Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova şi în lume


Şedinţa Guvernului; lansarea la Chişinău a programului de modernizare a bibliotecilor; Uniunea Europeană lansează Anul European al Cetățenilor.

Guvernul va avea astăzi prima sa ședință după Crăciun. Pe agendă se află o mulțime de chestiuni curente, dar nu este exclus ca între miniștri să aibă loc discuții și despre moartea omului de afaceri Sorin Paciu la o vânătoare cu participare aleasă, incident care a fost tăinuit opiniei publice timp de două săptămâni.

La Teatrul ”Eugen Ionescu” va avea loc astăzi cu participarea primei doamne a Moldovei, Margareta Timofti, lansarea unui program de modernizare a bibliotecilor publice.

Uniunea Europeană lansează astăzi Anul European al Cetățenilor, o serie de manifestări și inițiative menite să ajute membrii celor 27 de țări ale Uniunii să înțeleagă mai bine ce drepturi au și cum pot contribui mai mult la bunul mers al organizației. Sloganul campaniei cu durata de un este „Despre Europa, despre tine. Alătură-te dezbaterii”.

Miniștri din țările implicate în construcția gazoductului ”Nabucco” se reunesc astăzi în capitala Bulgariei, Sofia. Proiectul ar urma să aducă în UE gaze din zona Mării Caspice, reducându-i dependența de Federația Rusă. Rusia este în prezent furnizorul preponderent de gaze în Uniunea Europeană, inclusiv în cea mai mare din economiile ei, a Germaniei.

Președintele afgan Hamid Karzai își continuă vizita la Washington, al cărei punct culminant va fi primirea de vineri la Casa Albă. Pentru astăzi Karzai are programată printre altele discuții cu ministrul apărării Leon Panetta, care va ceda curând locul lui Chuck Hagel.

La cinematograful „Samuel Goldwyn” din Beverley Hills vor fi anunțate diseară – adică vineri noaptea în Moldova - nominalizările la premiile anuale ale Academiei de Film, numite și premiile Oscar. Cineaștii spun că este foarte greu de anticipat care din cele șase filme considerate favorite va câștiga statueta de aur la gala din 24 februarie. Printre ele se numără „Lincoln”, „Argo” și noua producție a lui Quentin Tarantino, „Django dezlănțuit”. Un posibil indiciu despre câștigător va fi ceremonia Globurilor de Aur, în care au cuvântul hotărâtor cineaștii înșiși și care va avea loc duminică.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG