Linkuri accesibilitate

România în aşteptarea misiunii de evaluare a donatorilor (Hotnews)


USL este condamnată la eşec (România liberă)


Bucurestiul asteapta vizita reprezentantilor institutiilor financiare internationale cu care Romania are un acord standby in derulare. Guvernul s-a angajat fata de Fondul Fondului Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana sa indeplineasca anumiti indicatori, dar analistii economici sunt de parere ca nu s-a facut ce trebuie. O ancheta realizata de Mediafax si publicata de Hotnews citeaza mai multi experti pe aceasta tema. Daca acordul nu se finalizeraza pozitiv dupa apropiata evaluare, dobanzile la imprumuturile externe vor creste dramatic pentru Romania, exact in anul in care sunt de rambursat foarte multi bani primiti in cadrul axcestei intelegeri financiare cu FMI si cu celelalte institutii. Recomandarea voalata a guvernatorului Bancii National Mugur Isarescu a fost tocmai aceasta: duceti la bun sfarsit acest acord si va fi liniste tot anul 2013. Fostul ministru de finante liberal Daniel Daianu considera ca economia romaneasca se poate descurca si fara FMI, actualul guvern are o sustinere parlamentara si populara foarte inalta. Dar ceea ce face indispensabil acordul stand by, arata Daianu, este valoarea lui de disciplinare a institutiilor romanesti. In sfarsit, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, insista pe factorul credibilitate, care numai in acord cu institutiile financiare internationale poate fi garantat la extern.

Premierul Victor Ponta pare insa mai preocupat de modificarea Constitutiei decat de starea economiei. Andrei Cornea arata intr-un articol, din revista 22 ca va fi vorba de o „Constitutie proprie, care să-i garanteze o putere lungă şi netulburată, lui şi apropiaţilor săi”. Practic, doua sunt pietrele de care s-a impiedicat in vara Ponta, cand a fost vorba sa-l indeparteze de la conducerea statului pe Traian Basescu: de prerogativele functiei prezidentiale si, respectiv, de cele ale Curtii Constitutionale. Amandoua institutiile urmeaza sa piarda masiv din putere in noua Constitutie, in favoarea majoritatii din Parlament, reflectata in guvern. Dar Ponta uita un lucru, mai spune Cornea: si Ion Iliescu si Adrian Nastase au adus modificari Constitutiei gandindu-se ce le-ar prinde mai bine ca sa-si consolideze puterea. Timpul a dovedit insa ca modificarile au folosit altui presedinte, in cazul de fata, lui Traian Basescu. Exista toate motivele, arata Cornea in 22, ca Victor Ponta sa traga invatamintele de rigoare.

Laurentiu Mihu, scrie in editorialul Romaniei libere ca USL este condamnata la esec, fie ca actioneaza populist, si astfel duce tara de râpa, fie ca actioneaza responsabil, strangand cureaua, si astfel pierde sustinerea electoratului. Partidele aflate la putere nu sesiseaza natura greselii pe care deja o fac si care le va veni de hac: dezicerea de promisiunile facute alegatorilor.
XS
SM
MD
LG