Linkuri accesibilitate

Taximetristul, poliţia şi paţanii


Taximetrişti care nu activează legal îl intimidează pe un taximetrist cu actele în regulă.


„Noi mergem spre Europa! Noi ne modernizăm! Noi facem reforme! Noi luptăm cu corupţia! Noi făurim un viitor luminos!”

Aceste sloganuri sînt aruncate în mase ani de zile de marii conducători, dar cine mai crede în poveştile acestea, stimaţi ascultători? Căci trebuie să fii de-a dreptul nătăfleţ ca să trăieşti aici şi să mai crezi în himere. Statul pe care l-am construit toţi în epoca tranziţiei îi ajută cu adevărat numai pe cei cocoţaţi pe piscul puterii.

Iar acum, stimaţi ascultători, o să va dau un exemplu emblematic pentru ceea ce am făurit aici ani de zile. E vorba de povestea unui bun prieten de-al meu care şi-a propus să devină taximetrist într-un orăşel din provincie. Să-l numim Boris. Rudele plecate la muncă în străinătate l-au ajutat pe Boris să-şi cumpere un automobil. Şi Boris a decis să-şi facă mica lui afacere. O afacere corectă, legală. Pentru că, nu-i aşa?, din toate părţile sîntem îndemnaţi să fim activi şi întreprinzători, să ne facem afacerea noastră.

Şi Boris şi-a făcut din automobil taximetru, s-a înregistrat la organele de stat, şi-a luat aparat de casă, aparat pentru distanţa parcursă şi timp, a decis să plătească mecanicul şi toate impozitele. Boris şi-a propus din start să respecte legislaţia, să activeze corect. Omul şi-a asumat un risc, pentru că nu se ştie niciodată cîţi pasageri te vor prefera. Însă marele pericol a venit de acolo de unde nu se aştepta.

În acel orăşel din provincie activează de multă vreme, pe post de taximetrişti, nişte flăcăi energici, care nu prea vor să plătească impozite. Ei sînt un fel de taximetrişti la negru, care ignoră ostentativ bonul de casă. Şi acestor flăcăi energici nu le-a plăcut apariţia concurentului Boris care are actele în regulă. Şi flăcăii energici au început să-l intimideze pe Boris, să-l alunge de pe ceea ce cred ei că este teritoriul lor. S-a ajuns pînă la ameninţări. Un flăcău energic i-a spus lui Boris că va păţi ceva negreşit dacă nu-şi va lua tălpăşiţa. Să precizăm încă o dată bizareria: nişte taximetrişti care nu activează legal îl intimidează pe un taximetrist cu actele în regulă.

Şi ce face poliţia? Oare ea nu ştie de existenţa flăcăilor energici? Deocamdată poliţistul cu care a discutat Boris e nemulţumit de faptul că anume el, Boris, îi creează probleme. Nu flăcăii energici, care nu plătesc impozite îi fac probleme, ci Boris, omul care plăteşte impozite. Asta, stimaţi ascultători, e statul pe care l-am construit noi timp de două decenii. Iar asemenea relaţii curioase între indivizi pot fi găsite pe toate palierele acestei ambarcaţiuni statale şubrede. Aşa se merge în Europa, aşa se face modernizarea şi reformele, aşa se luptă cu corupţia şi se făureşte viitorul luminos!
XS
SM
MD
LG