declarat Europei Libere procurorul de Făleşti Ghenadie Guriţanu. Numele procurorului general nu se regăseşte pe lista participanţilor la vânătoarea de la Pădurea Domnească anexată la dosarul penal. Şi asta pentru că Valeriu Zubco nu s-a aflat între vânătorii prezenți la locul incidentului, a precizat Ghenadie Guriţanu:

„Lista persoanelor, adică vânătorilor care au fost în grupul de vânători în care a fost incidentul este ridicată şi anexată ca corp delict. Domnul Zubco nu este în lista care este anexată ca corp delict. Acolo sunt două liste în care vânătorii au fost împărţiţi în două grupe.”

L-am întrebat pe Ghendadie Gurițanu dacă numele judecătorului Creţu, judecătorul se află pe lista anexată la dosar.

„Nu vă pot spune, este corp delict şi nu-l pot face public. Acesta este probă la dosar.”

Procurorul de Făleşti spune că a văzut lista tuturor vânătorilor şi că printre aceştia nu sunt alţi funcţionari de rang înalt. Astfel, procurorul a răspuns la presupunerea lansată de premierul Filat că la vânătoare ar fi participat şi alţi înalţi funcţionari.

Potrivit procurorului lista detaliată a vânătorilor va fi făcută publică doar după încheierea urmăririi penale. Până atunci, nici primul ministru, nici alt demnitar nu pot solicita informaţii despre participanţii la vânătoare, spune Ghenadie Guriţanu.

Deocamdată nu este limpede dacă poliţia a fost anunţată chiar în ziua de 23 decembrie când s-a produs incidentul tragic de la Făleşti. Comisarul de la Făleşti spune că nu i s-a adus la cunoştinţă despre acest caz. Ca să limpezească acest lucru ministerul de interne a început o anchetă, spune viceministrul de interne Ion Bodrug:

„Noi avem iniţiată anchetă de serviciu internă pentru a stabili toate circumstanţele dacă o fost poliţia anunţată de către spital, de către instituţia medicală despre acest fapt. Noi lucrăm asupra constatării faptelor despre informarea sau nu a poliţiei, dar nu facem investigaţia asupra omorului domnului Sorin Paciu. Toate materialele care sunt pe marginea acestui omor se află în procuratură sunt anexate la cauza penală care este gestionată în exclusivitate numai de procuratură. Noi nu putem face imixiune asupra activităţii Procuraturii.”

Pe de altă parte, viceministrul sănătăţii Gheorghe Ţurcanu spune că directorul spitalului de la Făleşti, a anunţat poliţia şi procuratura chiar în momentul internării lui Sorin Paciu. Viceministrul Sănătăţii a aflat despre incident chiar în ziua în care acesta a avut loc, dar nu ştia detalii despre vânătoarea în timpul căreia a fost rănită victima:

„Atunci am fost contactat şi de alte personalităţi care au venit cu propunerea ca pacientul să fie transferat la Chişinău. Şi noi am spus că nu este posibil, starea pacientului nu permite, că este o hemoragie foarte gravă şi va fi operat la Făleşti. Noi o să facem o investigaţie suplimentară, pentru că nu am ştiut cine a participat. Clar ca dacă am fi ştiut că participă personalităţi noi informam Guvernul, dar noi nu am ştiut. Dar dacă a fost pe loc poliţia, intră în funcţiile organelor de control dacă au ceva informaţii să informeze guvernul. Noi nu informăm Guvernul şi nu intră în funcţiile noastre.”

Joi, preşedintele Nicolae Timofti a propus legislatorilor să creeze o comisie parlamentară care să cerceteze circumstanţele incidentului care s-a soldat cu moartea lui Paciu.

Preşedintele comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică din Parlament Alexandru Stoianoglo a declarat Europei Libere că legislativul nu a primit vreo solicitare în formă scrisă din partea preşedintelui Timofti. Iar despre o eventuală comisie speciale deputaţii vor discuta după revenirea din vacanţă.

Vineri, fracţiunea parlamentară a PLDM a cerut preşedintelui Parlamentului convocarea unei sesiuni speciale în care deputaţii să examineze acţiunile organelor de drept pe marginea acestui caz. Deputaţii liberal-democraţi au spus că vor insista ca funcţionarii implicaţi în incident să-şi dea demisia.

Suspendarea din funcţie cel puţin pe durata cercetărilor fost sugerată şi de şeful Delegaţiei Europene Dirk Schuebel, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG